Miért adnak olyan sokan két keresztnevet?
Nem elítélem őket, hiszen mindenkinek szíve joga. :) Csak tényleg nem értem, miért olyan nagy divat, az ismerősi körömben elég sokan szültek mostanában (30-as vagyok), és alig van gyerek, akinek nem lett két keresztneve. Elsősorban azért nem értem, mert úgyis csak az egyik nevén fogja szólítani mindenki, azt fogják használni, de akkor minek a másik? :) Vagy azért, hogy később dönthessen, melyik tetszik neki jobban? Az meg fura, ha 7 éves koráig Anna volt, aztán onnantól Zsófi lesz. :)
Tényleg nem akarok senkit megbántani a kérdéssel, csak komolyan érdekel. :)
Választ a miértre nem tudok.
Mi gondolkodtunk a két néven. Az apai nagypapa keresztnevét kapta volna második névnek, mivel az a nagypapa már rég nem él, de mégis legyen valami "köze" neki is a gyerkőchöz. De végül elvetettük az ötletet.
Furcsaságok: együtt jártunk babamasszázsra egy Eszterrel, aki mire óvodás lett már Fanni volt.
Nálunk azért kellett két keresztnév, mert a kedvenc nevünk, amihez mindenképpen ragaszkodtunk a férjemmel, az a Jázmin volt. A vezetéknevünk viszont Fekete.
Fekete Jázmin... elég beszédes név lett volna, így gondoltuk, jó lenne oldani valamivel ezt a dolgot, és választottunk még egy nevet a Fekete és a Jázmin közé. Így lett Fekete Hanna Jázmin. Mégis csak jobb ez így, mint a Fekete Jázmin magában...
De ugyanígy ismerek Mezei Léna Violát, ahol a szülők hasonló megfontolásból adták a Léna nevet a Viola mellé.
Nálunk két ok is volt rá. Az egyik, hogy párom a lehető leggyakoribb, egy szótagú vezetéknévvel rendelkezik. Emellé, ha csak nem Küllikkinek vagy Radiátornak nevezem el a gyerekem, bármit is választok, abból biztos lesz a környéken. A másik ok pedig az volt, hogy nálam a névválasztásnál nagyon fontos volt, hogy valaki után legyen elnevezve a kicsi. Emiatt találtunk két keresztnevet, ami azért is lett "különleges" a számunkra, mert a kettőt együtt is viselte valaki, de külön külön is adott személyek után adtuk a kicsinek. Huh, kicsit bonyolult, de remélem érthető.
Egyébként én is két keresztnévvel rendelkezem, nem okozott törést bennem, hogy érettségin minden lapra rá kellett írni a teljes nevemet. Azonkívül a legtöbb helyen megkérdezik, hogy melyiket használom. Amúgy az elsőt, de ha a másodikat használtám és nem kérdeznék meg, akkor szólnék. Nincs ebben sem semmi.
És a végére kis sznobizmus: nem tudom miért, de nekem nagyon tetszenek az arisztokrata nevek, ahol szintén divat volt a több keresztnév. Ez van.
Szóval van két Róbert nevű gyereked. Hát én sok hülyével találkoztam már, de te dobogóesélyes vagy. :D
Ez csak szokás kérdése. Régen is csinálták így. Szerencsére az én szüleim tudtak nekem egy értelmes nevet választani.
#16 anyósom mindkét fiát ugyanarra a névre akarta keresztelni (megtehette volna, mert más a vezetéknevük) Szerencsére a párom és a nevelőapja lebeszélték róla, így a kicsi "csak" második névnek kapta meg a párom nevét.
Még egy szép példa arra, mire jó a második név ;)
Az még egy gerinces ember, aki "elfelejt" szólni az első feleségétől született gyerekéről a második feleségének.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!