Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Jól értelmezem a Gyed-törvényt...

Jól értelmezem a Gyed-törvényt? Mit jelent a biztosított viszony? Munkaviszonyt?

Figyelt kérdés
Akkor a szülés napját megelőző 2 évből vagy többől (nekem több is lenne) 365 nap biztosítottnak kell lennie? Ez csak az utolsó 365 nap lehet, vagy amikor találnak 365 napot? Mert én voltam vállalkozó, majd vállalkozói járadékos, most jelenleg fizetem magam után a 4950 Ft-ot, de nincs mhelyem. Kéne ahhoz, hogy gyedet kaphassak?
2010. ápr. 30. 21:46
 1/5 anonim ***** válasza:
A szülést megelőző két évben kell meg lenni a 365 napnak. Nem feltétlen kell folyamatosnak lenni, több részletből is összejöhet. Ez az egyik feltétel, a másik feltétel, hogy a szülés napján is biztosított legyél. A 4.950,- Ft fizetésével ezt a feltételt nem tudod teljesíteni, az csak egészségügyi ellátásra jogosít, többre, másra sajnos nem.
2010. ápr. 30. 21:50
 2/5 anonim ***** válasza:
27%

Szia! Itt az a lényeg hogy legyen TB-d! Én például még tanulok nappali tagozaton szóval az iskola fizette nekem a Tb-t így nekem járni fog a gyed, és ha magadnak fizetted a Tb-t szóval 365 napot volt Tb-d akkor jár!

Mikor jár a GYED?

* ha a szülést megelőző 2 évben legalább 180 napon át volt biztosításod

* Ha TGYÁSt igényeltél és alatta szűnt meg a biztosításod (pl. munkahely megszűnése miatt)

* GYED-et csak akkor kaphatsz, ha a gyereket a saját háztartásodban neveled. Ha napközben bölcsődébe teszed, akkor nem jár tovább a GYED, hanem GYES-t kell igényelned.

Mikor nem jár a GYED?

* ha dolgozol

* ha a teljes fizetésedet megkapod a szabadság ellenére

* ha valamilyen más ellátást kapsz (nyugdíj, rokkantnyugdíj, ápolási díj stb.)

* ha bölcsődébe, óvodába vagy más napközbeni intézménybe iratod a gyereket

* szabadságvesztés, letartóztatás esetén

* ha a gyereket elvették tőled pl. gyámhatósági okból

Hogy jön ki a 180 nap?

A szülést megelőző 2 évet nézik. Ha pl. fél évig volt munkaviszonyod, de most már egy éve nem dolgozol, akkor megvan a 180 napod.

Ha bejelentett munkanélküli voltál, akkor megvan a jogviszonyod és jár a TGYÁS és a GYED is.

Mi van, ha nincs meg a 180 nap? Akkor csak a GYES fog járni.

Megteheted, hogy saját zsebből fizetsz magad után TB-t, hogy meglegyen a 180 napod, ezt az APEH-nál kell elintézned, havonta néhány ezer Forintot kell majd befizetned.

Ha nincs meg a 180 biztosított napod a szülés előtti 2 évben, akkor (mind a TGYÁS, mind a GYED esetén) kérhetsz méltányossági megállapítást az illetékes megyei egészségbiztosítási pénztárnál.

Ezt egy oldalról másoltam ki, de itt még 180 napról van szó.Remélem tudtam segíteni!

26h Km:)

2010. ápr. 30. 21:57
 3/5 anonim ***** válasza:

26 hetes kismama, ha nincs munkaviszonyod, nemfog járni a gyed. A tanulmányaidat meg legfeljebb 180 napig beleszámítják, de ha nincs munkaviszony (vagy biztosítotti jogviszony, pl. álláskeresési), akkor nincs gyed, és nincs tgyás.

Kérdező, ha volt folyamatos munkaviszonyod, az azt jelenti, hogy van elegendő biztosítotti időd, hogy elmenj álláskeresésire. Ha álláskeresési ideje alatt szülsz, akkor járni fog a tgyás, és ha annak lejártakor visszajelentkezel az igénylésig néhány napra álláskeresésire, akkor a gyed is járni fog. Megteheted azt is, hogy bejelenteted magad valahová, csak arra figyelj, hogy az oep számára ne legyen nyilvánvaló, hogy ezért jelentkeztél be, mert elutasítják az igényedet. Ha folyamatosan megvolt a bejelentett munkád, akár vállalkozóként, akár alkalmazottként, akkor nem fognak problémázni.

A biztosítotti idő az az időszak, amíg egészségbiztosítási járulékot megalapozó jövedelmed van, vagy állományban vagy valahol. A 4950 forint nem jelent biztosítottságot, csak annyit, hogy így jogosult vagy az egészségügyi ellátások igénybe vételére.

2010. ápr. 30. 22:22
 4/5 A kérdező kommentje:
Az a baj, hogy én már kimerítettem az álláskeresési járadékot, csak vállalkozói járadék formájában. Tehát, ha júli elején fogok szülni, akkor minél hamarabb be kell jelentenek magam. Igaz?
2010. máj. 1. 06:39
 5/5 anonim ***** válasza:
Bizony, minél hamarabb, nem tudom, mióta vagy munka nélkül, de még így is necces lesz, hogy elfogadják:( Ha 2 hónappal a szülés előtt vesznek föl valahová, akkor nyilvánvaló lesz, hogy csak a juttatások miatt vettek föl, de azért érdemes megpróbálni. Ha minden kötél szakad, akkor próbálhatsz méltányosságot is kérni. Remélem összejön!
2010. máj. 1. 09:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!