Második babánál jó lesz, ha így csináljuk? Megnéznétek?
Idén szeptemberben lesz 2 éves a fiam. Szeretnénk, ha addig megfoganna a 2. babánk. Ha összejön, akkor a Gyedem lejárta után elmennék újra táppénzre, mivel olyan munkahelyem van, ahol veszélyeztetett terhesnek számítok, nem lehet várandósan dolgozni. Szóval én elmegyek táppénzre, a párom meg megigényli a Gyest a nagyfiammal. Így lehet?
Szülés után ismét TGYás, majd újra Gyed a kicsivel.
Párom maradhat Gyesen a fiam 3 éves koráig? (ha egyáltalán elmehet) És dolgozhat 12 órában is?
Ezeket csak azért kérdezem, mert úgy hallottam, hogy egy háztartásban csak egyfajta ellátást lehet kapni.
Így működhet?
Második válaszoló: 1 éves kor után 8 órás munka mellett is lehet igényelni Gyest.
Kérdező:
Nálunk is hasonlóan volt, csak annyi különbséggel, hogy én visszamentem dolgozni, és a párom kérte a gyest, és közben kiderült, hogy jön a kistesó, csak pár hetet dolgoztam, el kellett jönnöm táppénzre, mert veszélyeztetett voltam. Viszont amikor megszületik a kicsi, a párodnak azzal a nappal le kell mondania a Gyest, az erről szóló határozatot nekünk be is kellett vinnünk az ügyintézőhöz.
Szia!
Működhet és családbarát munkahelyen működik is, de ehhez legjobb ha megkérdezed a céget, ahol dolgozol. Magam is olyan munkahelyen dolgozom, ahol nem alkalmaznak várandós anyukákat ( a technológia miatt),és pontosan ezt terveztem amit te, azzal, hogy nekem már júniusban betölti a nagyobbik a 2 évet és újra terhes vagyok. Így érdeklődtem a cégnél, de nem hajlandóak "visszavenni" Gyed után, nem adják ki a szabadságomat és táppénzre sem engednek, maradok fizetés nélküli szabin Gyessel. Mivel ez "csak" gyakorlat és semmilyen törvény nem kötelezi a munkáltatót a visszavételre, nem lehet mit tenni. Márpedig ahhoz, hogy táppénzre mehess, ez kell, ami betegszabadsággal kezdődik és utána a táppénz. Szóval mindenképp beszélj a munkáltatóddal, mert nem mindenhol teszik meg azt, amit szeretnél...A visszavétel elutasítását nálam azzal indokolták, hogy csak munkaképes állapotban tudnak visszavenni (pontosan a munkahelyi ártalmak miatt), és én mint kismama nem számítok annak.
Szia ismét!
Nem adják ki a szabikat és tulajdonképpen orvosi papír nélkül (miszerint nem vagyok terhes) szóba sem állnának velem, vagyis a terhességemet nem tudom eltitkolni. Állítólag az ilyen jellegű cégekre is van külön jogszabályzat, mivel veszélyes anyagokkal dolgoznak. A mai nap folyamán annyit sikerült intézni, hogy a Gyed lejárta után táppénzre mehetek, mivel veszélyeztetett terhesnek minősülök és ez esetben a továbbiakban már a 2. baba, illetve az újabb terhesség miatt vagyok védelem alatt...A szabadság kiadásához aktív állományba kellene lépnem, ami ugye nem lehetséges. A párom pedig igényli a Gyes-t.
Azt viszont nem tudom mért mondták, hogy ő maradhat Gyes-en a nagyobbik 3 éves koráig, míg én emellett kapom a Tgyást. Törvénycikkre hivatkoztak, miszerint ugyanabból a jogviszonyból nem kapható 2 ellátás, viszont itt 2 jogviszonyról van szó (apa és anya), ami nem zárja ki egymást, illetve a 2 ellátást.
Majd leírom mire jutottam...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!