HA én meghalok ki neveli a gyerekeimet? Apa, vagy a bátyám is magához veheti?
Nincs semmi bajom és nem is készülök utazni...
De az ördög nem alszik...
Egyedül nevelem két gyerekemet, egyiket apa elviszi rendszeresen (7 éves lány), de a másik gyerek nem kell neki (1,5 éves kisfiú) 6 hónapos terhes voltam mikor azt mondta, hogy nem kell neki csak egy gyerek és elhagyott minket. Azóta szülői segítséggel, de teljesen egyedül nevelem őket. Havi gyerektartást rendszeresen utalja. Bár a leányzó mindig ápolatlanul, büdösen kerül haza, és volt kórházban is apja miatt. Nem adja be a gyógyszert, ha beteg, és nem itatja-eteti megfelelően stb.
Kérdésem, ha velem valami történik, meg tudom akadályozni, hogy magához vegye a gyerekeket? Főleg a picit nem akarom, hisz nem is kell neki... Bár a lány nagyon is kellene neki... A bátyáméknál jó helyük lenne. Lehet így végrendelkezni? Van ilyen?
Itt a torveny:
gyámrendelés
Közös szabályokat tartalmaz, a hagyományos gyámra és a gyermekvédelmi gondoskodás alatt álló kiskorú gyámjára vonatkozóan.
4:223. § [Gyámság alatt álló kiskorú]
Az a kiskorú, aki nem áll szülői felügyelet alatt, gyámság alá tartozik.
18.1.Feltételei
Szülői felügyelet hiánya:
mindkét szülő meghalt
mindkét szülő felügyeleti jogát a bíróság megszüntette
mindkét szülő felügyeleti joga szünetel.
Amennyiben csak az egyik szülő hal meg, vagy csak az egyik szülő hal meg, vagy csak az egyik szülő szülői felügyeletét szüntette meg a bíróság, vagy az szünetel, a másik szülő szülői felügyeleti joga feléled: gyám rendelésének nincs helye.
Ha a bátyád jelzi a gyámügynél, hogy ő szeretné a gyerekeket nevelni, és főleg, ha bizonyítani tudja valahogy, hogy az apa már a láthatások alkalmával sem gondozta megfelelően a gyerekeket (illetve az egyikkel kapcsolatot sem akart tartani), meg hogy veszélyeztette is (kórház), akkor foglalkozni fognak a dologgal, de a kimenetele még így is kérdéses.
Mondjuk jó lenne, ha lenne valami hatósági, írásos nyoma már most annak, hogy az apa milyen felelőtlen módon áll a saját gyerekéhez.
kinél van most a felügyeleti jog? ha nálad, akkor nem fogják csak úgy apukához helyezni. Emiatt érdemes a gyámügyön nyilatkozni, ha veled bármi történne, addig is, míg megállapítják, hol a legjobb a gyerekeknek, te szeretnéd, ha apukád/bátyád vigyázna rájuk. Ha lemegy a vizsgálat, akkor pedig nyilván oda kerülnek, ahol a gyámügy megítélése szerint a legjobb nekik (valszeg ott maradhatnak, ahova te eredetileg 'kérted'). Ha ilyen nincs, akkor ha veled bármi van, ideiglenesen elhelyezik őket nevelőszülőknél, míg lemegy a vizsgálat és kiderül, hogy ki a legmegfelelőbb személy a gyerekek nevelésére. Csak úgy nem adják oda őket az apának, hisz előtte nem véletlenül nem vele éltek. EZ AKKOR VAN, HA CSAK A TIED A FELÜGYELETI JOG.
Ha közös a felügyelet akkor nincs miről beszélni, akkor apukához mennek.
Köszönöm a válaszokat!
Pénteken majdnem matrica lettem egy autó szélvédőjén. Ugye nem kell mondanom, hogy megijedtem. (no nem azért mert meghalok, hanem a gyerekeim miatt...)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!