Szerintetek autista?
15 hónapos a lányom, nem mutogat, nem figyel a nevére, a szemkontaktusa gyenge.
Nagyon ritkán csinálja meg, amit kérek tőle, egyedül a "nem-nem" az, amit tutira megért, meg olyasmik, hogy "kérem a talpad, dugd a lábad". Ezeket megcsinálja, de pl ha mondom hogy gyere ide, elindul ugyan felém ha olyan kedve van, de aztán simán elsétál mellettem.
Nem beszél, gügyög ugyan, de nem sokat.
A testkontaktust elviseli, de ő nem kezdeményez. Csikizést, dobálást szereti, olyankor nevet is. Rám is mosolyog, de csak ha olyan kedve van, viszonylag ritkán.
Játszani úgy klasszikusan nem szokott, inkább jön-megy,sétálgat, mindent megnéz, felvesz dolgokat és azokkal sétál tovább, leteszi őket, mást vesz fel, alig lehet leállítani.
Illetve ami még feltűnt, hogy vagy egy tárgyat cipel, vagy ha kettőt, akkor a kettő általában ugyanolyan, pl két kanál, két karika, stb.
Ha éhes vagy szomjas, akkor azt szokta mondani hogy "jajajaja", ezt máskor nem mondja, nem tudom hogy ez jelzésnek számít-e. De nem minden alkalommal mondja, van hogy csak simán sír ha megéhezett.
Tapsolni soha nem hajlandó, integetni csak olyankor ha kedve van, kérésre nem.
Tud szépen, telitalpon sétálni, de gyakran megy lábujjhegyen is, olyan 50-50% az arány.
Mozgásfejlődésben nincs elmaradva, mindent időben vagy inkább valamivel hamarabb csinált, mint a szokásos.
Visszük kivizsgálásra, de csak hónap végére kaptunk időpontot.
Ti mit gondoltok? Én eléggé aggódom, viszont mindenki más, férjem, nagyszülők, barátok, védőnő szerint nincs semmi gond a gyerekkel.
Én sem látok benne kórosat.
Az enyém AS-os (Bethesda kids diagnosztizálta), most volt két éves.
Ő csak velem kezdeményez testkontaktust és sehol nincs el nélkülem.
Na a fiam 14 hónapos lesz.
Összehasonlítom őket.
Mutogat, figyel a veére, ha olyan a kedve, és nem másra figyel(kb az esetek 30%-ában). Szemkontaktus van, ha olyan a kedve. Ha erőltetem nem.
"Gyere ide!" Simán elmegy melettem is. Nem gép, van saját akarata.
1-2 szava, 3-4 szó 'eleje' van.
Kezdeményezi a testkontaktust, de pl az egyidős unokatesó anyukája csodálkozott ezen, mert az ő gyermeke nem ilyen. Habitus kérdése.
Az enyém is jön-megy tipusú, hurcolászós.
Tapsol, ha akar, nem integet.
A lábujjhegyen járás baj. Nekünk dévényes ajánlotta, hogy figyeljük. Ezt megnézetném.
Összességében a szemkontaktus, nem mutogatás az ami érdekes, de majd megmondja a szakember.
Elég sűrűn vabnak itt anyák akik autista tüneteket akarnak beszélni a gyermekbe.
Arra lennek kiváncsi, miért is? Volt/van már a családban?
Szerintem okkal aggódsz. Főleg a játék hiánya, és a szegényes kontaktus ami feltűnő. Az, hogy a csikizést, dobálást szereti jó, csak nem elég. Láttam már autista gyermeket, aki lelkesen rohant az anyjához, ölébe mászott, aztán fel a vállára,és onnan boldogan leugrott. Ha jól megfigyelte az ember, egyértelmű volt, hogy nem a testkontaktus a lényeg, az ugrásért csinálta. A szülő kb. egy létra szerepét töltötte be.
Nézz körül néhány autizmussal foglalkozó blogon (pl. Merj más lenni), sok jó fejlesztős ötletet fogsz találni. Ráadásul ezek mind olyanok, hogy semelyik gyereknek nem ártanak, számukra egyszerűen játékos helyzetek.
Milyen korai diagnozis amikor 3 ev alatt nem is diagnosztizalnak?
Nrm tudom miért jo egyeseknek autistának hinni a saját gyereküket, csak mert nem felnőtt módon viselkedik, hanem korának megfelelően.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!