Hogy működik pontosan a járulékfizetés?
8 hetes terhes vagyok, és természetesen így nem vesznek fel dolgozni. Óvonő a végzettségem, így ezt eltitkolva sem tudnék munkába állni, mivel tüdőszűrői papír nélkül nem vesznek fel. Viszont nővéreméknek van egy cégük. A 365 igazolt napom meg van, de ahhoz hogy kaphassam szülés után a gyed-er, csed-et stb... A szülés pillanatába alkalmazotti jogviszonyban kell ugyebár lennem. Ha nővéremék papíron felvennének a céghez, az mennyi járulékkal járna? Illetve ha onnan táppénzre mennék majd? Akkor mennyi az annyi? A "fizetést" akkor is a cég fizeti? Vagy akkor már a TB?
Vàlaszokat előre is köszönöm.
Annyi járulékkal járna, amennyit a bruttód után fizetni kell, plusz munkáltatói szocho, szakképzési.
Táppénzre se lehet semmit mondani, amíg nem tudjuk, mióta nem dolgozol, mert tp-t csak a folyamatos jogviszonynak megfelelő ideig kaphatsz (folyamatos a jogviszony, ha nincs benne 30 napnál hosszabb megszakítás)
Viszont azt tudd, ha így vekelentenek a tesódèk egyből kapnak egy nav ellenőrzést és sandzosan kemèny büntit.
He???
Tiltja valami terhes nő alkalmazását? Csak mert én felvettem kettőt a héten... és jé, máskor is volt rá példa, még sose büntették a céget... Bírom az ilyeneket, mint te, nulla tudás, csak észosztás.
Mi ugrik meg irreálisan? Most akarják bejelenteni...
És képzeld, nálunk folyamatosan képzésre járnak a dolgozók, az én bruttóm duplája lett mérlegképesként, mint béresként volt, és senkit nem zavart. Nagy butaság, hogy ellenőrzik, ha emelkedik a bér.
tényleg attól függ, hogy mennyire jelenteted be magad. bejelenthetnek minimálbérre is, de 250.000.- is.
minimálbér után kb. 60.000.- a havi fizetnivaló. ahogy a "béred" nő, úgy nő a fizetnivaló is.
de nyilván a gyed összege is úgy nő, dupla minimálbérért.
mivel jelenleg nincs munkahelyed, így csak annyit lehetsz majd tp-en amennyit papíron ledolgozol.
tehát most kb 3 hónapot ki kell fizetni, aztán mikor tp-re mész, akkor a fizetésed 60%-a jár, persze bruttó, abból lejön a fizetnivaló. azt kiutalják neked, tesódnak meg a járulékokkal vissza kell fizetnie a tp-ed 1/3-át.
Attól függ ennyire jelentenek be. De nem kevés. Mivel egyrészt van az, amit a cégnek kell fizetni az alkalmazásod után, és van az, amit tőled vonnak le adót és járulékokat.
Egy jelenlegi 8 órás minimálbért nézve közel 70ezer kb. amit havonta ki kell perkálni erre. És nem is tudsz egyből tp-re jönni, mert csak annyit lehetsz tp-zen, amennyit előtte dolgoztál. Szóval minimum 3 hónap. A Tp-t az állam fizet, de az 1/3-t a munkáltató állja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!