Gyerekek és a magázódás. Hogyan működik ez manapság?
Elsősorban iskolás gyerekek szüleinek a válaszát várom, mert az annál fiatalabbaknál természetes, hogy mindenkit tegeznek.
Az én gyerekkoromban ez úgy működött, hogy a rokonokat és a szüleim barátait tegeztem, a barátaim szüleit és a többi felnőttet viszont magáztam ("tetszikeltem" egészen pontosan). A férjem viszont a szüleit leszámítva minden felnőttet, még a nagyszüleit is magázta. Mindkettő a 90-es években volt Budapesten.
Manapság ez hogyan működik? Magázzák még a gyerekek a nem túl közeli ismerős felnőtteket? "Rossz fej" lennék, ha hamarosan meg szeretném tanítani a gyerekeimnek, hogy ha látogatóba mennek, akkor ne sziával köszönjenek a felnőtteknek? Vagy ha engem csókolomoz egy kisgyerek, akkor nem javítom ki, hogy inkább szia? Hogyan szokás?
Szerintem elég másképp működik ma, elég, ha belegondolsz, hány reklámban tegezik az embert manapság (emlékszem, mikor réges-régen, gyerekként láttam egy Ikea-plakátot, mennyire megdöbbentem, hogy tegezi az embereket), vagy például, ha bemegyek egy boltba, ott is letegeznek legtöbbször (és ha én köszönök előbb „Jó napot!”-tal, akkor sokszor látom, hogy teljesen összezavarodnak :)).
Felsős a fiam, náluk az iskolában eddig mindenkit tegeztek (XY néni/bácsi, segítenél…). A családban is mindenkit tegez, egy kisebb társasházban lakunk, a szomszédokat is tegezi, és a barátainak a szüleit is, ahogy a barátai is minket.
Ellenben én arra tanítottam, idegeneket magázni kell, s mivel a „csókolom” és a „tetszikelés” nekem nem jön be, „Jó napot kívánok"” és rendes magázás ez a forma. Ebből szokott az a némileg fura helyzet kialakulni, hogy ha bemegyünk egy üzletbe, akkor megkapjuk a harsány „Sziasztok”-ot, mire én visszasziázok, a gyerek meg jó napot kíván.
Végülis ő a legudvariasabb az egész helyzetben. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!