Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Gyermektartásdíj vita. Te...

Gyermektartásdíj vita. Te kinek adnál igazat?

Figyelt kérdés

Egy ismerős (volt) házaspárról van szó, mindketten kérdezték tőlem, hogy mi a véleményem, de én nem tudok ebbenigazán véleményt alkotni. Sőt, kissé fel is fordul a gyomrom a szülők viselkedése miatt.

Nos, a háttér röviden:

Kb. tíz évi házasság és próbálkozás után született meg a közös gyermek, de mire a kislány másfél éves lett, el is váltak, mert apuka új párra lelt.

Az anyuka sértettségében igencsak akadályozta a láthatást, gyakorlatilag az apja ellen nevelte a gyereket. Mára a kislány nem igazán keresi az apja társaságát, kb. kéthavonta megy el hozzá egy ebédre, azt is hosszas unszolásra.

Most közel 12 éves a kislány. A váláskor (egy évtizede) meghatározott 15000 Ft-ot fizeti az apuka rendszeresen. Sem többet- sem kevesebbet. Nem is szokott külön vásárolni a kislánynak, valahogy nem is jut neki eszébe, hogy pl. iskolakezdés van, vagy hogy pl. vegyen egy cipőt vagy egy pulóvert, vagy bármit. Véleménye szerint, a havi gyermektartásdíjba bele kellene férnie a plusz költségeknek is, különben sem megy a kislány hozzá...

Na meg ne ő fizesse azt, amit az anyuka saját magára -fodrászra, kozmetikusra, műkörmösre, szoláriumra- költ el.

Az anyuka most beadott egy papírt, hogy szeretné felülvizsgáltatni az összeget, és szeretné megemeltetni azt.

Erre az apuka fogadott egy dörzsölt ügyvédet, aki visszatámadott:

az édesanya csak annyi gyermektartást követeljen, amennyit saját maga is hozzátesz közvetlenül a gyermek tartásához.

És elkezdett számolni:

Apuka: 15000 Ft

Anyuka: 15000 Ft

Családi adókedvezmény (amit a GYERMEKRE kell költeni): nettó 10000 Ft

Családi pótlék (szintén a GYEREKRE kell költeni):

13700 Ft

Összesen, amit a kifejezetten a gyermekre kell költeni: 53700 Ft havonta. Mikor emészt fel egy 12 éves kislány havi 53000 Ft-ot? (Nincs fizetős különóra, nincs méregdrága szabadidős tevékenység)

Most ott tartanak, hogy anyukának részletesen le kell írnia, hogy mi mennyibe kerül a gyerekkel kapcsolatban, mikor mire fizet, hová megy el neki havi 53000 Ft a gyerekre. Tételesen le kell vezetnie a havi rezsi költséget (egy főre ki kell számolnia, stb.)

Ti ezt nem érzitek szánalmasnak, gerinctelenségnek?

Ti kinek adnátok igazat?

2016. márc. 8. 18:40
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
51%

Nem azért a 20 fillérért, de mire elég az a 15 ezere forint? Hogy van pofája az apának ennyivel lerendezni?

Egyébként az én gyerekem csak 10 hónapos, de ennek legalább a dupláját költöm rá minden hónapban. Nem a 15 ezernek, hanem az 53 ezernek a dupláját.

Egyébként legyen fizetős különóra, tanuljon a gyerekem nyelveket, járjon sportolni, kapjon meg mindent, hogy jó élete lehessen felnőttként. Elképesztőnek tartom, hogy ezt nem minden szülő akarja megadni a gyerekének. Mondjuk egy olyan pasiról beszélünk, aki félrekúrt, nem kell semmin meglepődni.

2016. márc. 8. 19:52
 12/23 anonim ***** válasza:
25%
Egyetértek a 7. válaszolóval szinte szóról szóra nekem is ez a véleményem!
2016. márc. 8. 19:56
 13/23 anonim ***** válasza:
17%

"Egyébként az én gyerekem csak 10 hónapos, de ennek legalább a dupláját költöm rá minden hónapban. Nem a 15 ezernek, hanem az 53 ezernek a dupláját. "

Akkor neked nem sok közöd van a magyar valósághoz!

106 000 Ft.-ból négytagú családok élnek - és akkor még szerencsések!

"Elképesztőnek tartom, hogy ezt nem minden szülő akarja megadni a gyerekének."

Elképesztőnek tartom, hogy van, aki nem képes felfogni, hogy ez nem csak akarat kérdése!

"Mondjuk egy olyan pasiról beszélünk, aki félrekúrt, nem kell semmin meglepődni."

Ez nem igaz!

Egy olyan pasiról beszélünk, akiről semmit nem tudunk, csak azt, amit a sértett fél összehord róla, úgy, hogy ellene nevelte a gyermekét, hogy a gyermeket pajzsként használja, hogy egyik fél anyagi körülményeiről sem tudunk semmit.

2016. márc. 8. 20:20
 14/23 anonim ***** válasza:
24%

ezt anyuka rontotta el ...

ha képes lett volna normális viszony kialakítani az apával akkor nem álla fenn ez a helyzet ...

am nekem az ex 15000.-/gyerek fizet a gyerekek után már vagy 7. éve

DE nálunk jó a viszony akkor viszi őket(vagy mennek a gyerekek) mikor jó neki

ha betegek nála lehetnek h ne essek ki a munkából

nagyobb ajándékokba bele ad (pl bicikli vásárlás, számítógép...)

2016. márc. 8. 20:23
 15/23 anonim ***** válasza:
38%
akkor bármelyik lepontozó idézné nekem a jogszabályt arról, hogy fel kell címkézni a pénzeket? Köszi
2016. márc. 8. 20:27
 16/23 anonim ***** válasza:
70%

"mire a kislány másfél éves lett, el is váltak, mert apuka új párra lelt."

magyarul félrekúrt, nem kell ezt szépítgetni, meg meghallgatni a másik felet. Az elég objektív dolog, ha valaki másért hagyja ott a családját.

15 ezer forint pedig egy gyerek bölcsődei/óvodai/iskolai étkeztetését épphogy kifutja. Ma voltam befizetni, 11 ezer volt. Veszek még mellé két csomag pelenkát és slussz, ennyi volt a 15 ezer. És akkor nem vettem ruhát, gyógyszert, tápszert ne soroljam.

Én elhiszem, hogy 106 ezer forintból négytagú családok élnek meg, elismerésem nekik. Csak a nagy magyar valóság azt mutatja, hogy a létminimum ennél lényegesen több. És nehogy már én legyek a hülye, hogy kimondom, hogy havi 15, de még 53 ezer forintból sem lehet egy gyereket felnevelni.

2016. márc. 8. 20:27
 17/23 anonim ***** válasza:
51%

Albi-lakàstörlesztő: 50.000Ft

Rezsi:30.000Ft

Kaja:60.000Ft

Nagyjàból ez ami a gyerek alap szükségleteit fedezi. Van hol lakni van mit enni.

Eddig ez 70.000Ft,plusz sulis kaja 10.000Ft, osztàlypénz 1000Ft, egyéb sulis költség 1000Ft, egy-egy ruha,cipő 5000Ft, ünnepek (szülinap,névnap,húsvét,karàcsony,mikulàs stb...) 2000Ft

Ez kerekìtve havi 90.000Ft és nincs benne semmi,ami különleges lenne. Csak az alap dolgok. Ezek utàn akkor apukàtól simàn kérném a 70.000Ft(90-csp,adókedv.)felét. Ez lenne a minimum.

Ezen kìvül nem értem az ügyvédet ugyanis az együtt elő szülő az idejét is adja a gyereknek, és a tartàst természetben rója le,mìg a különélő pénzben. Nem lehet hasonlìtgatni a kettőt.

De ha pl nem a gyerek érdekét nézném akkor azt mondanàm apukànak tessék vidd a gyereket és neveld én meg adok neked 15.000Ftot havonta úgyse kerül többe. Biztos jönne a tiltakozàs.

A kisfiam apja egyszer hisztizett ezen. Mondtam,hogy jó,ne fizessen abban a hónapban csak a szokàsos kiadàsait fizesse a gyereknek,ami nem a lakhatàs és a rezsi. Azt mondta rendben. 10.000Ft volt akkor a gyerektartàs.

Amit a hónapban kellett fizetnie:

ovis kaja:9000Ft

csoport pénz:1000Ft

tisztasàgi csomag:1500Ft

kaja pòtlàs(gyümi,zöldség):4000Ft

ovis cipő:3500Ft

úszàs: 11.000Ft

tavaszi kabàt: 2000Ft

Szépen eltettem a szàmlàkat és hónap végén benyújtottam.32.000Ft a 10.000Ft helyett, mellékesen hozzàtettem,hogy a szórakozàs ebben nincs benne,mert azért havonta el szoktunk menni ide-oda (pl mozi,kiràndulàs,àllatkert stb...ez még minimum 5000Ft). És nincs benne az sem amikor nem tönkremegy egy-egy cipő vagy ruha,hanem hirtelen nő 5cm-t a gyerek és venni kell 3-4 új nacit,ami ha turis akkor is 5-6000Ft.De ugye ott nem mindig van méret.

Azóta kuss van és 20.000Ft-ot fizet,persze a gyerek nő,most màr a különórài többet visznek el,mint a gyerektartàs összege.

Lehet,hogy anyuka ebben az esetben apuka ellen nevelte a gyereket,de az is tény,hogy semmit nem ér 15.000Ft egy kamasz neveléséhez.

2016. márc. 8. 21:09
 18/23 anonim ***** válasza:
56%

Én igenis kíváncsi lennék a másik fél sztorijára! Elmondom miért. Szomszédom elvált. Napi szinten benne voltam az életükben sajnos. Ő is és a férje is nekem járt panaszkodni. Konkrétan azt is tudtam, mikor tette be neki. Pedig nem igazán érdekelt.

Anyuka most mindenkinek sajnáltatja magát, hogy egyedül a gyerekkel, milyen nehéz stb stb. Milyen szemét a férfi meg ilyenek. De ők nem ismerik az igazi helyzetet. Férj egyáltalán nem akart gyereket, nem álltak úgy sem anyagilag, sem a kapcsolatuk nem volt stabil akkorra. Miért nem? Feleség otthon ült, nem hogy dolgozni nem járt el, de még a házimunkát sem végezte. Úgy elvolt. Szerinte a férfinak kell eltartani. A férj mindenképp szerette volna ha változik a helyzet, de közben már fontolgatta a válást. Feleség beijedt és abbahagyta a gyógyszer szedését. Mondván, legalább gyerektartást fog fizetni az ex, ha már úgyis lelép. Megszületett a baba, feleség még lustább volt, már arra is, hogy elmenjen a boltba kenyérért. Férj gürizett, mint a nemnormális, hogy fussa a pénz mindenre, mert voltak igények. A legdrágább játékok, legmárkásabb ruhák. Feleség nem változott. Férj beadta a válókeresetet. ez már régóta érett. De így kénytelen volt messzebb költözni, ott talált albérletet, munkáját emiatt fel kellett helyben adnia. Nem volt neki egyszerű. És emellett fizette a gyerektartást. Anyuka erősen korlátozta sértettségében a láthatást. Volt, hogy két hónapig nem láthatta az apa. Itt is voltak ahsonló viták, mint a kérdező ismerősénél. Mert a másik pénztárcájában kutakodás ment, aggódott a feleség, vajon most miből vette ezt+azt a férj. Vagyis exférj. Állandóan ezt nyomozgatta, ment gyerektartsá emeléséért. Szóval nem olyan egyszerű ám ez. Iszonyú szemetek tudnak lenni a feleségek is. És most ott tartunk hosszú évek távlatában, hogy még mindenkinek a férjet szidja, hogy volt képes itthagyni őket, és hogy keveset fizet stb. Idegenek szemében teljesen jogos a nő sérelme. Azt elfelejti hozzátenni, hogy mi is vezetett a váláshoz és hogy szegény gyermek mi célból született meg. :(

2016. márc. 8. 21:17
 19/23 anonim ***** válasza:

Több részletet kellene tudni, hogy valamennyire igazságos véleményt tudjak alkotni.

Az én helyzetem írom le:

a szakítás után, apa nem fizetett semmit. Én vittem 100 km-re 2 hetente hozzá a fiam. Ő minimálbérrel volt bejelentve, és albérletben lakott egyedül. Igy nem tudott fizetni évekig. 1 éve ment külföldre dolgozni, ez idő alatt kétszer adott 40 ezer forintot.

Az átlag gyerekre költött pénz havonta: 42ezer forint.

Én már annak a 15 ezer forintnak is örülnék!

DE sose hangoltam ellene a fiunkat. Majd megismeri szépen az apját, és eldönti érdemes e vele tartani a kapcsolatot.

az biztos anyuka hibázott, de megértem, mert az írásból az derült ki, hogy az apa lépett le.

Nálunk én hagytam el, de nem más miatt.... csak elegem lett belőle!

2016. márc. 9. 12:01
 20/23 anonim ***** válasza:
68%

"Enni hétköznap eszik az iskolában, otthon max. reggeli és vacsi."

Igen, csakhogy az iskolában evésért IS KELL fizetni, nem ungyen van!

"Hétvégén költségben fajlagosan mindegy, hogy egy felnőtt főz csak önmagára, vagy még egy 12 éves gyereknek is jutnia kell az adagból."

Azért egy 12 éves gyerek sokszor többet eszik, mint egy felnött, de nem lényegesen kevesebbet - szóval igenis számít, hogy mennyi kaját kell fözni.

"Mennyivel növeli a rezsit egy 12 éves gyerek egy egyedülálló felnőtthöz képest, pláne, hogy a hétköznap jelentős részét nem is otthon tölti?"

Persze, csak amikor otthon van, akkor használja a napi energia jelentös részét: tanul - világítás, komputer, akkor fürdik - víz, áram, este TV, zenehallgatás - szintén áram.

"Pld. a közös költség, a távfűtés díja nem a lakást használók számától függ."

Dehogynem, a lakás méretétöl erösen függ a fütési díj, a közös költségnél igen sol helyen számít az ott lakók száma!

"Ha egész nap Tv-zik, és villanyt éget, akkor havi 1000 Ft-ot? "

Szerintem igencsak el vagy tévedve, mennyi áramot használnak el ezek a tevékenységek - mert a logikád szerint egy felnöttnek sem kell több áram, mivel a nap nagy részében a munkahelyen van, így két emberre max. havi 2000 Ft lenne az áramszámla. (Ami azért igencsak kevés embernél ennyi)

2016. márc. 9. 13:09
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!