Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Mennyire biztonságos az...

Mennyire biztonságos az óvszer? Mennyivel jobb a tabletta?

Figyelt kérdés

16 és 17 évesek vagyunk, és az óvszerről tablettára váltást fontolgatom. Az a problémám vele, hogy nem bízok meg benne teljesen, végighisztizem az együttléteket, hogy mi van ha szakad, meg hasonlók, annyi mindent hallottam már a sulimban. Azt sem engedem neki, hogy bennem menjen el, előtte mindig kiveszi. Közben állandóan ellenőriztetem vele, és én ezt már nem akarom, mert teljesen megöli az egész hangulatát. A drágábbra pedig nincs is pénzünk, Masculant használunk.

A nőgyógyászunk már mondta, hogy ír fel egy fogazmásgátló tablettát ami nem vágja haza a hormonjaimat, szerinte teljesen korrekt és döntsem el, hogy óvszer vagy tabletta, ő mást nem szívesen ajánl.

Mivel nincs olyan a családomban és az ismertségi körömben akivel erről beszélhetnék, itt szeretnék véleményeket kérni mindkét kérdésemre.

2017. dec. 7. 13:55
1 2 3
 21/24 anonim ***** válasza:
100%
Én világ életemben csak óvszerrel védekeztem, sose volt semmi gond, ha ellenőrzitek utána nem lesz baj! Akkor lettek a gyerekeink, mikor terveztük és gyorsan összejöttek. Az óvszer kontrollálhatóbb, mint a tabletta, mert rögtön látod, ha nem sikerült a védekezés és vehetsz be esemény utánit. De jól használva nem kell parázni!
2017. dec. 7. 18:28
 22/24 anonim ***** válasza:
100%

Van előnye a tablettának is, de én 30 éves fejjel is szívesebben használok gumit. Egyrészt én nagyon hajlamos vagyok a fertőzésekre, amitől a gumi elég nagy hatásfokkal véd. Tudom, népszerű elgondolás, hogy a pasi csak akkor tud fertőzést hazahozni, ha mással szexelt előtte, de ez nem így van. Nálam simán elég annyi, ha a férjem nyilvános vécét használt, megfogta a kilincset, aztán a péniszét pisilés közben, rajta ki se jön a fertőzés, én meg simán elkapom.

De a másik, hogy a guminak számomra nagyon nagy előnye, hogy ha valami gond lenne vele (lyukas, kiszakad, stb), az rögtön észrevehető az aktus után, és akkor még nem késő cselekedni, lehet menni esemény utáni tablettáért.

A fogamzásgátlónál viszont simán megeshet, hogy elfelejtem bevenni, vagy közbejön egy hasmenés, hányás, ami miatt máris oda a hatékonyság, vagy antibiotikumot kell szedni, vagy akármi.

Szerencsére a férjemet sem zavarja az óvszer, bár néha szeretnénk anélkül is szexelni, ilyenkor hüvelykúpot használunk, de csak olyankor, amikor messze van a peteérés ideje. De azt neked nem ajánlom, mert az azért tényleg rizikósabb, mint az óvszer, vagy a tabletta (igaz, megfelelő használat mellett ennél is ritka a teherbeesés, de sok dologra kell figyelni).

2017. dec. 8. 11:14
 23/24 anonim ***** válasza:
100%

Az óvszer önmagában is megbízható fogamzásgátló eszköz. Csatlakozom azokhoz, akik évekig használták, és soha nem volt vele semmi problémájuk. Személy szerint 10 évig védekeztem azzal rendszeres szexuális élet mellett, nem volt sem szakadás, sem becsúszott terhesség.

Ha véletlenül kiszakad, akkor pedig látod, tehát még mindig van egy mentőöved: az esemény utáni tabletta.

Persze, mondják, hogy mekkora lóadag hormon, de a nők többségének esetleges átmeneti cikluszavaron kívül (pár hónapig esetleg nem időben jön meg, de ez sem mindenkinél jelentkezik) nem nagyon okoz más gondot.

A fogamzásgátló tablettának megvannak a maga előnyei és hátrányai egyaránt. Az előnye az, hogy nem kell szórakozni a gumival, nyugodtan elélvezhet benned, plusz sok esetben van egy csomó pozitív "mellékhatása is": kevesebb pattanás, enyhébb menstruációs görcsök, rövidebb vérzés. Symiciánál pl. nagyon le szokott csökkenni a vérzés mennyisége, olyan is előfordul, hogy teljesen elmarad. Emellett sz.e a vérzést is lehet vele tologatni, bár nem biztos, hogy nagyon ajánlott.

De ugyebár a tabletta gyógyszer, hormont tartalmaz, tulajdonképpen a teljes ciklusodat leállítja. Nincs peteérésed, nincsen menstruációd, helyette a szünetben a hormonmegvonás miatt van egy megvonásos vérzésed.

Van egy csomó enyhe mellékhatása, ami viszonylag gyakran előfordul: mellfeszülés, hajlamosíthat hüvelyi fertőzésekre, fejfájás, libidócsökkenés, hangulatingadozás.

És lehetnek nagyon ritkán előforduló, viszont meglehetősen komoly szövődményei is (pl. trombózis, embólia, májdaganat).

Azt sem árt megemlíteni, hogy a nők legnagyobb részének (mondjuk 95-95%-ának) abbahagyás után azonnal vagy nagyon rövid időn belül újraindul a ciklusa, mintha kb. sosem szedtek volna semmit. De van néhány szerencsétlenebb, akinek meg nem. Persze sok esetben gyógyszeres kezeléssel azért helyre lehet rázni a petefészkeket.

Azt sem árt megemlíteni, hogy a tabletta nem véd a nemi betegségektől. Mondjuk az óvszer sem minden ellen, pl. a HPV fertőzés ellen nem 100%-ban, pedig az a leggyakoribb.

És még valami: tablettánál nagyon kell figyelni a pontos szedésre. Ha a levél első hetében hagysz ki tablettát, akkor hiába védekezel mellé pluszban, ha az előtte lévő héten volt aktus, úgy is teherbe eshetsz. Tehát nagyon észen kell lenni.

Egyébként létezik már hüvelygyűrű is, ami a tablettához nagyon hasonló, de a hüvelybe kell helyezni és hetente kell cserélni, így kevesebb teendő van vele, nehezebb elfelejteni.

Ha már legalább 2 éve rendszeres a menzeszed, akkor gondold végig a pároddal és édesanyáddal, hogy melyik lenne számotokra a kényelmesebb és jobb megoldás. Elvégre a te tested és egészséges, neked kellene ezt eldönteni.

De egyébként ha az óvszer mellett aggódsz, van egy olyan sejtésem, hogy a gyógyszer mellett is parázni fogsz...

2017. dec. 8. 17:06
 24/24 anonim ***** válasza:

Nekünk semmi baj a gumival, pedig adjuk neki rendesen, néha naponta 2-3x is :D

A tabletta ellenben olyan problmákat okozott, hogy ejha.

Fogyás, miután abbahagytam a menzim még egy évig hol volt hol nem volt, levertség, nulla libidó, állandóan száraz voltam... hagyjuk, soha nem fogok tabit szedni mégegyszer.

28n

2017. dec. 10. 17:41
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!