Apának szólítani a férjem, miért nem jó dolog?
Van egy 2 éves lányunk, és már a terhességem elején apának kezdtem szólítani a férjem (apa itt van, ez most apa keze stb...) szép lassan átkereszteltem "apa" lett! Néha szólt, hogy mások előtt, maradjon csak Ádám, otthon ha nagyon muszály hívjam apának, a gyerek előtt.
Aut vettem észre, ha otthon beszélek vele és ugy szólok hozzá, hogy apa legyszives ad ide azt... akkor direkt nem figyel. Kerdeztem tőle, hogy most komolyan ennyire zavarja de soha nem válaszol nyíltan, olyanokat mond, hogy tényleg ennyire fontos neked? ha nagyon akarod hivj apadnak!
Ennyire rossz ez neki? Nem értem miért zavarja?! Én kértem hogy hívjon anyának hogy a gyerek tanuljon, mindig megígéri, de sosem tartja be!!
Miért? Miért olyan nehéz?
Kérdező, az egy dolog, hogy "másoknál normális". A férjedet zavarja, érthető módon, de még ha nem is vagy képes átérezni, ennyit nem tudsz érte megtenni, hogy a nevén szólítod, miután kéri? Ennyire senki a szemedben, vagy mi?
A gyerek pedig gyerek, nem hülye (ahogy apukám szokta mondani), így is meg fogja tanulni. Szóval ezt az anyázás-apázás dolgot a gyerekre fogni elég béna kifogás.
Nekem az Apa névről apám jut eszembe. Ha így szólítanám a férjemet, apám arca villanna be, ami mondjuk intim helyzetben nem lenne túl kellemes. Valószínűleg a férjed is így van vele, hogy nem akar az anyjára gondolni, főleg szex közben.
A családban mindenki keresztnéven hívja egymást, a szüleimet apának-anyának. A férjem és a szüleim keresztnéven szólítják egymást. A gyerek előtt is, ha nem a gyereknek mondjuk, akkor adott néven szólítjuk egymást. Anyámat Anyának hívom, a 2 éves gyerek mégsem zavarodik meg, ő Mamának hívja. De tudja, hogy a Mama egyben Zsuzsa is.
Engem Anyunak hív, az apját meg Apunak vagy Papunak, de utóbbi saját költés.
Egyszer kíváncsiságból körbekérdeztünk mindenkit keresztnéven, hogy hol van Misi/Petra/Zsuzsa/Laci és mindig megfelelő emberre mutatott, viszont ha hív valakit, akkor Apu/Anyu/Papa/Mama.
A férjem egyszer mondta nekem (még a gyerek születése előtt) viccesen, hogy "Na, gyere anya". Akkor mondtam, hogy még egyszer így hív, akkor olyan leszek, mint az anyja: felszedek még 50 kg túlsúlyt és az apjával fogok hálni. Soha többet nem hívott így :)
A lányomnak azt mondtam ,menj apához.Ő azt,menj anyához.Egymáshoz soha nem szóltunk így.Mostani páromnak is azt mondom életem,most a lányom is ilyenkor kiabál,hogy életem,de nekem is.De amúgy ha nem vicceskedik,én anya vagyok,páromat a nevén hívja.
De pl anyám a párját apácskának hívja,őt nem zavarja.
A pàrommal mi àltalàban Szívemben szólìtottuk egymàst, aztàn a 2 éves gyerekünk is ugyanìgy hìvott minket :D
Megkérdezték tőle, hogy hogy hìvjàk anyàt, az volt a vàlasz, hogy Takàcs Szívem :) itt àlltunk àt anya-apára. De többnyire csak akkor, ha valamelyik gyerek is jelen van. Legtöbb ismerősünknél (jól működő hàzassàgok) ugyanìgy van ez. Hogy idézetek: attól, hogy anyànak szólìtom, még ugyanúgy kìvànom.
Mert ha valaki Mackómnak hìvja a szerelmét, az miért jobb? Egy mackó mennyivel vonzóbb szexuálisan? Baromsàg ez az àltalànosìtàs, mint ahogy minden màsik is.
Fordítsuk meg a kérdésed. Neked miért olyan nehéz megérteni, hogy neki ez nem tetszik, és a nevén szólítsd? Megmondta neked nyíltan, többször érezteti is, te mégsem érted meg, sőt még neked áll feljebb.
Egyet értek vele, én is idétlen szokásnak tartom ezt. Attól, hogy apa lett, Neked a FÉRJED, és van neve.
Igen, sok családnál bevett szokás ez, sőt a baráti körünkben van olyan pár, akik anyának-apának szólítják egymást, pedig nincs is gyerekük. Nekik ez így jó, csinálják. De ha a te férjednek nem tetszik, akkor minek erőlteted rá?
Mi is a nevünkön, becenevünkön hívjuk egymást, csak akkor mondjuk, hogy apa-anya, ha kifejezetten a gyerekkel beszélünk. Pl. vidd oda anyának, vagy mond meg apának stb. De ha egymással beszélünk, akár itthon vagyunk, akár nem, a nevünket használjuk. A gyerekek tökéletesen megtanulták, hogy mi kik vagyunk nekik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!