Eszetekbe jutott már, hogy mi lett volna, ha nem ma (kétezres évek) / nem orvos mellett szültetek volna? Problémás szülések esetén.
Sokan rosszul élik meg a szülésüket, legyen komplikáció mentes vagy pont komplikációs. Nekem a lassú táguláson kívül más gond nem volt, de a múltkor beszélgettük a párommal, hogy ő látta, mennyi vért veszítettem, hogy hányszor cserélték az oxitocint, stb. Belegondoltam, hogy vajon túléltem volna ezt akkor, ha nem ebbe a modern orvostudomány világába születtem volna?
Nem tűnik vészesnek, de elgondolkodtató volt, hogy a vérzés, az extra hosszú vajúdás, a nem tágulás - vajon a baba életben maradt volna-e?
Valamiért így jobban értékelem az életünket. Még ha nem is voltunk életveszélyben, mert kórházban voltunk.
Épp ezért nagyon hálás vagyok az orvosoknak, hogy ma már szinte mindenre van megoldás. (Sajnos csak szinte...) Hogy igazán koraszülött babákat is életben tudnak tartani - azt nem tudom milyen arányban, de - egészségesen engedik őket haza.
És igen, sajnos úgy látom, ezt nem mindenki veszi észre, nem mindenki tiszteli az orvosokat úgy ahogy kellene. Az állam sem, hogy honorálja a munkájukat, hogy ne kelljen hála pénzért dolgozniuk.. De ez más téma.
Ne savazzatok, ez csak egy gondolatmenet, kíváncsi vagyok, ki mit gondol erről.
A fiamnak 36 hetesen leállt a vizelete. Farfekvéses volt, még nagyon magasan, nem akart még megszületni.
Sürgős császár volt, addigra egyeltalán nem volt már magzatvíz, a magzatburok rá volt feszülve a babára.
Ő biztosan nem maradt volna életben.
Nagyon az álmaiban él az, aki szerint a múltban sem volt több a halálozás a szülés közben! Linkelek hivatalos statisztikát, hogy ez mennyire nem így van!
A fiatal nők vezető haláloka a múltban a perinatális halálozás volt. A sérült gyerekekről nem is beszélve, ami az elhúzódó vajúdások miatt történt.
De úgy látszik valaki ezt sírja vissza. Keveset meséltek neki a dédanyái...Anyám testvére sajnos az otthonszülés miatt halt meg, a másodikat már a kórházban vállalták..
Mondjuk az is igaz, hogy a régi asszonyok erősebbek voltak, mint mi és mivel nem volt császár, nem öröklődtek a szülés szempontjából a rosszabb gének sem. (ma már, aki nem tágul, megcsászározzák és életben marad a gyermeke, ellentétben a régi időkkel, ahol lehet, hogy mindketten meghaltak volna. Viszont az ő lánya is lehet, hogy nehezen fog tágulni))
Dehogy nem voltak beteg gyerekek.
Dédim 13X szült. Hat gyereke érte meg a felnőttkort, de volt négy koraszülése, kettőt elvitt a szamárköhögés, egyet a kanyaró.
Végül hullamérgezésben halt meg, mert az utolsó szülésénél bentmaradt a méhlepény egy darabja. Az a baba se élte túl.
#régenmindenjobbvolt
Biztos a kismamák megóvása érdekében, de hihetetlen, hogy ezek a valós dolgokat nem igen hallja az ember. Hacsak nincsen ismerőse, aki megosztja.
A fiam megszületéséig nem voltam tisztában ezekkel a valós gondokkal, hogy igenis vannak komplikációk és nem is olyan ritkák..
Örülök, hogy itt vagytok :) És hogy mindenki öleli a gyermekét.
#3 Tudd, van aki egyetért veled :)
#16 Szóval ha jól számolom a dédid 14x esett teherbe, és ebből kihordott 13- at (mielőtt lecsapnál rám, igen ezt írtad, nem kell hozzá számolgatni :D). Szerintem itt közrejátszott a körülmény is amiben élhetett, mert bár régi idő de nem a középkor.
A válaszok alapján már rég kihalt volna a teljes emberiség, olyan kevés komplikáció mentes esetről olvasok. Szerintem csak mélyen hatást gyakorolt rátok az élmény (de még milyen élmény, természetes) és keményen túlragozzátok. Hülyeség ezért hálásnak lenni, hiszen nem az az orvas találti ki ez egészet, ő csak végrehajtó jó pénzért.
Inkább legyetek hálásak SEMMELWIES IGNÁCnak, neki hál nincs több HULLAMÉRGEZÉS ORVASI GONDATLANSÁG miatt.
A kérdésben bentvan kedves utolsó, hogy problémás szülések esetén.
A körülményekre is utaltál. Nos, 100 éve egy nemesi családnál nem volt pocsék a helyzet.
16
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!