Jól értelmezem a Gyed-törvényt? Mit jelent a biztosított viszony? Munkaviszonyt?
Szia! Itt az a lényeg hogy legyen TB-d! Én például még tanulok nappali tagozaton szóval az iskola fizette nekem a Tb-t így nekem járni fog a gyed, és ha magadnak fizetted a Tb-t szóval 365 napot volt Tb-d akkor jár!
Mikor jár a GYED?
* ha a szülést megelőző 2 évben legalább 180 napon át volt biztosításod
* Ha TGYÁSt igényeltél és alatta szűnt meg a biztosításod (pl. munkahely megszűnése miatt)
* GYED-et csak akkor kaphatsz, ha a gyereket a saját háztartásodban neveled. Ha napközben bölcsődébe teszed, akkor nem jár tovább a GYED, hanem GYES-t kell igényelned.
Mikor nem jár a GYED?
* ha dolgozol
* ha a teljes fizetésedet megkapod a szabadság ellenére
* ha valamilyen más ellátást kapsz (nyugdíj, rokkantnyugdíj, ápolási díj stb.)
* ha bölcsődébe, óvodába vagy más napközbeni intézménybe iratod a gyereket
* szabadságvesztés, letartóztatás esetén
* ha a gyereket elvették tőled pl. gyámhatósági okból
Hogy jön ki a 180 nap?
A szülést megelőző 2 évet nézik. Ha pl. fél évig volt munkaviszonyod, de most már egy éve nem dolgozol, akkor megvan a 180 napod.
Ha bejelentett munkanélküli voltál, akkor megvan a jogviszonyod és jár a TGYÁS és a GYED is.
Mi van, ha nincs meg a 180 nap? Akkor csak a GYES fog járni.
Megteheted, hogy saját zsebből fizetsz magad után TB-t, hogy meglegyen a 180 napod, ezt az APEH-nál kell elintézned, havonta néhány ezer Forintot kell majd befizetned.
Ha nincs meg a 180 biztosított napod a szülés előtti 2 évben, akkor (mind a TGYÁS, mind a GYED esetén) kérhetsz méltányossági megállapítást az illetékes megyei egészségbiztosítási pénztárnál.
Ezt egy oldalról másoltam ki, de itt még 180 napról van szó.Remélem tudtam segíteni!
26h Km:)
26 hetes kismama, ha nincs munkaviszonyod, nemfog járni a gyed. A tanulmányaidat meg legfeljebb 180 napig beleszámítják, de ha nincs munkaviszony (vagy biztosítotti jogviszony, pl. álláskeresési), akkor nincs gyed, és nincs tgyás.
Kérdező, ha volt folyamatos munkaviszonyod, az azt jelenti, hogy van elegendő biztosítotti időd, hogy elmenj álláskeresésire. Ha álláskeresési ideje alatt szülsz, akkor járni fog a tgyás, és ha annak lejártakor visszajelentkezel az igénylésig néhány napra álláskeresésire, akkor a gyed is járni fog. Megteheted azt is, hogy bejelenteted magad valahová, csak arra figyelj, hogy az oep számára ne legyen nyilvánvaló, hogy ezért jelentkeztél be, mert elutasítják az igényedet. Ha folyamatosan megvolt a bejelentett munkád, akár vállalkozóként, akár alkalmazottként, akkor nem fognak problémázni.
A biztosítotti idő az az időszak, amíg egészségbiztosítási járulékot megalapozó jövedelmed van, vagy állományban vagy valahol. A 4950 forint nem jelent biztosítottságot, csak annyit, hogy így jogosult vagy az egészségügyi ellátások igénybe vételére.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!