Mennyire gyakori, hogy egy kisgyermek autista gyanus es kesobb kiderul, hogy nem az?
nem tudom mennyire gyakori, de nálunk ez történt :)
2 évig pervazív fej. zavar volt a diagnózis, kaptunk is minden támogatást, jártunk kifejezetten autistáknak való fejlesztésre, aztán ahogy nőtt úgy hagyta el a tüneteket, végül a teszteken is átment :) na azért nem csont nélkül és én még mindig látok rajta furcsaságokat, de pl. közösségben nem tűnik fel senkinek :)
ugyanakkor minket végig biztattak vagy nem is tudom mi a jó szó, szóval se a pszichiáterek se a pszichológusok nem voltak benne biztosak, mert a 3-ból az egyik terület igazán nem volt érintett, csak a gyerek kisebb problémáját vagy egy egy erősebb hisztijét rámondták, hogy akkor biztos ez az.
azóta már 2 kontrollon voltunk, ott teljesen kizárták, a most esedékesre meg már vissza se hívtak :)
Nővérem kisfia egész kicsi korától produkált furcsa tüneteket, ő beszédfejlesztésre és pszichológushoz járt, autizmusra hivatalosan senki nem gyanakodott. Aztán 8-9 éves korában nővérem olvasott az Asperger-szindrómáról, a példa teszt alapján szinte biztosra vette, hogy fiánál is ez a helyzet. A vizsgálaton azonban nem Aspergert, hanem Thourette-szindrómát állapítottak meg.
Majdnem minden embernek vannak autisztikus tünetei, kinek több kinek kevesebb, ezért fordulhat elő, hogy a jelenlévő tünetek alapján autizmust gyanítanak, de végül mégis később kiderül, hogy nem az, mert az autizmusnál sok tünet együtt jelentkezik.
Olyan, hogy kimondják autizmusban járatos szakértők a diagnózist, majd eltörlik, ez nagyon nagy ritkaság! Vannak olyan mentális zavarok, melyek autizmusra jellemző tüneteket okoznak. Ebben az esetben bejeleznek a tesztek, de a heteroanamnézisből kiderül, hogy mi az igazi probléma.
Amit nehezebb diagnosztizálni, az a magsan funkcionáló autizmus, vagy az asperger szindróma. Ma inkább az a protokoll, hogy addig nem adnak diagnózist, amíg nem válik egyértelművé. Mindig team vizsgál, soha nem egy ember.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!