Meddig lehet napi maximum 4-5 óra alvással bírni?
Van, aki tizenévig bírja, mert mondjuk fogyatékos az egyik gyereke. De ez egyéni.
Egy kicsit lazíts, és bízd rá a családtagokra. Ha gond van, úgyis fel tudnak ébreszteni.
Egyébként hidd el, felébredsz magadtól is. A férjem és én is nagyon mélyen alszunk, hasonlótól féltünk. Aztán egy hangosabbat sóhajtott a gyerek és mindketten egyszerre ültünk fel az ágyban.
Az evolúció jól kitalálta ezt.
Mi is kevesebbet alszunk, mióta van a gyerek, de nem ennyivel. Amit én szoktam: napközben légzésfigyelő bekapcsol és bemegy a saját ágyunkba, a saját szobánkba aludni egyet. A nyüszögést meghallom, hát még ha baja lenne!
Mondjuk nálunk az éjszaka közös ellátás a férjemmel, egyszer ő kel, egyszer én. Mi éjjel nem etetjük, mert csak nyüszög és akkor picit meg kell nyugtatni. De ha éjjel enni akarna, a férjem reszortja lenne az, hogy pelenkáz, hozzám meg behozná enni. Vagy fordítva (tápszeres).
A kérdésre válaszolva: tudományos (állat)kísérletek alapján 2 hétig bírja egy élőlény alvás nélkül. Ha egyáltalán nem alszol. 4-5 óra alvással "csak" egészségügyi problémáid lesznek (vérnyomás, korai öregedés, szellemi képességek romlása, feladatmegoldó-képesség leromlása, stb.)
Miért nem mered a mamákra bízni?
Jót tenne neked, ha pl szoptatás után valamelyik mama elvinné sétálni, te meg aludnál egyet. Vagy a párod is elviheti. Hidd el, ez átmeneti. A kicsinek is és apának is jót tesz ha kettesben vannak néha.
Én nagyon jó alvó vagyok, és nagyon kivoltam, amikor 2-3-4 óránként kelni kellett. Szerencsére már 2 hónaposan 6-8 órákat aludt a fiam, de addig is zombi voltam.
De gyógyszert eszembe nem jutott bevenni.
Azt írod, félsz, hogy nem ébrednél fel. Attól nem félsz, hogy pont a kialvatlanság miatt lesz valami baj? Vagy mert gyógyszert szedsz be ok nélkül???
Csoki, kávé helyett vitamin.
Aludj néha délután.
Idővel az úgynevezett tartós kialvatlanság jellemző tünetei léphetnek fel. Ilyen például az agresszivitás. Huzamos ideig tartó éjszakai műszak miatt az utóbbira jól emlékszem.
A kialvatlanság veszélyeiről például itt írnak:
Lényeges hogy a csak egy éjszaka tartó nemalvás még nem gond, a hangsúly a tartós kialvatlanságon van.
Itt is írnak 10 jelet ami a kialvatlanságra utal:
De napi 4-5 óra alvás talán még nem tűnik túl kevésnek ha nappal pótolni tudod.
Ha nincs nagyobb gyerek is otthon, napközben aludj, amikor a baba is alszik - hidd el, fel fogsz ébredni, ha ő is felébred. Vagy vegyetek/kölcsönözzetek (ha még nincs) egy légzésfigyelőt és/vagy bébiőrt megnyugtatásképp. Ja és ha szoptatod, akkor ne kávézz, magaddal is kiszúrsz.
A nagyobbik nálunk 3 hósan kezdte átaludni az éjszakákat, a kisebb két éves gyerekem mellett most jobb napokon 6 órát tudok aludni, de ebből csak 2-őt egyhuzamban, pedig már dolgozom. Hozzá lehet szokni, hogy az ember egyfolytában álmos, néha szédül, alvás helyett eszik és sokszor más szavakat mond, mint amit akart :) De mint tudjuk, egyszer minden elmúlik, ezért érdemes minden korszaknak a szépségeire koncentrálni.
Akinek több, akár 3-4 gyereke van, az 10 évig is bírja,hogy nem alussza ki magát rendesen.
De mivel neked még csak 1 van, aludj amikor a baba alszik. Második gyereknél már úgysem teheted ezt meg. Ha nagyon aggódsz akkor aludj vele egy szobában, de biztos, hogy fel fogsz ébredni a sírására.
Az első hetekben minden alkalmat ki kell használni az alvásra.
Én nagyjából 1,5 éve 4-5 órákat alszom éjszaka, már teljesen hozzászoktam, ha lehetőségem is akad többet aludni egyhuzamban, akkor sem megy. ( itthonról dolgozom+2,5 éves gyerek)
Heti 1-2 alkalommal viszont előfordul, hogy napközben is ledőlök 20-30 percre, rengeteget tud segíteni.
A picit néha bízd rá nyugodtan a nagyszülőkre (kivéve ha valami nyomós okból nem bízol bennük), egy 4 hetes még gyakorlatilag csak eszik-alszik-nézelődik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!