Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Hogy győzzük meg a szülőket?

Hogy győzzük meg a szülőket?

Figyelt kérdés
Feleségemmel kb. két éve egy számunkra furcsa család szomszédságába költöztünk. Japán apa és újfent várandós székely-magyar anya lakik együtt 2 félvér kisfiúkkal és az özvegy japán nagymamával. Mindegyikük (európai típusú !) keresztény és rendszeresen járnak templomba. Rendkívül különösnek találjuk a feleségemmel ezt a kombinációt. A nevelési módszereikkel pedig egyáltalán nem értünk egyet. Eddig kétszer is szemtanúi voltunk az udvaron annak, hogy az apa elfenekelte a kisebbik, 6-7 év körüli fiút. Az anya pedig nem szólt közbe, sőt karbatett kézzel állt mellettük és úgy látszott, hogy még egyet is ért a férjével. Annyit sikerült megtudnunk, hogy az egyik verést azért kapta szerencsétlen, mert iskola után engedély és szó nélkül elcsavargott és senki nem tudta hová tűnt. Az egész család őt kereste késő délutánig, amíg haza nem tévedt. Ráadásul tönkretett ruhában, ami nemrég lett és nem kevés pénzért vásárolva. Én nem tudom, hogy Ázsiában mi a szokás, de szerintünk erőszak nélkül is meg lehetett volna oldani a dolgot pl. egy higgadt, alapos elbeszélgetéssel. Ráadásul az apa még orvos is. Így főleg több esze lehetne vagy legalább az európai neveltetésű magyar anyának, aki mellesleg ápolónő volt a szülés előtt. Úgy tudjuk, hogy itt, a "sógoréknál" tilos a testi fenyítés, ezért gondolkodunk a feljelentésen. Feleségemmel nem bírtuk megállni és szóvá tettük a dolgot az "otószánnak" de ő csak annyit mondott, hogy nem ok nélkül tette, amit tett és nem minden apróságért teszi, valamint nem agyonverte, és utána elmagyarázták a gyereknek, hogy miért kapott ki. Szóval törődjünk a saját családunk dolgaival. Nézzük csak meg, hogy manapság sok fiatal hogyan viselkedik, mennyire tiszteletlen, zűllött és milyen sorsra jut, akinek a szülei mindent megengednek és nem nevelik meg rendesen. Mondanom sem kell, hogy a nejemmel szóhoz sem jutottunk a döbbenettől. A japánokat pedig eddig egy udvarias, nem túl szókimondó népnek gondoltuk. Beszéltem már a többi szomszéddal is erről, de ők a közel 8 év alatt egy rendes, tisztességes családnak ismerték meg őket, akik láthatóan törődnek egymással. Társadalmuknak pedig hasznos tagjai és sosem volt még velük problémájuk a helyieknek. Adakozni is gyakran szoktak a rászorulóknak. A gyerekek oktatására állítólag rendkívül odafigyelnek, már most, ilyen fiatalon 3 nyelven beszélnek folyékonyan (német, japán, magyar székely dialektussal) , illetve angolul, valamint olaszul is tanulnak. Az osztrák szomszédok érezhetően kedvelik, sőt sokra tartják őket. Szóval tőlük is megkaptuk a kotnyeles jelzőt és már nem is morgeneznek olyan lelkesen nekünk. Tényleg csak mi reagáljuk túl az egészet ? Esetleg próbáljunk meg finoman beszélni a magyar anyával is ? Vagy kérdezzünk meg több helybélit, gyülekezeti tagot vagy a tanárokat ? Családommal mi úgy gondoljuk, hogy a gyerekeiket túlterhelik, összezavarják ezzel a sok nyelvvel. A verést pedig egyáltalán nem tartjuk elfogadhatónak, mert az bántalmazás, a gyerek megalázása. Még egy pofont sem helyeselünk, nemhogy 6-8 ütést a fenékre, miközben az apja térdén fekszik. Legutóbb annyit számoltunk.
2016. febr. 14. 09:25
1 2 3 4 5 6
 51/59 anonim ***** válasza:
87%

Bocsánat, hogy közbeszólok, de szerintem mindenki téved. Jómagam is sógoréknál élek, méghozzá egy vallásos faluban több, mint 30 éve. Nem igaz, hogy mind lusta és érdekből mindent elnéznek.Több ismerősöm, rokonom is kinn él. Ez alapján biztosan állíthatom, hogy ha bántalmazó szülők lennének, akkor az egész falu kiutálná őket. Mondtad, hogy kihallatszik, ha megveri vagy kiabál velük. 8 év alatt csak feltűnt volna a szomszédoknak, ha rendszeres verések vannak. Ha gond van. Főleg a falusi öreglánynak járt volna el a szája. Tapasztalat. Biztos, hogy van igazság is abban, amit mondott Neked. Pl. lefekvés ideje, tanulás fontossága, nem néz el mindent a gyerekeknek, okkal oda is csap, Isten bocsásson meg Nektek. De biztos vagyok benne, hogy valóban rá is játszhatott kicsit, gúnyolódott Veletek. Én legalábbis azt tenném, ha lenne egy mindenlében kanál szomszédom, aki folyton leselkedik utánam, hallgatózik, sértegeti a kibeszéli a családomat a hátam mögött, sértegeti a származásunkat, vallásunkat, akcentusunkat, sőt még egy magzatot is. Reggeli időben kérdés nélkül ránk tőr és még neki áll feljebb. Még ha így is nevel, akkor sincs semmi. Ő legalább nevel. Abban is Neki adok igazat, hogy szörnyű mit művel sok fiatal manapság. Viszket a tenyerem nekem is, amikor 12 évesek isszák részegre magukat a barátjukkal, megütik a tanárt és visszabeszélnek, a szülőbe belerúg a kisgyerek mert nem kap meg valamit a boltban. Mindre a saját szememmel láttam példát. Majd Te is megtudod Svédországban milyen ártalmas a túlzott liberalizmus. Voltam ott is néhány évig. Külösen minősíthetetlen a 31 éves anyuka. Hogy mersz így írni a székelyekről, amikor annyi mindent tettek a magyarságért, holott az meg sem érdemli. Bocsánat, ez hosszú lett, de kikívánkozott. Még egy utolsó megjegyzés. Én is elvertem volna azt a gyereket, még jobban is, mint az apja. Megérdemelte, ezen nincs mit ragozni. Biztos a többire is rászolgál, HA kap. Ezért nem árulkodik a többi szomszéd sem. Mindenkinek az lesz a legjobb, ha békén hagyjátok egymást. Remélem a következő szomszédoddal már nem leszel ilyen pofátlan. Mert erre már tényleg nem lehet mit mondani.

57 / F

2016. febr. 15. 14:58
 52/59 anonim ***** válasza:
83%
Ja és még annyit, hogy én a helyedben elmennék pszichológushoz, hogy feldolgozzam a gyerekkoromat. És ne lássak normális szülőkben is vadállatot.
2016. febr. 15. 15:06
 53/59 anonim ***** válasza:
86%

Ne már, ekkora kamut. :-D

Persze persze...holnapután meg már elköltöztök osztrákföldről svédbe a japán-székely szomszéd meg a 4 nyelvű gyerekeik miatt. Így megy ez az életben. Az Antarktiszra nem akartok menni? Esetleg a Holdra?

2016. febr. 15. 15:38
 54/59 anonim ***** válasza:
86%
gondolom már hűtik a pezsgőt arra az esetre ha tényleg elköltöznétek. Ha az én szomszédaim lennétek még pakolni is segítenék.
2016. febr. 15. 15:41
 55/59 A kérdező kommentje:
Nem azt mondtam, hogy holnapután költözünk. Leghamarabb jövő hónapban. Megtehetjük, mert kaptunk protekciós munkaajánlatot az ott dolgozó ismerősünktől már régebben is. Azért nem mentünk eddig, mert Ausztriáról is jókat hallottunk és mégiscsak közelebb van. Beismerem mi is elvetettük a súlykot, de egyszerűen összeférhetetlenek vagyunk velük. Így nem érdemes maradni. Főleg úgy, hogy már valószínűleg mindenki utál a környéken. Részemről befejezett az ügy, költözésig elkerüljük egymást. Valóban nem kedvelem túlságosan őket már a kezdetektől, nekem túl konzervatívak, maradiak, bigott vallásosak. Biztos Svédországban is lesz ilyen, de ott legalább komolyan veszi a hatóság az embert, ha úgy adódik. Pl. egy pofon is elég. Nekem egyszerűen nem fér bele még az sem a nevelésbe. Akkor sem, ha nem az enyém a gyerek. Nem akarok többet sem szem, sem pedig fültanúja lenni ilyesminek. Épp elég volt gyerekkoromban. A tanácsokat mindenesetre köszönöm. És ha ennyire nem ért senki egyet velem, akkor én is el fogok gondolkozni, magamba szállni.
2016. febr. 15. 17:17
 56/59 anonim ***** válasza:
100%
Remèlem Svédországban nem ezzel lesztek elfoglalva.Mert ha ott is ezt fogjátok művelni,lehet,hogy a hatóság komolyan vesz majd,de utána a szomszédságnak is lesz egy két keresetlen szava.Főleg ha megint olyat spèciztek ki,aki esetleg màr több évtizede ott lakik.
2016. febr. 15. 17:26
 57/59 anonim ***** válasza:

Arról nem is beszélve, hogy a te anyai alkalmasságodat is kétségbe lehet vonni! Aki ennyire nem érzi a határokat, ott nagyon komoly személyiségzavar van! Egy borderline anyukáról meg lehetne regényeket írni...

Szóval külföld helyett inkább pszichológushoz, pszichiáterhez kellene fordulnod!

2016. febr. 15. 19:27
 58/59 anonim ***** válasza:
Svédországban élek,itt komolyan veszik igen. De azt is,ha aztán a szomszéd vissza feljelent. Ha meg kifogtok egy nem svéd szomszédot,akkor szerintem költözhettek is vissza Magyarországra,míg nem késő... Szerintem fogd vissza magad/magatokat. (Az meg kamu h kaptál egy munkát is költöztök.. Ez azért nem ilyen egyszerű,itt azért másképp van mint pl Németországba,de had ne menjek bele)
2016. febr. 15. 19:59
 59/59 anonim ***** válasza:
100%

51 / F

Nem számít, hogy Neked mi fér bele.Ők a szülők. Nekik - nagyon helyesen - a csíntalanság nem fér bele. Én a helyedben nem mennék el. Nem lehet a végtelenségig elfutni. Amúgyis magatokkal vinnétek a probléma forrását, nem pedig magatok mögött hagynátok.Svédország amúgyis a bevándorlók melegágya. Ott nem biztos, hogy egy zavartan mosolygó japánt fognátok ki, aki nem veri be a képed. Pedig lenne miért. Inkább kérj bocsánatot, ha kell, akkor a földreborulós japán módszer szerint. Amúgyis láthatóan akartak adni még egy esélyt a történtek ellenére is. Ez biztos jó pont lenne. Meg az, hogy nem sértegetitek és kritizáljátok folyamatosan minden mozzanatukat. Főleg, amikor a nő terhes. Biztos segítenek szakembert is keresni, ha elmondod miért kell. A nevelési módszereikbe nincs beleszólásod. Maximum megkérheted nagyon UDVARIASAN, hogy próbálja privátabban intézni, mert Téged is megvisel. Kezdjetek tiszta lappal és mindannyian legyetek tekintettel egymásra. Ezt javaslom. Nem pedig a zsákbamacskát. Nektek nem való a migráns szomszéd. Márpedig semmi garancia rá, hogy nem lesz. A mostaniak mellett nagyobb biztonságban van a magatok fajta. Ha odaállítasz, előtte KÉRDEZD MEG, hogy alkalmas-e az időpont. ADJ legalább ESÉLYT arra, hogy megismerd Őket. Biztos nem ok nélkül közkedveltek. Ha nem ítélkeznél előre, akkor biztos Te is látnád miért.

2016. febr. 15. 23:03
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!