Mennyire zavaró, ha a vezetéknév utolsó betűje összecseng a keresztnév első betűjével? Pl. Farkas Sarolta, Fekete Eliza, Iványi Imola, stb?
Szerintem nagyon nem jó ötlet. Egy Mezei Ildikó nevű ismerős nevét csak úgy tudta mindenki kimondani, mint dadogna.
Nálunk a vezetéknév -cs hangra végződik, emiatt pl. eleve kiestek még a K betűs nevek is, ahogy a Zs vagy a Cs, mert nagyon összeakadna a két kemény hangzású hang egymás mellett.
Az "E" betű még csak-csak, abban kevésbé botlik meg a nyelv.
De a vezetéknév hangrendjét is érdemes megnézni, hogy azzal harmonizál-e a keresztnév.
Mi nálatok a vezetéknév és mik a lehetséges keresztnevek?
Nekem nagyon tetszenek az E betűs lánynevek, például az Eliza, Elena, Elvira, Elina, Elmira, stb. de mivel a vezetéknevünk szintén E betűre végződik, a családból már többen is mondták, hogy E betűs keresztneveken inkább ne is gondolkozzunk, azokat lehetőleg hanyagoljuk, mert zavaróan összemosódik kiejtésnél a vezetéknévvel... :(
Kíváncsi voltam, mások számára is zavaró-e az ilyesmi.
Az Eliza helyett például Liza? Úgyis annak értenék kimondva.
Érdemes lenne mássalhangzóval kezdődő nevet keresni, arra ügyelve, hogy ne csupa E betű legyen benne, mert rettenet eszperente lesz :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!