Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Gyerekek és a magázódás....

Gyerekek és a magázódás. Hogyan működik ez manapság?

Figyelt kérdés

Elsősorban iskolás gyerekek szüleinek a válaszát várom, mert az annál fiatalabbaknál természetes, hogy mindenkit tegeznek.

Az én gyerekkoromban ez úgy működött, hogy a rokonokat és a szüleim barátait tegeztem, a barátaim szüleit és a többi felnőttet viszont magáztam ("tetszikeltem" egészen pontosan). A férjem viszont a szüleit leszámítva minden felnőttet, még a nagyszüleit is magázta. Mindkettő a 90-es években volt Budapesten.

Manapság ez hogyan működik? Magázzák még a gyerekek a nem túl közeli ismerős felnőtteket? "Rossz fej" lennék, ha hamarosan meg szeretném tanítani a gyerekeimnek, hogy ha látogatóba mennek, akkor ne sziával köszönjenek a felnőtteknek? Vagy ha engem csókolomoz egy kisgyerek, akkor nem javítom ki, hogy inkább szia? Hogyan szokás?

2017. febr. 1. 09:06
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:

Szerintem elég másképp működik ma, elég, ha belegondolsz, hány reklámban tegezik az embert manapság (emlékszem, mikor réges-régen, gyerekként láttam egy Ikea-plakátot, mennyire megdöbbentem, hogy tegezi az embereket), vagy például, ha bemegyek egy boltba, ott is letegeznek legtöbbször (és ha én köszönök előbb „Jó napot!”-tal, akkor sokszor látom, hogy teljesen összezavarodnak :)).

Felsős a fiam, náluk az iskolában eddig mindenkit tegeztek (XY néni/bácsi, segítenél…). A családban is mindenkit tegez, egy kisebb társasházban lakunk, a szomszédokat is tegezi, és a barátainak a szüleit is, ahogy a barátai is minket.

Ellenben én arra tanítottam, idegeneket magázni kell, s mivel a „csókolom” és a „tetszikelés” nekem nem jön be, „Jó napot kívánok"” és rendes magázás ez a forma. Ebből szokott az a némileg fura helyzet kialakulni, hogy ha bemegyünk egy üzletbe, akkor megkapjuk a harsány „Sziasztok”-ot, mire én visszasziázok, a gyerek meg jó napot kíván.

Végülis ő a legudvariasabb az egész helyzetben. :)

2017. febr. 1. 15:47
 12/12 A kérdező kommentje:
Bevallom, ettől az iskolai tegeződéstől kivagyok... Nem tudom, kinek jó ez, és ez egyértelműen a tanárok hibája, kb. egy hét alatt meg lehetne tanítani az elsősöket, hogyan kell használni. Az enyémek még nem sulisok, de nagyon kíváncsi vagyok, hogy lesz náluk.
2017. febr. 1. 18:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!