Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Eszetekbe jutott már, hogy mi...

Eszetekbe jutott már, hogy mi lett volna, ha nem ma (kétezres évek) / nem orvos mellett szültetek volna? Problémás szülések esetén.

Figyelt kérdés

Sokan rosszul élik meg a szülésüket, legyen komplikáció mentes vagy pont komplikációs. Nekem a lassú táguláson kívül más gond nem volt, de a múltkor beszélgettük a párommal, hogy ő látta, mennyi vért veszítettem, hogy hányszor cserélték az oxitocint, stb. Belegondoltam, hogy vajon túléltem volna ezt akkor, ha nem ebbe a modern orvostudomány világába születtem volna?

Nem tűnik vészesnek, de elgondolkodtató volt, hogy a vérzés, az extra hosszú vajúdás, a nem tágulás - vajon a baba életben maradt volna-e?

Valamiért így jobban értékelem az életünket. Még ha nem is voltunk életveszélyben, mert kórházban voltunk.

Épp ezért nagyon hálás vagyok az orvosoknak, hogy ma már szinte mindenre van megoldás. (Sajnos csak szinte...) Hogy igazán koraszülött babákat is életben tudnak tartani - azt nem tudom milyen arányban, de - egészségesen engedik őket haza.

És igen, sajnos úgy látom, ezt nem mindenki veszi észre, nem mindenki tiszteli az orvosokat úgy ahogy kellene. Az állam sem, hogy honorálja a munkájukat, hogy ne kelljen hála pénzért dolgozniuk.. De ez más téma.

Ne savazzatok, ez csak egy gondolatmenet, kíváncsi vagyok, ki mit gondol erről.

2017. júl. 20. 10:18
1 2 3
 1/21 anonim ***** válasza:
63%

Az öcsém 1936-ban született. Farfekvéses volt. Amikor a szülésznő nem tudta megfordítani, üzent egy orvosnak, aki egészségesen világra segítette. De ezekben az időkben csak a bábák segítették világra a babákat, nem volt fájdalomcsillapító, mégis a legtöbb baba egészségesen született.

Én 1957-ben és 1959-ben szültem, de orvos csak akkor jött, amikor össze kellett varrni a vágást. Akkor ez volt a természetes.

Akkor sem halt bele több nő a szülésbe, mint most és nem is volt divat, hogy az apuka vagy más is ott legyen a szülésnél.

2017. júl. 20. 10:26
 2/21 anonim ***** válasza:
73%
Nyugat Europaban elek, itt nincs orvos bent a szulesnel, csak akkor hivjak, ha gond van. Ugyanugy, mint az 1800 as evekben.
2017. júl. 20. 10:28
 3/21 anonim ***** válasza:
55%
A nők 90 %-a minden beavatkozás nélkül komplikációmentesen meg tudna szülni, ha az orvosok békén hagynák őket. De mivel az orvosok szeretnek a siettetés miatt belepiszkálni a folyamatba lsd. oxitocin, gátmetszés, a császármetszésről pedig nem is beszélek, több a komplikáció. Vajon miért olyan magas a császármetszések aránya??? Régen miért nem volt? Az anyukák nagy része pedig hálás az orvosnak, hogy megmentette őket, pedig ha tudnák, hogy csak nyugalomra és türelemre lett volna szükségük...
2017. júl. 20. 10:30
 4/21 anonim ***** válasza:
42%

Igen, gondolkodtam már ezen, ugyanis nekem mindkét császárom sürgősségi volt. Az elsőnél (a kisfiamnál) semennyit nem tágultam a 7 órás vajúdás alatt, a fiam még csak be sem illeszkedett, kifejezetten fent volt magason. Lövésem sincs, mi lett volna velünk, ha nincs egy olyan dokim, aki tudta, mi a dolga. Ráadásul belekakilt a fiam a magzatvízbe, durva fertőzést is kaphatott volna, ha nem cselekszenek gyorsan.

A kislányom pedig egész egyszerűen nem akart kijönni. Nyilván valamikor megindult volna kifelé, de lehet, hogy ott maradtunk volna, ugyanis szétnyílt a császáros sebem. Szval én/mi nagy eséllyel sérültünk volna a komplikációk miatt.

Így viszont van két makkegészséges gyermekem, én is makkegészséges vagyok (gyorsan le is kopogom), szval örök hála a dokimnak és az orvostudománynak.

2017. júl. 20. 10:34
 5/21 anonim ***** válasza:

Kedves 3-as a gátmetszésnek a célja nem a siettetés.

Egyetértek veled kérdező, mondom úgy, hogy az én babámnál a szüléskor az utolsó félórában lett orvos a közelünkbe. (Végig egyedül vajúdtam, nem saját döntés)

Teljesen igazad van. A probléma csak az, hogy ez az élet minden területére igaz. Általános az örök elégedetlenség, senkinek semmi sem jó. Pedig még ma is vannak tragikus dolgok a világon, nem csak a múltban voltak.

2017. júl. 20. 10:49
 6/21 anonim ***** válasza:

Én gyorsan és könnyen szültem, az egyedüli belepiszkálás a vágás volt, de a gyerekem így is kikapart magának egy darabot belőlem(körmök). Ha azt a sebet nem varrják össze, én sem hiszem, hogy magától begyógyult volna problèmamentesen, pedig könnyen szültem. A baba makk egészséges, de én szerintem elvéreztem volna, vagy bekapok valami fertőzést, de az fix, hogy a szexuális életemnek annyi lett volna.

Az orvosoknak nem vagyok hálás, ahogy a szakácsoknak sem az ételért, inkább a újítóknak,felfedezőknek,feltalálóknak, akik rájöttek az ilyesmire.

Talán csak annyi hála van bennem, hogy elvégzik a munkát jópénzért, amit én nem végeznék el(nem bírom a vért és a tűt).

2017. júl. 20. 11:01
 7/21 anonim ***** válasza:
Eszembe jutott! Az első szülésem után nem, az egy álom szülés volt... A második, az annyira nem... 4-szer a baba nyakára volt tekeredve a köldökzsinór, a szívhang iszonyatosan leesett a fájásoknál, a baba a szülőcsatornába volt már, császármetszésnek ezért helye nem volt. Aztán teljesen megszűntek a fájások :O Kikönyökölték belőlem a babát (már látszott a feje), a kisfiamnak oxigén alatt telt az első pár órája, megszoptatni sem lehetett (3 órával később kihozták), magas hüvelyfal szakadás, sok vérvesztéssel, kaptam azt is... Mi ottmaradtunk volna. A magas császárok szám attól is van, hogy régen a téraránytalanságba belehalt szülés közben a nő is meg a baba is (többnyire), így nem örökítették tovább a "keskeny csípőt". Bár csak 3 kilós volt a fiam, nekem Ő mégis nagy volt, kicsi vagyok, magasságra-súlyra-alkatra is, akkor is kicsi voltam, 58 kilóval mentem szülni, csak 6 kiló jött fel, szóval azt se lehet mondani, hogy a sok hízás miatt ment volna nehezebben (valaki szerint az is megnehezítheti a dolgot)
2017. júl. 20. 11:03
 8/21 anonim ***** válasza:
Én eljátszottam a gondolattal,és arra jutottam,hogy valószínűleg minden rendben lett volna.Gyors szülésem volt,3 óra mindennel együtt,nem kaptam fájdalom csillapítást,mert ahol én szültem,ott ez nem szokás.Semmi koplikáció nem lépett fel a szülés alstr.Igaz,utána kellett vért kapnom,de nem volt annyira szörnyű a vérképem,hogy vér nélkül ne lett volna rendben minden.
2017. júl. 20. 11:05
 9/21 anonim ***** válasza:
Igen. Az elsővel jobb esetben szétszakadtam volna, rosszabban meghalunk, vagy sérülten születik. A másodiknál egyértelműen meghaltunk volna mindketten, lepényleválásom volt.
2017. júl. 20. 11:56
 10/21 anonim ***** válasza:

Ha én nem is halok bele, a lányom igen.

Normál első szülésnek indult, 8perces fájásokkal értem be a kórházba.

Három órával később elkezdett leválni a méhlepény, és a lányomnak percei voltak hátra.

Szeptemberben kezdi a sulit.

2017. júl. 20. 11:56
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!