Mikor illik menni babanézőbe?
Szia. Felénk az a szokás, hogy a rokonok születés után 6 héttel, a barátok meg azután ha már a rokonok letudták a látogatást. Persze itt nem a nagyszülőkre és a testvérekre gondolok, hanem a nagynénikre, nagybácsikra, unokatesókra, stb.
Üdv
Szerintem kérdezz rá telefonon,mikor nem alkalmatlan a családnak.Ha közeli a viszonyotok,szeretitek egymást,és jól van a mama és a baba is lehet,hogy előbb is örülnek nektek.
A kellemetlen látogatókat meg 6 hét után sem szereti senki.
Szerintem pl. a kórházban sokan örülnek, ha benéznek hozzájuk, mert ott még nincs olyan sok dolga az anyukának (bár ez relatív). De illik megkérdezni, hogy bemenjen-e az ember, és persze ezek nem lehetnek hosszú látogatások. Én nagyon örültem, amikor a barátnőim, barátaim meglátogattak a kórházban. De nem mindenki örül neki, van akit nagyon megviselt a szülés mind lelkileg, mind fizikailag, és ez miatt ideges, fáradt, nyűgös. Szóval a kórházi látogatást is illik megkérdezni, többek között azért is, hogy lehetőleg ne mindenki egyszerre menjen.
Amikor már otthon vannak, akkor sokan azt mondják, hogy 6 hét után, de azért ez családonként változó lehet. Hozzánk pl. akkor jött mindenki, amikor ráért. Mert ugye, rokonoknak munka van, iskola van, stb., nekem meg minden nap egyforma volt. Én csak annyit kértem mindenkitől, hogy mondja meg órára pontosan, hogy mikor jön, és fél óránál ne maradjon tovább. Mármint eleinte. Mert hozzám elég hamar jöttek, gyakrolatilag attól kezdve, hogy hazajöttünk a kórházból. Örültem, hogy jöttek, mert nagyon büszke voltam a kisbabámra, és magamra is, hogy én mindezt kibírtam (mármint a szülést, tudom, hogy hülyén hangzik, de akkor és ott úgy éreztem, hogy amit én átéltem, az még soha senkivel n em történt meg úgy, mint velem, és szívesen meséltem róla mindenkinek, akit érdekelt). De azért úgy osztottam be a látogatókat, hogy egy nap csak egy jöjjön, mert az első két-három hétben extrémen fáradt voltam, lestrapálja az embert a szülés, aztán még az egyéb dolgok (nem áll még be a baba éjszakai alvása, az enyém is felcserélte egy időre a nappalt és az éjszakát, meg sok nő szenved a szoptatással is, főleg első babánál, nálam pl. a babám sokáig nem tudott szopni, fejni kellett neki éjjel is háromszor, hát olyan voltam mint egy zombi, meg be is gyulladt a mellem, lett jó kis tejlázam, szóval ilyenkor nem valami fitt az anyuka). Szóval szerintem kérdezd meg, hogy mikor alkalmas, mert van aki szereti, ha minél hamarabb meglátogatják, más meg szeret ilyenkor kettesben lenni a babájával, illetve hármasban a kis család (nálunk sajnos nem ez volt a felállás). Engem is sokan felhívtak, hogy mikor ugorhatnak be, én meg megmondtam, hogy mikor jó. De azt például nem árt tudni, hogy ha azt mondják, hogy menj csak amikor akarsz, akkor az újdonsült anyuka még nagyon fáradt, ne számíts arra, hogy majd megkínál kávéval (minden tiszteletem azoké, akik ezt mégis megteszik), sőt, az sem utolsó az anya szempontjából, ha még egy hétig ágyban tud lenni ha éppen a babával nincs dolog, mert a legtöbb nőt nagyon igénybeveszi a szülés, szóval egy gyermekágyas anyánál természetes, hogy hálóingben, pongyolában van otthon. Ez remélem sokak számára magától értetődik, de ha valaki nem tudja, annak mondom, hiszen nem lehet tudni, hogy volt-e már mindenki ilyen helyzetben, nálunk a rokonságban és a baráti körben én szültem először, és a barátaim sem tudták, hogy hogy is van ez.
Köszi a válaszokat!
Tudom milyen az elején,én is szültem már,nem is olyan régen.Hozzám hamar jöttek látogatóba,már a második naptól.Volt hogy egész napra,volt,hogy többen.Kicsit korainak és soknak tartottam ezt...Én is zombi voltam,szívesen pihentem volna inkább.Na,mindegy...
Szóval 1-2 hét múlva már nem tapintatlanság?Azért az a biztos,ha megkérdezem a kismamát.
Nagyban attól is függ, hogy milyen a viszonyotok. Bár azt veszem ki a szavaidból, hogy közeli...
Én most vagyok szülés előtt, viszont egy olyan helyzetben, hogy a családtól nagyon messze telepedtünk le a férjemmel. Pár héttel ezelőtt nagyon nagy volt a nyüzsgés, mind a férjem, mint az én rokonságom kérdezgette, hogy mikor jöhetnek. Anyósom már azt is megemlítette, hogy jön még szülés előtt, hogy segítsen az utolsó héten is nekem, meg majd jobban megy az idő, ha van akkor társaságom és majd ugrál körülöttünk, amikor megszületik a baba és hazajövünk a kórházból. Imádom az anyósomat, de amikor ebbe belegondoltam, akkor állt a hátamon a szőr. Őszinte leszek, a saját édesanyámon kívül nincs más, akit szívesen fogadnék magam mellett hetekig folyamatosan, de szülés előtt még őt sem igazán, mert a türelmetlenségtől szerintem kicsit sárkány leszek, illetve a férjem három hétig szabin lesz a baba megszületése után és mi nagyon úgy képzeltük el, hogy a legelején hármasban együtt lesz az új kis család, majd ő főz és segít a háztartásban, mi pedig a babámmal együtt megtanuljuk az új életünket. Így végül abban maradtunk, hogy a harmadik héttől jöhetnek hozzánk, de ne egyszerre, hanem külön-külön, tekintve, hogy a nagy távolság miatt egy látogatás egy hétig is eltart majd és nálunk is fognak éjszakázni.
Ugyanakkor meg az itt élő baráti pár is kérdezte, hogy szülés után hány héttel jöhetnek, nekik speciel azt mondtam, hogy akár már az első héten is. Hiszen ők fél órányira laknak, nem napokra jönnek majd, hanem rövid látogatásra és már hosszú ideje egyébként is szinte minden nap találkozunk, tehát az lenne különös, ha hetekig nem látnám őket. Ők láttak már engem eleget kócosan köntösben, azt is tudják, hogy hol tartjuk a poharakat, tehát nem kell őket vendégként kezelnem, eddig sem tettünk így.
A legegyszerűbb és legjobb mód az tényleg az, ha rácsörögsz. Ha nem az egyik legjobb barátod a kismama, és egyébként is gyakori vendég voltál nála, akkor szerintem már az első napokban is örülni fog neked, ha nem ennyire közeli, akkor egy-két hetet lehet, hogy érdemes kivárni, de ő majd pontosan megmondja, hogy mikor menj!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!