A szülők nevét adni a gyereknek tényleg rossz? Miért néz mindenki bolondnak?
Ha lány az én nevem, ha fiú a ferjeme.
Mikor ezt elmondom bárkinek is hülyének néz..
Nálunk így van...egy fiunk és egy lányunk van. Fiunk hagyományból kapta a férjem nevét, második névnek pedig apu nevét. Egyik sem mai, tucat név, de szépek. A lányunk pedig azért kapta a nevemet, mert mind a kettőnknek nagyon tetszik (férjem kedvenc női neve, tőlem függetlenül).
Totál letojom, hogy ki mit gondol ezügyben, szerintem néhányan csinálnak ennél meredekebb dolgokat is...a gyerekek ettől függetlenül önálló személyiségek. A lányunk nagyon szereti a nevét egyelőre (5 éves), a fiunk még nem nyilatkozott (ő 9 hónapos). Ha később valamelyik nagyon utálni fogja valamiért, majd megváltoztatja, ha akarja.
Nekem erről mindig az jut eszembe, hogy a diktátorok szerettek utcákat, épületeket elneveztetni magukról. Fura, amikor a gyerekét meg valaki saját magáról nevezi el, mintha ő akkora jani lenne, vagy nem is tudom.
Ráadásul tényleg olyan hülye helyzeteket okoz családon belül. Ez a ViviKE meg bocs, de borzalmas. Számomra nagyon visszataszító, amikor egy eleve becézett nevet tovább becéznek, kitekerik teljesen. Mint a Janika, Ferike, Lacika, Jucika, Orsika, és társai.
Akkor bennünket lehet megkövezni, de a fiam az apja nevét kapta, mert szerintünk szép név és nagyon illik is a gyerekhez. Nekünk soha nem okozott problémát, fel se merült, hogy emiatt ne lenne önálló személy.
Péter a név egyébként, férjemet mindenki Petinek hívja, a fiamat meg Petyának.
Nem rossz, csak nem mindenki szereti. Mi figyeltünk rá, hogy olyan nevet kapjon, ami nincs a családban, mert hülyeségnek tartjuk egy másik emberről elnevezni, mikor ő egy külön személy lesz saját egyéniséggel.
Ettől függetlenül nem tennék megjegyzéseket, mert lehet, hogy más családjában hagyomány, és amúgy is, mindenki elnevezheti a saját gyerekét, máséba nem kell beleszólni. Mi sem kérdeztük meg senki véleményét névadáskor, és ha minket se kérdeznek, nem mondjuk el.
Mert ma az a divat, hogy "különc" neve legyen egy gyereknek.
SOHA nem kell más véleményére adni! A Te és a Férjed gyermeke, Nektek kell elődönteni, hogy mi legyen a kislány neve!
Szerintem szép dolog, ha a gyermek a szülő keresztnevét kapja. Nekem a második leányzóm kapta az én nevem és megtoldottam még egy második névvel, (nagyon nehéz volt nevet választani, így maradtunk az én nevemnél arra az esetre, ha mégsem fiú lenne) ebből a két névből lett a beceneve, amitől h.lyét kapott az apja is "én nem fogom úgy hívni!!!! ...... lesz és kész! " stb. Hát egyszer sem hallottam a szájából úgy, ahogy ő gondolta :-) mindenki (a tanárok is a suliban) úgy szólítja, ahogy lassan 8 éve én kigondoltam. Anyám is kiakadt, de ő is megszokta.
Csak a 4. gyermek lett fiú, ragaszkodtam, hogy az apuka nevét kapja, hogy valaki tovább vigye az ő nevét.
Mindenki úgy nevezi el a gyermekét, ahogy jónak gondolja. /Persze amig nem Dzsézönsztetem ,vagy Lyukasfánkkislibával a neve. :) /
Szerintem találjatok egy másik nevet, ami mindkettőtöknek tetszik, ha pedig nagyon ragazkodtok a saját nevetekhez, akkor adjátok második névnek.
Nálunk egy apa-fia párost hívnak Zoltánnak, az idős Zoli
A névadásának a célja az volt már ezer éve, és ma is az, hogy megkülönböztethessük magunkat a többiektől. Régen direkt különböző neveket adtak, hogy ne lehessen keverni. Ma is ez a vágy él a szülőkben, amikor olyan nevet választanak gyermeküknek, amelyik nincs a környezetükben, ritka. Én szerintem ez teljesen normális.
Az már más kérdés, hogy a névadási szokások abba az irányba mentek el az elmúlt évszázadokban főleg itt, hogy örökítsük a családnév mellett a keresztneveket is, ezzel is fenntartva a családi kötődést.
De ettől függetlenül úgy hívjátok a gyereketeket ahogy nektek tetszik. Ami fontos, hogy ez lesz az a név amit a legtöbbször fogsz kimondani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!