Szülőként mit tennétek ebben az esetben?
Babysitter vagyok külföldön, bentlakásos. A 9hónapos fiú ellátása és a ház rendbentartása a feladataim. Ezekkel jól boldogulok, a fiú imád, a szülők meg vannak velem elégedve. A probléma viszont, hogy van egy 10 évesük is. Viselkedési gondjai vannak, ami ráadásul kezeletlen, mert annak ellenére, hogy a szülőknek elegük van és látják, hogy már túlment az ő hatáskörükön, nem viszik orvoshoz. Agresszív, forrófejű, eddig mindenkibe, mindenért belekötött, ordított, akár a szüleivel is. Az első 2 hónapomban nagyon jól indítottunk, ha szabadidőmben elmentem szétnézni a városban velem jött, mesélt nekem a városról, épületekről, folyóról, stb. Néha rám is kiakadt semmiségekért, de nem gyakrabban, mint a szüleire, tanáraira. Az utóbbi hetekben azonban egyedül én vagyok a célpont, nem csak ordibál, ütni próbál (nyilván nem hagyom), de mindig beszólogat, kitalál történeteket, próbál megalázni, besározni a szülők előtt, nem titkolt célja (már ki is mondta, az anyja és az én jelenlétemben), hogy pár héten belül ki fog rúgatni. Persze nekik több eszük van, megbíznak a munkámban, és látják, amit látnak. Ennek ellenére félek, hogy ha másért nem is, de azért elküldenek, mert hátha mással nem viselkedne így a gyerek. Biztos vagyok benne, hogy nem én vagyok a probléma, és mással ugyanez menne, abban is, hogy ezt a szülők is tudják, de mivel a munkájuk miatt szükségük van segítségre (külföldiek, minden családtag több ezer km-re lakik), ezért esetleg adnának esélyt másnak, hiszen egy más személyiségű emberrel hátha jobban kijönne. A helyzet az, hogy terveim vannak ezen a környéken, így jó lenne maradni, máris imádom a kissrácot, a szülőkkel is elvagyunk, és a fizetés eszméletlenül jó, nem csak babysitterek között, de egyébként sem tudnék ennyit félretenni, egy "normális" munkából sem.
(Bocsi, hogy hosszú lett!)
Szóval, a kérdésem tulajdonképpen, hogy ti ilyen helyzetben megpróbálnátok mással, hátha menne? Vagy hagynátok engem, még akkor is, ha a saját gyereketek láthatóan a pokolra kíván?
Az egyetlen értelemes megoldás, ha beszélsz a szülökkel, hogy a gyereket el kellene vinni pszichológushoz, mert valószínüleg valami baj van vele.
Lehet, hogy csak a babára féltékeny, de a másik véglet lehe akár autizmus is - meg a kettö közt rengeteg egyéb.
Ha nem kap idöben megfelelö segítséget, akkor emiatt rengeteg baja lesz. (Nem írtad, az iskolában is van vele gond, vagy ott nincs?)
Ha a szülök nem hajlandóak semmit tenni, akkor szerintem felkészülhetsz, hogy nem maradsz ott sokáig - vagy ök küldenek el, vagy te lépsz, mert túl sok lesz a stressz.
Azt megtenném, de nem ér semmit. Már ők maguk is beszéltek róla, most ott tartanak, hogy még fél évet adnak neki, aztán elviszik orvoshoz. Nem arra várnak, hogy elmúljon ez a viselkedés, szerintem azt is tudják/sejtik, hogy mi a probléma, mert mindketten orvosok (gondolom ezért is nehéz nekik elvinni a gyereküket egy "kollégához").
Viselkedésével az iskolában is van gond, de a tanulmányaival nincs. Ithon nehezen veszi rá magát, hogy elkezdje a háziját, de ha egyszer végre nekikezd, akkor úgy tűnik, hogy élvezi, akármi is a feladat, vagy tantárgy.
Ennek ellenére megérné meg egyszer megpróbálni a beszélgetést - és azt emelni ki, hogy minél késöbb keröl a gyerek szakemberhez, annál kisebb az esélye arra, hogy rendbe lehessen hozni.
De mindenesetre nagyon dicséretes, hogy ilyen felelöségteljes valaki vagy, és megpróbálsz tenni valamit.
Az esetleg nem lehet, hogy "beléd szeretett"? Ebben a korban gyakori, és írtad, hogy eleinte nagyon lelkes volt irányodba. Aztán, mikor nem "viszonoztad", vagy a tesójával túlságosan jóban vagy (szerinte), féltékeny lett. Próbáltad azt, hogy a 10 évessel különösen türelmes és figyelmes vagy?
Előtted volt más au pairjük?
Nem hinném, problémái már akkor voltak, amikor én idekerültem. Akkor én is azt gondoltam, hogy az új tesó miatt, de már nem vagyok benne biztos.
Persze, 4 hónapos kora óta au pairekkel van körülvéve, ráadásul akkor több időt is töltött velük, mert az anyja akkoriban fejezte be a tanulmányait.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!