Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Miért jön mindenki azzal,...

Miért jön mindenki azzal, hogy lény hálás anyukádnak, mert felnevelt meg gondoskodott rólad, stb?

Figyelt kérdés

Előre is leszögezem, hogy szeretem anyukámat, és ő tényleg sok mindent megtett értem (nem "csak" ilyen alap dolgokat).

Arra gondolok, amikor mondják, hogy jajj anyukád pelenkázott, etetett amikor kicsi voltál, fent maradt miattad éjszaka... óó bocs, biztos én akartam megszületni. Facebookon is tele van az anyukás oldalak ilyenekkel, hogy dolgok amiket anyukád nem mondott el és ilyen hülyeségek vannak benne, mint pl szerette volna megenni az utolsó szelet tortát, de neked adta, istenem mekkora áldozat, a barátaimnak, testvéremnek, ismerőseimnek adnám oda az utolsó szelet tortát és nem "kérném számon", nem mártírkodnék hogy mekkora hős vagyok. Tényleg nem én tehetek róla, hogy megszülettem és anyukám pelenkázott, miért kell ezen lovagolni? (Mármint ilyen internetes posztoknak amik ezekről szólnak.) Szerintem alap, hogyha valaki gyereket szül, akkor gondoskodik róla, vagy nem?

Az én anyukám sose vágta a fejemhez ezeket, mégis tudom, hogy sokat tett értem.

2017. jan. 10. 11:11
1 2 3 4
 21/33 A kérdező kommentje:
Mindenki tud kulturált választ adni, neked miért nem sikerül?
2017. jan. 10. 13:02
 22/33 anonim ***** válasza:
86%

Mindkét oldalnak megvan a maga igaza, de én azt látom, hogy sokan meg sem próbálják a másik szemszögéből nézni a dolgokat, néhányan pedig olyan érveket sorakoztatnak fel, amelyek a mai világban meg sem állják a helyüket.

Például, hogy régen nem volt gond az idősekről való gondoskodás. Mit értünk régen alatt? A szocializmust? A boldog békeidőket? Az ókort? Azért lássuk már be, hogy "régen" például az átlag életkor sem 70 volt, hanem 50 , vagy még annál is kevesebb. Tegyük fel, hogy édesanyám 60 évesen agyvérzést kap, lebénul és ápolásra szorul, de elél még 30 évig. Nem ritka, az én nagyszüleim is elmúltak már 90 évesek. Gondoskodnom kell tulajdonképpen egy fél életen át édesanyámról, ezzel párhuzamosan a gyermekeimről, nyilván dolgozom, mert viszonylag kevesen engedhetik meg maguknak azt a luxust, hogy htb-ként otthon legyenek. Persze, hogy felveszek valakit, aki segít édesanyám gondozásában, mert nehéz egy s*ggel két lovat megülni. "Régen", mikor az asszony fixen otthon volt, de ha már itt tartunk a gyerekek többsége is, mert iskolába sem járt mindenki, aki igen, annak is jó eséllyel csak a 6 elemi adatott meg, úgy valóban lehetett az idős rokonokról gondoskodni, de az esetek döntő többségében az iscsak egy akut dolog volt, ugye az átlag életkor, meg persze egyéb betegségek miatt. Volt idő, mikor emberek haltak meg tüdőgyulladásban, most pedig a hírekben mutogatják, ha véletlen történik ilyen.

Aztán. Bocs, de az ne nevezze szülőnek magát, aki a gyerekének megadja a kötelező minimumot, utána meg tartja a markát, ha a gyerek véletlenül többet keres a minimálbérnél. Egyetértek, hogy az okostelefon meg társai ne legyenek már a kötelező minimum részei, de hogy valaki a gyereke továbbtanulását is kiváltságnak tartsa, na az is aztán egy odaadó szülő lehet. Persze, ha a kedves szülő egy magához hasonló melóst szeretne látni a gyermeke személyében, aki frusztrált, világfájdalomnak éli meg, ha le kell dolgozni napi 8 órát, amiből egy petákot nem tud úgy igazából magára költeni, és áll a szalag/kassza mellett, mintegy robot, akkor elhiszem, hogy minimum a földön való megalázkodást várja cserébe, ha a gyerek mégis továbbtanulhat valahol. De lássuk be, ez nem az a világ már, ahol ahova születtél, ott is kell maradnod. Mindenkinek van lehetősége kitörni, és akinek nem jön zsigerből, hogy a gyerekének jobbat és többet akar, mint ami saját magának jutott, az nem jó szülő.

Ezzel párhuzamosan, a gyemrek lehet hálás és ki is mutathatja. Ez viszont nevelés kérdése. Igen, én megköszöntöm édesanyámat Anyák Napján, sőt a nagymamáimat is. De nem azért, mert kitörölték a hátsómat, mikor csecsemőként összecsináltam magam, és nem is azért, mikor nagy ritkán beteg voltam, akkor kaptam meleg levest, meg teát. Hanem az egyebekért. A lelki támogatásért, azért hogy hittek bennem akkor is, mikor úgy rűnt kamaszként teljesen elvesztem és nem leszek képes talpra állni, hogy a koromnak megfelelően kezeltek és elfogadták a döntéseimet, ha azok nem egyeztek az ő terveikkel. Ez az, amiért hálás lehet valaki és ezért mondhat köszönetet. De ez a mártírduma, amivel én is úton útfélen találkozom, hogy "9hónapig hordtalak a szívem alatt, pedig milyen nehéz volt" meg "odaadtam az utolsó szelet tortát, pedig én is megettem volna", bocs de ez röhejes. Ezen a ponton igaza van a kérdezőnek, nem a gyerek kérte, hogy megszülessen, azért ne kelljen már hálálkodnia, mert az anyja kihordta, meg szoptatta, meg pelenkázta. Persze a köszönetet ezért amúgy is csak az a nő várja el, aki a világ legnagyobb teljesítményének éli meg, hogy szült. Arról nem is beszélve, hogy egy apuka is igen sokkal (akád többel!) is hozzá tud járulni a gyermek jellemfejlődéséhez, tőlük mégsem láttam még ilyen mártírdumát. Pedig nekem pl apukám adta oda az utolsó szelet tortát, ha már itt tartunk :)

2017. jan. 10. 13:42
 23/33 A kérdező kommentje:

A betegség alatt én sem a megfázást értem amúgy, hanem annál kicsit komolyabb dolgokon mentem/megyek keresztül, ami kihat az egész életemre(meg anyukáméra is kihatott rendesen), de ez más téma. :)

Egyébként igazad van, lehet én is "durván" fogalmaztam meg pár dolgot, de hasonlóra gondoltam, mint amit Te is leírtál.

Nekem sem volt könnyű gyerekkorom, érdekes a családom, de ettől függetlenül mindenkit szeretek. De ezt már úgysem olvassák el a nagyokosok.:D

2017. jan. 10. 13:58
 24/33 anonim ***** válasza:
91%

Szerintem sokaknak volt rossz gyerekkoruk, és sok rossz példát látunk-hallunk a környezetünkben is. Ilyenkor azért eszembe jut, hogy mákom van a szüleimmel.

Ez nem azt jelenti, hogy anyám egész nap szajkózza, hogy márpedig mit meg nem tett értem, én meg nem győzök hálálkodni, hanem szimplán csak szeretjük és tiszteljük egymást.

Viszont amikor gyereked születik, és rájössz, hogy mi minden van mögötte (igenis jár áldozatokkal - persze alapvetően "boldog" áldozatokkal), akkor már nem biztos, hogy zavarni fogja a szemed egy-egy kis lükének tűnő idézet a szülőségről, a háláról vagy bármiről ami ezzel kapcsolatos.

Nincs itt ám nagy probléma, hidd el. :)

2017. jan. 10. 14:08
 25/33 A kérdező kommentje:

Nem egy-egy ilyen idézet zavar, hanem hogy nem egy ismerősöm NAPONTA 5 hasonló szöveget megoszt ezzel kapcsolatban. Mert otthon van, annyira nincs szabadideje a gyerek miatt, de Facebookon lóg mindig és kedvel mindent meg megoszt. :D

És még mindig nem akarok gyereket, azóta sem.

2017. jan. 10. 14:20
 26/33 anonim ***** válasza:

Le lehet őt tiltani, vagy fogod magad és nem követed a bejegyzéseit.

Páran szeretnek ilyeneket megosztani, jó sokan meg nem. Még mindig nem érzem nagy problémának ezt.

Én meg a politikai bejegyzéseket nem szeretem. Nem is követem azt, aki nagyon fanatikus.

2017. jan. 10. 14:39
 27/33 A kérdező kommentje:
Ha mindenkit letiltanék aki zavar, nem lenne mit néznem. :D Akkor már egyszerűbb lenne magamat törölni.
2017. jan. 10. 14:43
 28/33 anonim ***** válasza:
92%
Anya vagyok. Kihordtam egy gyereket, k...ott nehéz szülésem volt, majdnem ott maradtunk mindketten, de soha még eszembe nem jutott felhánytorgatni a gyerekemnek, hogy csaknem "megölt", ellenben hálás vagyok a nőgyógyászomnak, amiért megmentett mindkettőnket. Igen, éjszakáztam vele úgy egy éven át, naponta 7-8-szor mostam ki a kakiból, ápoltam, ha beteg volt, sebesre csócsálta a mellem, de eszembe nem jutott számonkérni egy csecsemőn, hogy úgy működik, mint egy teljesen átlagos kisbaba. Hordtam babás foglalkozásokra, meg aztán oviba, minden nap. Bementem vele a kórházba, ha beteg volt, ücsörögtem széken az ágya mellett, de nem vártam éle hálát, hanem féltettem, sajnáltam, együttéreztem vele. Aztán iskolába ment. Emlékszem, milyen nehéz volt elengedni az első napon a kis csibémet, NEKEM volt nehéz, nem neki. Nem várok hálát azért, hogy tanulok vele, hogy meghívom a barátait, hogy igyekszem kedvére való ajándékokat venni neki, finomakat főzni neki, tartalmas programokat csinálni vele, hogy társasozunk, hogy mesét olvasok, stb. Talán azért nem válok hálát, mert SZERETEM, és mert a szeretetből fakadó cselekedetek önmagukban hordozzák a jutalmukat: az én jutalmam az ő öröme. El nem tudom képzelni, hogy bármit is várjak érte cserébe. Mert ANYA vagyok. Szerintem egy anyának nem jár hála. Maximum jólesik.
2017. jan. 10. 16:18
 29/33 anonim ***** válasza:

Kedves kérdezö

Megértelek de ha ez zavar facebookon akor csak kitörlöd a hírfolyambol az ilyen hülyeidézeteket bölcseségeket,én ezt szoktam csinálni velük .

2017. jan. 11. 06:55
 30/33 anonim ***** válasza:
Ennyi adasson már meg anyádnak, hogy pár sor erejéig elismerik, mégha szerinted ez nem is jár neki te önző dög! Nehogymá valami jólessen neki!!!!!
2017. jan. 11. 07:50
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!