Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Miért jön mindenki azzal,...

Miért jön mindenki azzal, hogy lény hálás anyukádnak, mert felnevelt meg gondoskodott rólad, stb?

Figyelt kérdés

Előre is leszögezem, hogy szeretem anyukámat, és ő tényleg sok mindent megtett értem (nem "csak" ilyen alap dolgokat).

Arra gondolok, amikor mondják, hogy jajj anyukád pelenkázott, etetett amikor kicsi voltál, fent maradt miattad éjszaka... óó bocs, biztos én akartam megszületni. Facebookon is tele van az anyukás oldalak ilyenekkel, hogy dolgok amiket anyukád nem mondott el és ilyen hülyeségek vannak benne, mint pl szerette volna megenni az utolsó szelet tortát, de neked adta, istenem mekkora áldozat, a barátaimnak, testvéremnek, ismerőseimnek adnám oda az utolsó szelet tortát és nem "kérném számon", nem mártírkodnék hogy mekkora hős vagyok. Tényleg nem én tehetek róla, hogy megszülettem és anyukám pelenkázott, miért kell ezen lovagolni? (Mármint ilyen internetes posztoknak amik ezekről szólnak.) Szerintem alap, hogyha valaki gyereket szül, akkor gondoskodik róla, vagy nem?

Az én anyukám sose vágta a fejemhez ezeket, mégis tudom, hogy sokat tett értem.

2017. jan. 10. 11:11
1 2 3 4
 11/33 A kérdező kommentje:

Ha lenne gyerekem, biztos hogy rá költeném minden pénzemet. Állataim vannak, ők is a legjobbat kapják, mindent megteszek értük.

Biztos hogy soha nem vágnám ezt senki fejéhez hogy mit tettem meg érte, hogy neveltem fel, milyen rossz volt nekem. ÉN vállaltam, nem?

Az állatokhoz is kell türelem, persze azért nem lehet összehasonlítani egy gyerekkel. Azt nem értem miért vállal gyereket az, aki ilyen szinten számon kéri rajta hogy mit tett meg érte? Pl ismerősöm anyja is ilyen, mindig siránkozott hogy ő megszülte és nem hogy hálás lenne neki (közbe ismerősöm csinált mindent, főzött, takarított, vigyázott a kistestvéreire), az anyja meg kb sz*rt rájuk.

2017. jan. 10. 11:49
 12/33 anonim ***** válasza:
81%

Én azt tartom érdekesnek, hogy mindig az nem érti ezt, akinek egyáltalán nincs még gyereke, vagy éppen csak most született.

Majd ha eljuttok odáig, hogy lediplomázik a gyerek, akkor meg fogod érteni.

Kérdező: gondolom, ugyanilyen természetesnek fogod tartani, hogy ha anyukád egyszer beteg lesz, pl. (nem kívánom senkinek!!) agyvérzést kap, fél oldalára lebénul, és élete utolsó 10 évben ápolásra fog szorulni. Azt sem ő kérte, hogy beteg legyen és magatehetetlen, vagy hogy naponta többször kelljen alatta ágyneműt cserélni. Ezen az alapon te sem fogod áldozatnak érezni, ha a nyaralás helyett orvosra költesz, bulizás helyett a felfekvéseit kezeled, és te fogod őt etetni.

Mert érdekes, régen ez se volt áldozat a családtagok részéről, ma pedig sokan úgy viselkednek a beteg, idős családtaggal, mintha direkt velük akarna kitolni.

Már ahol egyáltalán törődnek vele, és nem az van, hogy havonta egyszer felhívják, de amúgy ott fagyhat meg valami 120 km-re lévő parasztházban.

Amíg ez a kölcsönösség fennállt, és a gyerekek VALÓBAN hálásak voltak azért, amit kaptak, addig ez nem volt téma.

Azóta, mióta semmit nem adnak érte a szülőknek a gyerekeik cserébe, nem gondoskodnak az idős, beteg családtagokról, viszont mindenki azon rugózik, hogy a mobil, a márkás ruha és a főiskola kifizetése az JÁR, azóta én is úgy érzem, hogy igenis baromi nagy áldozat gyereket szülni erre a világra, kidolgozni a belem, hogy mindene meglegyen, és cserébe még azt se várhatom el, hogy elmosogasson vagy a saját szobáját összepakolja, mert egyből ordít, hogy ő nem kérte, hogy a világra szülessen.

Nem tudom, honnan jön most ez a szöveg ennyire divatba, de ez a nihilista, önző, mindent magának akaró nemzedék, amelyik most nő fel, egyszerűen semmire se való.

Szomorú, hogy pont ők azok, akik 28 évesen még a szüleik nyakán élősködnek, és ugyanúgy nyomják ezt a szöveget, nem ők kérték az életet, úgyhogy ha már a szülő a világra hozta, akkor tegye már meg, hogy élete végéig el is fogja tartani, mert ez nekik JÁR.

Elkeserítően életképtelen ez a generáció.

2017. jan. 10. 11:57
 13/33 anonim ***** válasza:
40%

Szerintem meg igaza van a kérdezőnek. Persze nem arról van szó, hogy ha valaki hálátlan, de alapvetően sokat hallgattam én is érvként pl. hogy "azért mert én azt mondtam", "nem egyszerre húztunk nadrágot" és hasonló szövegek. Pedig sosem voltam hálátlan.

Másrészt betegként elvárnám a gyerekemtől,h ogy látogasson, ne hagyjon cserben, de ebben az esetben nem várnám el a teljeskörű gondozást, hogy feláldozza az életét, azért mert Isten őrizz engem pelenkázni kell. Akkor inkább egy ápoló, és ő is élheti az életét a családjával, nem pedig az én betegségem határozza meg az életét.

És ne tévesszük össze a gyereknevelést a beteg szülő gondozásával. Előbbi öröm, vágy, fejlődés. Utóbbi, beletörődés, leépülés, gyász, teher. Persze mindkettő mögött ott a szeretet, de nem szabad elvárásnak lennie.

2017. jan. 10. 12:14
 14/33 A kérdező kommentje:

Egyébként mindenkinek nehezére esik a szövegértés??

ÍRTAM HOGY HÁLÁS VAGYOK ANYUKÁMNAK!!!!

Ne csak a fenti kérdést olvassátok már el, hanem amit alatta írtam azt is!

Egyébként igen, én látnám el anyukámat, nem tartanám tehernek, mert nem egy idegent ápolnék, hanem anyukámat! Amikor kórházban volt akkor is hazamentem és én láttam el az otthoni állatokat meg mindent, meg vele is maradtam pár napot amikor már kiengedték, és nem tartottam tehernek egyáltalán. Külön élek egyébként, barátommal lakok másfél éve.

Nem szoktam nyaralni se bulizni, ha van pénzem az állataimra vagy a családomra költöm, szeretek nekik vásárolni.

VALÓBAN hálás vagyok én is anyukámnak, de mint írtam ő NEM IS VÁGJA A FEJEMHEZ hogy úristen nekem adta az utolsó szelet tortát, miattam fent maradt éjszakánként, pelenkázott meg etetett.

Most jött divatba az anyukák rinyálása is, mert az összes velem egyidős anyuka szokta ezeket hangozatatni, hogy mennyi mindent tesz a gyerekért, miket meg nem tesz, nem tud aludni, anyukának lenni hőstett. Az én anyukám is anyuka, mégse képzeli magát hősnek emiatt. (Pedig neki nem abból állt az anyaság, hogy munkahely meg minden nélkül, szült bele a nagy világba, aztán tartsa el a palija meg a szülei, ahogy most szokás)

Egyébként nagyon csodálatos, "kedves" 12es válaszoló, hogy úgy ítélsz el meg úgy általánosítasz, hogy közbe nem is ismersz. :)

Én is ki vagyok bukva a mai generációtól, de én a 19-20 éves anyukáktól is. Mert ők szoktak hősködni.

Aki ezek után még mindig nem fogja fel, hogy mit is szerettem volna írni, az inkább ne írjon, mert nem áll szándékomban újra elmagyarázni. :)

Ja és már írtam, hogy nem szeretnék gyereket, meg ha lenne is miért lenne muszáj, hogy lediplomázzon?xD Ha mondjuk cukrász akarna lenni, vagy fodrász vagy akármi, miért kellene diploma? Nem értem.:D Azt akarnám, hogy azt csinálja amit szeretne.

2017. jan. 10. 12:15
 15/33 anonim ***** válasza:
97%

Kérdező, te méltatlankodsz, hogy nem értik, amit írsz, de te is értetlen vagy rendesen, vagy valami mentális problémád van, és azért nem érted... Hálásnak lenni nem KELL, azt az ember vagy érzi, vagy nem. Én sem kértem, hogy megszülessek, de - főleg, mióta gyerekem van -, tudom, hogy kiba... fárasztó tud lenni az éjszakázás egy kisbabával, hogy sok lemondással jár(hat) az, ha az ember a gyerekének meg akarja adni, amit szerinte meg kell adni. Tuti anyukám is pl. szívesen vett volna magának drága csizmát télen, de inkább nekem vette meg a jobbat, amikor nem futotta arra, hogy mindketten szupi jó csizmit kapjunk. Nyilván ha egy szülő gyereket vállal, akkor az ilyen helyzeteket is bevállalja vele, de attól még mindenki elismerheti, hogy ez nem mindig könnyű, nem mindig kellemes.

amúgy a nyálas ömlengést én is utálom, a hálát, tiszteletet amúgy sem lehet kicsikarni, ilyen nyálas cuccokkal meg amúgy sem. De elismerni minden további nélkül lehet azt, ha a szüleink hoztak értünk áldozatokat.

2017. jan. 10. 12:34
 16/33 anonim ***** válasza:
81%

Gyerekvállalás nem kötelező, de az emberek többsége belevág ilyen-olyan okokból pl.:szerelem, hagyomány, anyaság iránti vágy, szeretetéhség, kíváncsiság stb.

A gyerek a szülő felelősége, nyilván nem a gyerek tehet róla. Ennek ellenére nagyon megterhelő feladat, ami mivel nem vagyunk egyformák(se a gyerekek, se a szülők), így nem egyforma mértékű.

Én értem mire gondol a kérdező, és egyetértek a lényegi részével. De a nők többsége azért túl is tolja néha a szekeret, teljesen mártírt csinál magából, mert csak akkor érzi hogy jó anya lenne. Ezt sem tartom normális hozzáállásnak.

Ha jól neveljük gyerekeinket, akkor automatikusan hálásak lesznek nekünk ezért. Ezt nem kell kérni, meg fb képeken utalgatni rá. Az amúgy se változtat az érzéseken.

2017. jan. 10. 12:52
 17/33 anonim ***** válasza:
68%

Nemrégiben olvastam valahol, és teljesen igaznak is érzem, hogy az emberi társadalom úgy alakult ki az évezredek során, hogy a szüleinktől kapott törődést gondoskodást a gyerekeinknek adjuk tovább. És ez így normális!

Én őszintén bevallom, nagyon kevés hálát érzek az anyám iránt. Az egy dolog, hogy gondoskodott rólam, de szeretetet nem igazán kaptam tőle, legalábbis olyan fajta szeretetet, amire egy gyereknek szüksége van. Inkább amolyan majomszeretettel szeretett: ő magának akart egy játékszert, nem az én érdekeimet nézte, amikor gyereket vállalt és nevelt. Ezért pedig nem tudok neki hálás lenni. Annyit tudok tenni, hogy én - reményeim szerint - másképp teszek a saját gyermekemmel. Hálát pedig abszolút nem várok tőle: én akartam őt, vállaltam a gyerekneveléssel és -gondozással járó nehézségeket. Azzal tudja "meghálálni", hogy olyan emberré válik, akire büszke lehetek (és az is vagyok). Azzal tudja meghálálni, hogy továbbadja a saját gyermekének. Nekem ez bőven elég.

2017. jan. 10. 12:54
 18/33 A kérdező kommentje:

Van mentális problémám, de szerintem aki felfogja a körülöttünk lévő világot, annak van, vagy ki fog alakulni, mert ép ésszel ezt nem igazán lehet kibírni szerintem. :D

Miért lennék értetlen?

Ki írta, hogy anyukámnak azért vagyok hálás mert annak KELL lennem? Azért vagyok hálás, mert sok betegségben szenvedek és ő mindig segített ahogy tudott, aggódott értem, vitt orvostól orvosig. Nem pedig megszült aztán panaszkodott hogy jajj ő miken ment keresztül miattam. Pedig neki is nagyon nehéz volt, mert egyedül nevelt fel minket, mégsem mondott sose ilyet.

Ja és mindenkinek fárasztó felkelni éjszaka a gyerekhez, minden anyukának, régen mégsem csináltak ebből olyan nagy ügyet.

2017. jan. 10. 12:55
 19/33 anonim ***** válasza:
24%
Dehogynem te akartál megszületni. Akkor miért te voltál a leggyorsabb petesejt ? Minek versenyeztél a megtapadásért ? Gyereket felnevelni, pláne tisztességesen, igenis nagy dolog. Megtehette volna, hogy kikapartat, intézetbe ad, otthagy a kórházban, falhoz vág és elás, stb. Azt is, hogy nem bánik veled jól.
2017. jan. 10. 12:56
 20/33 A kérdező kommentje:

Pfff ezt Te sem gondoltad komolyan... és még én küzdök mentális problémákkal... lehet, hogy te visszaemlékszel arra amikor még g..i voltál, mert az is maradtál, de én nem emlékszem, hogy bárkivel is versenyeztem volna... :D

Anyukám szeretett volna gyereket, ezért nem tette azokat amiket leírtál az előbb, de ahogy nézem a tiédnek nem igazán kellett volna így döntenie.....

2017. jan. 10. 13:01
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!