Hogy működik pontosan a járulékfizetés?
8 hetes terhes vagyok, és természetesen így nem vesznek fel dolgozni. Óvonő a végzettségem, így ezt eltitkolva sem tudnék munkába állni, mivel tüdőszűrői papír nélkül nem vesznek fel. Viszont nővéreméknek van egy cégük. A 365 igazolt napom meg van, de ahhoz hogy kaphassam szülés után a gyed-er, csed-et stb... A szülés pillanatába alkalmazotti jogviszonyban kell ugyebár lennem. Ha nővéremék papíron felvennének a céghez, az mennyi járulékkal járna? Illetve ha onnan táppénzre mennék majd? Akkor mennyi az annyi? A "fizetést" akkor is a cég fizeti? Vagy akkor már a TB?
Vàlaszokat előre is köszönöm.
jajj persze, a nav a csaló kismamákra utazik, még véletlenül sem a milliókat sikkasztóra :D arról nem is beszélve, hogy az oep is ilyen megoldást tanácsol ha segítséget kérsz.
kérdező, minimálbérnél azért pontosan kell számolgatni. mert 60-70 a kiadás pár hónapig, utána bár nem tudom mennyi a gyed, de tippem szerint 50 körül lehet. nem akkora különbség a gyeshez képest, szerintem első körben ennek járj utána, számold ki pontosan mennyi a 2 év minimálbéres gyed és mennyi a gyes, mennyi a fizetnivaló és mennyi a különbözet.
10.000.- kerül egy tb-s szakember tanácsa, ő pont ezt teszi, ilyen esetekre kiszámolja hogyan is járnál jól :) esetedben szerintem megérné a befektetés
11es, egyébként leírhatnád pontosan, hogy mi is a család abban, ha egy terhes nő a családi vállalkozáson keresztül ADÓZIK. melyik része a csalás? vagy téged miért zavar, ha betesz valaki a közösben :) egyszerűen nem értem a logikádat!
ha valami gyanús a navnak akkor kimehetnek és megnézhetik, hogy adnak-e számlát vagy nem alkalmaznak feketén senkit, de azért nem büntetnek meg, mert valaki adót fizet és foglalkoztat egy terhes nőt.
ráadásul egy minimálbér körüli bejelentés senkinek fel sem tűnik. és ezt első kézből tudom :D
Hiszen ez adócsalás.
Miért is? Be van jelentve, járulékot fizetnek utána. Elég sok vállalkozás van, ahova anyu azért van bejelentve, hogy biztosított legyen, és nem végez munkát.
Nyugi, kérdező, huszonéve könyvelek és számfejtek cégeknek, soha senkit még csak nem is ellenőrzitek ilyenért.
Jaj ne terjesztgessük már, hogy lecsap a NAV...
Nem tiltott dolog kismamát alkalmazni. Nincs abban semmi törvénytelen, hogy be van jelentve, rendesen fizetve utána minden. Az meg nem bizonyítható, hogy azért fel felvéve, mert...
Meg most direkt figyelik mi, hogy hoppá, ő már kismamaként kezdte meg a munkaviszonyát, menjünk büntessük meg... Hagyjuk már!
Amúgy tényleg érdemes lenne átgondolni, hogy megéri-e az ilyen bejelentés. Mert most, hogy fél éves kortól lehet dolgozni gyed mellett (tehát mondjuk apuka is igényelheti munka mellett), nincs nagy jövedelem kiesés, max a csed idejére kell gyest igényelni.
Mert azért minimálbér után kb. 60ezer lesz a gyed, és ha az apukának mondjuk jó fizetése van, megkaphatja a max gyedet, ami ennek majd a duplája. Úgy nézve meg meg sem éri a "befektetés".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!