Szerintetek az jó nevelési módszer, ha mindent megengedünk a gyerekünknek?
Ez semmit nem jelent, mármint a kérdés.
Az a jó nevelési módszer, ha a gyereket nem betörjük, lenyomjuk, hanem a helyes irányba terelgetjük, nem hatalmi szóval, nem úgy, letörjük az autonómiáját, hanem önbizalommal teli embert nevelünk belőle.
Magyarán, ha nem tiltasz a tiltás kedvéért, ha nem a negatív dolgokat mantrázod (ezt ne, azt ne, kivéve a valóban fontosak, ami a testi épségét fenyegetik), ha nem büntetéssel a rossz viselkedést erősíted meg, hanem jutalommal és dicsérettel a jó viselkedésre hívod fel a
figyelmet. És teszed mindezt kevés (!), de következetes (!) korlát mellett.
Ezt pedig elérni azzal a módszerrel lehet, ami sokkal fárasztóbb, s ezt szokták az egyszerűbb lelkek "mindent megengedésnek" aposztrofálni.
A kérdésből nem derül ki, hogy milyen idős a csemete.
Az ötödik unokám "bébiszittelése" után bátran mondhatom, hogy a kisgyermek agya a tanulásra, utánzásra van programozva. El is várja, hogy tetteire a felnőtt reagáljon. A negatív reakciót is elfogadja - kivéve a direkt, indoklás nélküli tiltást. Persze az indoklás ne akadémiai székfoglaló, hanem egyszerű, az ő szintjén érthető válasz legyen. Sokszor elég a mimika, vagy valamilyen elutasító, negatív gesztus.
Számomra a legnagyobb kihívást mindig a "miért" kérdésre adandó válasz volt, nevezetesen azért, hogy olyan választ kellett adni ami nem hülyeség, de az ő ismereteit figyelembe véve érthető legyen.
Jómagam a hisztit - több kevesebb sikerrel - úgy kezelem, hogy biztosítom a leszármazottat arról, hogy továbbra is szeretem, de különösebben nem foglalkozom a hiszti tárgyával, hanem elvégzem-elvégeztetem a hiszti okául szolgáló műveletet.
nem
szomszéd csinálja ezt, gyerek rohangál össze vissza, kitépi magát a kezéből és rohan az úttestre, egyszer biztos elüti egy autó, de még egy dádát se kap...
Értő olvasást javasolok. Ezt írtam "Az egyszerűbb lelkek" ezt hívják mindent megengedésnek.
Erre te leírod, hogy a normális emberek mit hívnak annak. Azaz leírtad ugyanazt, mint én.
A gyerekünknek elsősorban jó példát kell mutatni.
A személyes példamutatásunkkal nevelünk.
Ha megetted a fagyidat, és a hozzá kapott szalvétácskát képes vagy kilómetereken keresztül hurcolni, míg végre belebotlasz egy szemetesbe, és kidobod - akkor a gyerek ezt látva nő fel, és eszébe nem jut az utcán szemetelni.
Nem lesz mit megengedni, vagy tiltani.
A gyerek figyel téged, és utánoz.
Ha jó példát mutatsz, boldog gyereked lesz.
De ha vizet prédikálsz, és közben bort iszol, akkor valóban gond lesz... mert a gyerek látja, hogy kettős mércével mérsz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!