Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Kisbaba, kisgyerek mellett...

Kisbaba, kisgyerek mellett idősgondozás? Anyukák Ti ezt vállalnátok?

Figyelt kérdés

Van egy 2,5 évesem, plusz egy pocaklakóm, már szépen gömbölyödik a hasam. Párom nagyszülei egyre többet betegeskednek, egyre kiszolgáltattottabbak (bevásárlás, főzés, takarítás). Egyre többen tőlem várják egy a családból, hogy vásároljak be, menjek el a receptekért, főzzek, takarítsak, segítsek nekik.

Nekem ez nagyon nem tetszik, semmi közöm hozzájuk. Ráadásul a nagymama tudom, hogy már többször jogtalanul megszólt engem (...)

Ti ilyen körülmények között mit tennétek? Segítenétek?

2017. febr. 9. 10:18
1 2 3 4
 11/39 anonim ***** válasza:
74%
Nem vállalnám. Ha a gyerekük (anyósod vagy apósod) él, akkor intézze ő. Ha a férjed a legközelebbi élő hozzátartozójuk, akkor neki segítenék intézni az ételrendelést és hogy járjon hozzájuk takarítónő.
2017. febr. 9. 11:33
 12/39 anonim ***** válasza:
100%

Ha a férjed szülei még élnek és nem betegek akkor ez az ő feladatuk lenne. Mondd is meg nekik nyugodtan, ilyen esetben én biztos nem vállalnék magamra semmit terhesen és kisgyerekkel.

Ha anyósodék nincsenek olyan állapotban h segítsenek akkor nektek kell a férjeddel, plusz ha van a férjednek testvére, akkor vele közösen.

2017. febr. 9. 11:51
 13/39 anonim ***** válasza:
72%

Ezt így én sem vállalnám. Azért vagyok otthon gyed-en, hogy a gyerekemmel foglalkozzak, akinek kijár az, hogy velem lehessen, hogy sokat sétáljunk, játsszunk, járunk ilyen-olyan foglalkozásra, programra. Emiatt vagyok otthon, és nem azért, hogy gyerekkel a nyakamban ingyen végezzek olyasmit, amit egyébként más fizetésért csinál. Értem, hogy a család többi tagjának nincs erre ideje munka mellett, de bakker, nekem sem lenne gyerek mellett, pláne terhesen, vagy majd egy hároméves és egy újszülött mellett.

Alkalmanként szívesen segítenék, ennyi bőven belefér abba, amennyit egy rokon kérhet a másiktól. Ha gyógyszertárba kell mennem, vagy arrafelé van dolgom, szívesen kiváltom az ő receptjeiket, és ha nem kell messze menni, el is viszem nekik a gyógyszereket. Nem minden nap, de mondjuk havonta egyszer-kétszer miért ne? De hogy én járjak át főzni, takarítani? Vagy otthon főzzek és aztán vigyem át minden nap? Na ezt így nem.

Ebédet lehet rendelni is, nálunk pont ki is van téve a liftbe egy hirdetés, ahol a cég nyugdíjasoknak elég nagy kedvezményt is ad. Takarítót is lehet hívni, heti egyszer odamegy, kitakarít. Ha erre nem futja a nyugdíjból, akkor a saját gyerekeik szálljanak be, vagy ha nekik sem futja, akkor forduljanak az önkormányzathoz segítségért, akár a családsegítőn keresztül. Ha nagyon alacsony a nyugdíjuk, az önkormányzatnak kell az étkeztetésüket biztosítani, vagy legalább részben fedezni a költségét. Szóval a napi főzést simán ki lehet váltani.

Ha annyira idősek, akkor pedig házigondozót is kaphatnak, ha a gondozási szükséglet eléri a szükséges mértéket. Ha nem, akkor lehet fizetni is valakinek, hogy napi 1-2 órában nézzen rájuk, segítsen abban, ami szükséges. Ha nincsenek nagyon speciális szükségleteik, nem kell őket fürdetni, pelenkázni, hanem csak arról van szó, hogy erejükből kevesebbre futja, akkor nem kell, hogy ápoló, vagy szoc. gondozó járjon ki, feleannyiért egy megbízható diák is megcsinálja mondjuk a szellőztetést, ágynemű cserét, mosást, teregetést heti pár alkalommal.

2017. febr. 9. 12:19
 14/39 anonim ***** válasza:
64%
Igen megcsináltam mert anyós após szó szerint lesz*rta a nagyszülőket. 2 hónapos volt a fiúnk de hordtam az ebédet a nagymamának, kitakarítottam segítettem amiben tudtam. Sosem bíztam volna másra ezt.
2017. febr. 9. 12:41
 15/39 anonim ***** válasza:
58%

Mondjuk a szülésig segítenék receptkiváltásban, esetleg bevásárlásban, hogy ne kelljen cipekedniük vagy orvoshoz szállìtásban. Takarításban mondjuk porszívózás, portörlés, tehát nem vegyszeres dolgokban. Főzést ki lehet váltani rendeléssel.

DE! Ha bárki erre kötelezni akarna, akkor ott tárom szét a karom, hogy akkor hajrá, lehet nélkülem. Meg persze ha cserébe köszönömöt kapok, mem fikázást a nagyitól.

Ja, és max. szülésig.

2017. febr. 9. 13:02
 16/39 anonim ***** válasza:
35%

Ez már pár hete is gondot okozott, mikor egy teát kellett volna főznöd nekik.

Hetente egyszer elmentek a férjeddel és bevásároltok nekik is, vagy házhoz rendelitek, elég sok felé van már erre is lehetőség.

Receptkiváltás bőven belefér a napi sétába.

Főzés szintén, gondolom magatoknak főzől, akkor már két adaggal több nem igen számít.

A takarítást addig vállalnám, amíg fizikailag nem megterhelő.

2017. febr. 9. 13:16
 17/39 anonim ***** válasza:
66%
Még annyit tennék hozzá, hogy ha a terhesség alatt bármi rendelleneset tapasztalok (görcsök, vérzés stb.), akkor szintén befejeztem.
2017. febr. 9. 13:43
 18/39 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat! Eléggé sokféleképpen gondolkozunk erről, úgy látom :)

Én úgy gondolom, hogy senkinek SEMMI kötelessége nincs. Ha én a saját nagyszüleimet nem ápolom, gondozom, akkor sincs semmi következménye, nem köteles senki erre. DE! Úgy gondolom, hogy a saját nagyszüleim, szüleim és a hozzám közelálló rokonokért megtenném ezeket. Hálával, szeretettel tartozom nekik, amiért felneveltek, kitaníttattak stb. És biztosan megtenném értük. (Az más kérdés, hogy én rengeteg olyan 5 körüli felnőtt embert látok, aki nem foglalkozik a szüleivel, otthonba adja stb.)

Vannak egészséges szülei, sőt testvére is páromnak, van a nagyszülőknek keresztlányuk is, aki szintén közelebb áll hozzájuk, mint én. Ők bőven előbbrébb vannak abban a bizonyos sorban, mint én...

Én már táppénzen vagyok, de van egy másik munkám is, ahol most ugyan többet vállalok és ha ügyes volnék még 10 óra munkám is lehetne egy nap.. Nagytesó bölcsis, de őt sem szeretném hanyagolni a nagyszülők miatt.

Arról nem is beszélve, hogy a kedves nagymama már többször sértegetett a hátam mögött.. és tudom, hogy megjátsza csak magát.. Szóval nincs az a bensőséges, közeli viszonyunk..

Így én ezek tükrében nem szeretnék az első számú segítő lenni, sőt szeretném, ha sokan mások buzgóbbak lennének, mint én..

Ha meg megszületik a babánk, semmit nem fogok tenni, mert első a saját családom lesz, maximálisan. Örülök, ha lesz egy kis nyugtom, meg napirendünk kialakul..

2017. febr. 9. 13:44
 19/39 anonim ***** válasza:
14%
Eleg onzo vagy. Lehet, hogy nem veletlen az ellenszenv irantad...
2017. febr. 9. 13:50
 20/39 anonim ***** válasza:
84%

aakkor szépen le kell ülni az egész családnak megbeszélni mi a terv?!

mi lesz ha lerobbanak teljesen? otthont intéz vki?

ha meglesz a baba, akkor te se rohangálhatsz folyton oda..

2017. febr. 9. 13:51
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!