Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Mivel lehet fejleszteni,...

Mivel lehet fejleszteni, ösztönözni a beszédét?

Figyelt kérdés
1,5 éves kislányom van, és nem beszél :( a baba és a kaka/kuku (kutya) a két dolog, amit kifejez. Mindent megért megcsinàl, éhes/szomjas vagy? kérdésekre bólintással vàlaszol, de nem beszél :( tudom, nincs még nagyon elkésve, én mégis szeretném kicsit ösztökélni... pláne, hogy státuszon kérdezték, maár legalább 10 szót kellene mondania :( mozgásfejlődésben gyorsabb volt, ebben úgy fest, lassabb :(
2018. márc. 13. 22:55
 1/8 anonim ***** válasza:
67%
1,5 éves. Ráér. Nem kéne már most elvárásokkal bombázni. Türelem!
2018. márc. 13. 22:56
 2/8 anonim ***** válasza:
25%
Nekünk a Böngésző könyvsorozat (Naphegy kiadó) sokat lendített az ügyön, ez egy szöveg nélküli kiadás, minden oldalon visszatérő szereplők vannak különböző szituációkban, így sok szót ismétlünk, amiket aztán elkezdett magától mondani a kisfiam. Még ő sem beszél igazán, de rohamosan bővül a szókincse, 30-40 szavas repertoárjában olyanok szerepelnek, hogy "kapálja (a bácsi a veteményest)", "teteje" és "kár-kár". 21 hónapos.
2018. márc. 13. 23:04
 3/8 anonim ***** válasza:
59%
Majd behozza ha egyáltalán lemaradás ez. Az én kisfiam ilyen korában még járni sem tudott, nemhogy beszélni bármit is. Bár fiú lány között van különbség.
2018. márc. 13. 23:19
 4/8 anonim ***** válasza:
48%

Majd beindul, még nincs elkésve. Nekem a nagy például kétéves koráig kb. 4 szót mondott és ennyi. Amikor bölcsis lett, akkor pár hét után mondatokban kezdett beszélni. A kicsi meg pont másfél évesen kezdett szavakat mondani, átlagosan hetente 1-2 új szót tanult meg kimondani. Addig szinte semmit nem mondott. De úgy igazán neki is a bölcsiben pörgött fel a folyamat. 25 hónapos, most kezdett mondatokat mondani (na még igazán nem sokat, és csak rövideket).

Egyébként anno a nagynál kértem logopédus ismerős tanácsát, ő a hintáztatást javasolta, az jó hatással van a beszédre, meg a földön hengergetés is, illetve azt mondta, hogy eleinte rövid, egyszótagos szavakat próbáljak neki megtanítani, pl. ágy, ház, víz, tej. Tényleg ezeket kezdte először mondani, azon kívül, amit már tudott (hamm, bumm, anya, kész).

2018. márc. 13. 23:54
 5/8 anonim ***** válasza:
100%

Mi ez az elvárás manapság???

1,5 évesen beszéljen???

Fiam a 2 éves státuszon 6 db szót tudott. Semmi többet. Amikor kérezte a védőnő, hoyg E/1-ben beszél-e, csak kiröhögtem, hogy azt a 6 db szót sehogy nem ragozza (apa, nyanya(anya), mama, papa, ato(autó), titá(traktor)

2,5 évesen kezte a bölcsit, és úgy 3 évesen kezdett beszélni.

4 évesen már választékosan beszélt, és minden hangot tisztán ejtett.

Szóval semmivel nem vagy elkésve, ne siettesd. Fogod te még "visszasírni", amikor csendben volt...

Ha nagyon szeretnéd fejleszteni, mesélj sokat, mondókázz, és énekelj neki. Ennyi.

2018. márc. 14. 09:39
 6/8 anonim ***** válasza:
Köszi a lepontozást, így válaszoljon szívesen az ember.
2018. márc. 14. 10:18
 7/8 anonim ***** válasza:
Az én lányom 2 éves lett,annyit mond,hogy vavava,mamama,bababa,dejdejdej. A védőnő fejlesztőbe küldött minket 20 hónaposan,onnan konkrétan elzavartak,hogy mit akarok én ott,a gyereknek semmi baja....
2018. márc. 14. 13:08
 8/8 A kérdező kommentje:
hát ez az, hogy anyukák szerint bőven ráér (meg szerintem is), de szinte mindenhol az az első kérdés, hogy miket tud, mennyit beszél, stb...
2018. márc. 14. 16:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!