Kinek tetszenek a "régi" nevek? És mit tennétek a helyemben?
"plussz én voltam állapotos, én szültem stb..." Ja. Akkor azonos háborog majd, ha apuka egy darab pelus ki nem cserél és semmiben nem segít a gyerek gondozasaban, elvégre te szülted. Szégyenletes, hogy ilyen hülye nők is vannak.
A gyerek nevét a két szülő dönti el. Ha apa Józsefet akar, az anya meg Lizandert, akkora ott két lehetőség marad : a gyerek vagy Lizandert József, vagy József Lizandert lesz. Ennyi.
Én maximum második névnek adnám de csak azért, hogy mindenki megnyugodjon. Ami nekem tetszik azt azért nem akarom másodiknak adni mert azt vettem észre, hogy a második nevek általában olyanok mintha nem is lennének... Az valahogy mindig lemarad és például suliban voltak olyan osztálytársaim akikről csak akkor derült ki, hogy második nevük is van amikor a tablónk kész lett :D szóval az olyan semleges sokszor.
Ő már így eldöntötte, hogy Józsika lesz ha fiú, ha lány akkor meg én dönthetem el mert neki nincs olyan lány név ami annyira tetszene vagy adjuk az enyémet. Hát persze! Józsefek még a nagyapjai is, az anyós testvére is és szerintem visszamenőleg még többen is. Talán nem zavarna ennyire ha olyan név lenne ami egy kicsit is tetszik. De valószínűleg én sem tudnám a nevén szólítani a gyereket, sokszor a páromat se tudom. Mindig becézgetjük egymást, csak amikor másokkal beszélek akkor szoktam Józsinak nevezni.
Nem lennék a helyedben az biztos. De ezeket az érveket gyorsan felejtsd el, mert csak magadat járatod le.
Nem tudom, hogy mennyi időtök van még eldönteni, hogy mi legyen a gyerek neve, de ezt a férjeddel beszéld meg úgy, hogy az anyós (és mindenki más) kimarad.
Több kompromisszumot is köthettek.
1. József lesz az első és másodiknak te választasz egy tetsző nevet vagy fordítva
2. Ha fiú akkor engeded, hogy a párod nevezze el és ha lány akkor ő nem szólhat bele (én piszkálódásból tuti az anyám nevét dobnám be, mégha nem is úgy akarom nevezni, de az arcát megnézném ettől függetlenül :D)
3. választotok egy olyan nevet ami mindkettőtöknek tetszik
4. a sorsra bízzátok és cetlikre írjátok a neveket (József is benne legyen) és húztok és elfogadjátok az eredményt
Nem könnyű, de nem csak a tiéd a gyerek és az se jó, ha te nem tudod a nevén szólítani (mint ahogy valaki írta), de az se, ha a párod. A gyerek megérzi és már a születése pillanatában komplexusokkal küzdeni nem a legjobb.
Tobbszor megkernem a parom hogy nekem nem tetszik a Jozsef nev, nezzen az utonevkonyvben mas nev utan. Ha nem hajlando akkor nezz te egy nevet es mindennap hozd fel hogy ez a nev milyen szep. Hatha megtetszik neki. Es gyozd meg hogy akkor lehet a gyerek masodik neve Jozsef, es felnottkent majd eldontheti a gyerek hogy Jozsefnek hivjak ha neki megis az a nev tetszik. Ha erre sem hajlando en a helyedben bediktalnam ugy amikor kerdezik a szuleszeten, hogy elso nevnek a neked tetszo nev, masodiknak a Jozsef. Majd megbekel. Te szulod a gyereket te kinlodsz vele, te kelsz hozza ejszaka, nehogymar ilyen nevvel eljen szegeny gyerek(szerintem is szornyu nev a jozsef, es nagyon hulye szokas ez az aparol elnevezes... mert o egesz eleteben a "kis joska" lesz... akkor is ha 40 eves lesz)
En ugymond "behodoltam" a ferjemnek es neki tetszo nevet valasztottunk, hat azota is banom, nem all ra a szam a kislanyom nevere :(
Mondjuk ne zavarjon, utolsó, hogy a két mondatod konretan szöges ellentéte egymásnak.
Kérdező, hogy a gyereknek melyik neve van használva, azt ti dontitek el. Attól, hogy József Péter, ti még szolithatjatok Péternek és az ovodaban/iskolában is lehet mondani, hogy azt használjátok, nem a Józsefet. Nálunk is volt a gyerekek között egy Sándor Áron keresztnevu, Aronnak szólította mindenki. Ha te kategorikusan nemet mondasz a névre, ne csodálkozz, ha az apa köti az ebet a karohoz. Az ő gyereke is, pont ugyanolyan joga van a nevadashoz, mint neked.
Nekem a nagybátyám József László, de világéletében a Laci-zta mindenki.
Szóval lehet két neve úgy, hogy a másodikat használjátok.
Ennél csak az a rosszabb, amikor bizonyos rokonok máshogy szólítják a gyereket. Dédimamám az Öcsémet Ferikézte amíg élt, pedig Zoltánnak hívják :D
Teljesen mindegy, hogy a férjed anyja mihez ragaszkodik. A gyereknek olyan nevet kell kapnia, mely MINDKÉT szülőnek megfelel.
És nem, nem hagyjuk ki ebből a döntésből azt a mellékes szereplőt, aki testében hordta 9 hónapig, majd megszülte, majd szoptatja, stb.
Kiábrándítalak, de anyósod meg fog sértődni. Na, de kérdezek én valamit: kit érdekel? Ha engedsz a zsarolásnak vagy törődsz a hisztivel, azzal elismered, hogy joga van beleszólni a ti gyereket névadásába IS.
Olyan nevet keressetek, ami neked és a férjednek megfelel. Közös döntés kell, hogy legyen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!