Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Ti mit tennétek? Én engedjek...

Ti mit tennétek? Én engedjek vagy inkább vállaljam fel a konfliktust?

Figyelt kérdés

35 hetes kismama vagyok. Anyámmal sosem volt felhőtlen a kapcsolatunk, szerintem kifejezetten rossz szülő (volt veréstől kezdve minden kiskoromban) . Évekig nem is beszéltem vele, mikor terhes lettem megkeresett " bocsánatot kért" és elkezdtük nagyjából tartani a kapcsoaltot. Beszélő viszonyban vagyok vele, de felejteni/megbocsájtani nem tudtam. Párom tud mindenről, ami régen történt így kifejezetten utálja az anyósát, nem szeretné beengedni majd a lakásba, illetve nem akarja, hogy a baba kapcsolatba kerüljön vele.

Anyám folyamatosan szekíroz, hogy ő majd bejön a kórházba, meg dajkálja a picit stb, de én sem szeretném ezt. A kórházba közeli hozzátartozót akarok fogadni (párom,nővérem), anyámat nem tartom annak. Mikor ezt megmondtam neki, természetesen jött a sértődés meg a vagdalózás, hogy de ő az anyám és mit képzelek magamról. Ezek után azt már nem is akartam pedzegetni neki, hogy azt sem szeretném, ha a babával "szoros" kapcsolatot alakítson ki.

Ha meg akarom szakítani vele a kapcsolatot, akkor megint zaklatni fog, amíg szóba nem állok vele, még a lakáshoz is képes lenne eljönni razziázni, mert az ismerősök miatt kell a látszat, hogy ő jó nagymama.

Hogyan oldanátok meg a dolgot? Viseljem el, hogy látogatja a babát, felvállalva a konfliktust a párommal? Vagy tiltsam el anyámat a gyerektől úgy, hogy lehet azután zaklat illetve lehet testvérem is megsértődik rám?

2016. aug. 26. 09:37
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%

Mivel nem szeretnél vele békülni a gyerekkori és azóta is tartó érzelmi bántalmazás, és a gyerekkori testi bántalmazás miatt, ezért ne is békülj! Nem attól anyád valaki, hogy megszült, hanem hogyha szeretetben nevel fel, veled pedig nem ez történt. Te magad is írod, hogy nem közeli hozzátartozód!

Nem látom, hol van a konfliktus a férjeddel, hiszen mindketten azt akarjátok, hogy ne jöjjön a gyerekhez meg hozzátok. Te csak most elgondolkodtál rajta, hogy bele tud-e zsarolni abba anyád, hogy jöhessen. Ne hagyd! Ha valaki zaklat a saját házad előtt, abban tudnak neked rendvédelmi szervek segíteni meg a férjed is. Ha valaki hívogat, abban tud a telefontársaság segíteni. Ha valaki emailt írogat, abban meg a spamszűrés. És a többi, nem tudom, hogyan zaklat(na).

A tesód meg szerinted azt szeretné, hogy anyátok, aki gondolom, őt is súlyosan bántalmazta, a gyerekednél is kapjon erre esélyt??? Vajon ha sír a baba, te meg kimész vécére, félned kell-e majd attól, hogy mire bemész, megrángatja vagy megüti? Ha a tesód ezt szeretné, akkor majd a saját gyerekeinél engedje őt, de a tiédbe ne szóljon bele. De kétlem, hogy ezt szeretné, te is azt írod, lehet megsértődne.

2016. aug. 26. 09:49
 2/11 anonim ***** válasza:
97%

Legjobb az egyenes út. Beszélj anyáddal, hogy megbocsájtottál, de felejteni nem fogsz, úgyhogy nem akarod, hogy most akarjon mindennapos része lenni az életednek.

Amit nálad elrontott, azt ne az unokánál akarja jóvátenni, te pedig jobban félted annál a kicsit, hogy rá merd bízni. Ezt vagy megérti, vagy nem, teljesen lényegtelen, neked jogodban áll eldönteni, hogy mennyire engeded, hogy az életetek része legyen.

Te azt tartod optimálisnak, ha havonta egyszer látja az unokát, jön, ott lesz nálatok egy ideig, aztán megy haza. Teljesen eltiltani nem fogod, de ennél szorosabb kapcsolatot te nem akarsz vele ápolni.

Ha ezt elfogadja így, akkor jó, ha nem, akkor egyáltalán nem muszáj nektek találkozni, te eddig is megvoltál nélküle. Pont.

Ha erre úgy reagál megint, hogy te mit képzelsz magadról, ő az anyád, stb, akkor meg mutass neki ajtót.

Egyébként azt képzeled magadról, hogy jogod van békében, nyugodtan élni, és ő nem az anyád, csak megszült, és nincs unokája, hanem neked van gyereked.

Hidd el, nem fogsz veszíteni semmit, ha kizárod az életedből, nem lesz soha felhőtlen a viszony. Főleg ha nekiáll majd okoskodni, hogy mit hogy kell csinálni, és ő jobban tudja, mert felnevelt két gyereket.

2016. aug. 26. 10:00
 3/11 anonim ***** válasza:
71%
Engem is vertek, de tudni kell megbocsátani, ha meg nem akarsz vele békülni nem kell vele foglalkozni.. ha meg zaklatna arra is megvannak a megfelelő szervek
2016. aug. 26. 10:28
 4/11 anonim ***** válasza:
100%
Én is megpróbáltam a második fiamnál normálisan állni hozzá, engedtem, hogy bejöjjön a kórházba. Pont be kellett mennem a kórterembe, mert épp vizit volt és mivel nem bírt várni, ezért pofátlanul bemondatott a hangosbemondón a LÁNYKORI NEVEMEN, hogy menjek vissza a látogatói előtérbe! Akkor jöttem rá, hogy ez még az asszonynevemet sem ismeri, és maradt ugyanolyan önző hülye, mint amikor eldobott.
2016. aug. 26. 10:40
 5/11 A kérdező kommentje:

Tesóm jóban van vele, anyagilag is mindig segíti. Mikor évekig nem beszéltem anyámmal, akkor is haragudott rám nővérem.

Az a baj, hogy bennem van, hogy mégis csak anyám. Ha engedek neki párommal veszek össze , ha "eltiltom" , akkor meg vele. Én meg utálom a konfliktust és nagyon nehezen élem meg az ilyen helyzeteket, épp a borzasztó gyerekkorom miatt.

A zaklatásra tudom, hogy ott a rendőrség, de azért sajnos nem túl hatékonyak ilyen esetekben.

2016. aug. 26. 11:03
 6/11 anonim ***** válasza:
24%

Először is: ha évtizedeken át őrizgeted a sérelmeidet, azzal magadnak (is) ártasz. Szerintem meg kellett volna igazán bocsátanod neki, amikor megkeresett. Legfeljebb óvatosabban viselkedni vele. Most épp te csinálod a konfliktust, mert természetes igénye a nagymamának, hogy meglátogassa unokáját már a kórházban.

Azt írod, nem szeretnéd, ha a babáddal szoros kapcsolatot alakítana ki. Itt tedd félre a saját érzelmeidet és azt nézd, mi jó a babádnak. Ha ő jól elvan anyukáddal, akkor engedd, hogy szoros kapcsolatuk legyen.

Mellesleg: az élet a legnagyobb rendező. Még az is lehet, hogy ez az ártatlan csöppség fog titeket összebékíteni.

2016. aug. 26. 11:07
 7/11 anonim ***** válasza:
35%

"Ha engedek neki párommal veszek össze"

Mit pofázik bele a párod? A te jogod eldönteni, mit bocsátasz meg anyádnak és mit nem.

Ne haragudj, de azt mondom, párod semmivel sem különb anyádnál.

2016. aug. 26. 11:11
 8/11 A kérdező kommentje:
Ha egy olyan embert bántanak/bántottak akit te szeretsz, szerintem érthető, hogy haragszol a bántalmazóra. Párom nem belepofázik, csak érthető okok miatt nem akarja, hogy esetleg megint csalódást/fájdalmat okozzon nekem.
2016. aug. 26. 11:19
 9/11 anonim ***** válasza:
31%

Persze, de akkor nem vesznék össze párommal, aki békülni akar, legföljebb óvatosságra inteném, nehogy újból csalódjon.

És ha ő megbocsát az anyjának, akkor ezt tudomásul venném.

Pont azért, mert te sokat sérülhettél gyerekkorodban, több tapintatra lenne szükséged párod részéről.

Személyes vélemény: nagyon utálom a "helyette haragvó" embereket. Szóval, ha engem ért sérelem, pláne a saját családomtól, akkor az én jogom eldönteni, megbocsátok-e vagy sem, ill. haragszom-e vagy sem. A másik ember helyettem ne akarjon haragudni arra, aki engem bántott. Legföljebb ne ápoljon vele bizalmas kapcsolatot.

2016. aug. 26. 11:40
 10/11 anonim ***** válasza:
100%

engem is vert anyám... nekünk helyrejött a kapcsolatunk az első gyerekem születése után 2 évvel. azóta nagyi lett. el se tudtam képzelni. én két nagy pofont kaptam ha az ügyegasztalt megfogtam, mondván mancsos lett. a fiam teszi ezt, akkor anyám lefotózza, hogy milyen cuki a mancsa. hát ez van :) döbbenetes látni, hogy miket megenged neki! tényleg nem egyszer kaptam gyomorgörcsöt mert olyat tett amiért én nagyon kikaptam. ő meg édibébi :D változnak az emberek, ha kész vagy ezt befogadni akkor hajrá! ha nem, akkor pedig ne tedd.

de bárhogy döntesz azt magadért tedd és ne a párod miatt, ebbe tényleg nem szólhat bele, egy anya lánya kapcsoltban nincs helye a férjed véleményének akkor sem ha valahol igaza van!

2016. aug. 26. 13:53
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!