Egy név, vagy két név? Melyiket pártoljátok inkább és miért? Ti hány nevet adtatok a gyermeketeknek?
Inkább egy neve legyen a gyereknek?
Vagy inkább amellett vagytok, hogy legyen két neve?
Melyik és miért? Köszi, ha szántok pár percet erre a válaszra és az indoklásra. :)
Minden véleményre őszintén kíváncsi vagyok!
Nekem irtó hosszú, dupla vezetéknevem van, én is és tesóm is egy nevet kaptunk. Apukámnak kettő jutott, nem szerette, szörnyen hosszú, ráadásul az édesanyjának is dupla vezetékneve volt, fél óra volt lediktálni a nevét+édesanyja nevét, mert nem is mindig értik a mi vezetéknevünket.
Mindig úgy gondoltam, hogy ha a páromnak tucat vezetékneve lesz, akkor talán érdemes lehet 2 keresztnevet adni, mert volt az évfolyamomon 3! Kovács Dóra. Sokszor volt belőle kavarás.
A páromnak viszonylag gyakori vezetékneve van (Balázs), de mégsem Kiss vagy Nagy vagy Tóth. Neki 2 keresztneve van, de megbeszéltük, hogy a gyerekeink csak 1-eet fognak kapni.
Akkor tartom indokoltnak, ha gyakori a vezetékneve. Kovács, Nagy, Kiss, Molnár, stb.
Egyébként inkább a negatívumok fognak dominálni.
Mi az egy keresztnevet preferaljuk.
Ennek ellenere az elso szulott fiunknak ket keresztneve lett, mert masodikkent megkapta a ferjem keresztnevet. Generaciok ota minden fiu gyerek azt a nevet kapja, mi ezt nem szerettuk volna, de "tiszteletbol" masodik nevkent megkapta. Utolag azt mondom hogy teljesen felesleges volt, senki nem foglalkozott vele soha es egyaltalan nem hasznaljuk.
A masodik gyerek egy nevet kapott es a harmadik is egyet fog, ez biztos.
Nalunk egyebkent sincs senkinek ket keresztneve a csaladban, de a ferjemeknel sem, lehet hogy ezert nem is ereztuk szuksegesnek.
Olvastam itt egy kérdést kicsivel lejjebb, ahol a vezetéknév Fehér, és a szülők azért szeretnének két nevet adni a kislánynak, mert a választott lánynevük (Kamilla) nem igazán szerencsés a vezetéknévvel együtt, így szeretnének elé mindenképpen egy másik, rövidebb nevet is adni.
Az ilyen esetekről mit gondoltok? Ilyenkor indokolt lehet a két név adása?
Egyébként nekünk viszonylag szokványos vezetéknevünk van, ami közepesen hosszú, simán elférne mellette a két név, és hangzásra sem lenne rossz, csak azért bizonytalankodunk, mert nem biztos, hogy praktikus. Nem tudom, a magam részéről én nagyon kíváncsi vagyok, hogy ki mit gondol és hogy mit írtok még erről. :)
Szerintem ilyenkor el kell engedni a választott nevet, mert úgyis mindenki csak a Fehér Kamillának fogja hívni, hiába van közben egy másik név.
Nekem is nagyon tetszett mindig a Szilárd és a Bátor név, de mivel a Balázs Szilárd és a Balázs Bátor is hülyén hangzik, így lemondtam róla.
Nekem egy nevem van, de nagyon tetszik a két név, emlékszem, az iskolában mindig irigykedtem amikor az osztálytársaimat úgy emlegették, hogy pl. "Kiss Éva Edit". Tény, hogy szinte senki nem használja a második nevét, és legtöbbször csak ügyintézésekkor derül ki sok emberről, hogy jéé, neked két neved van?!, de szerintem olyan szépen, elegánsan tud hangzani.
Ugyanakkor már nem vagyok benne biztos, hogy adnék a gyerekemnek két nevet, mert dolgoztam ügyfélszolgálaton otthon, és nagyon sok ügyfélnek okozott macerát, hogy két nevük van, hol szerepel a papírokon, hol nem, ez többször okoz zavart, mint gondolnánk.
Ráadásul már külföldön élünk, itt még arra is figyelnem kell, hogy a név olyan legyen, amit itt is értenek, le tudnak írni, és akármennyire is körültekintőek leszünk a névválasztásnál, biztosan lesznek ebből problémák, már csak a magyaros vezetéknevünk miatt is, amit szegény gyerekünk valószínűleg egy életen át betűzgetni fog.
Szóval itt szerintem csak rátesz egy lapáttal a második keresztnév, és igazából értelme sincs, mert úgyis mindenki úgy fogja hívni, ahogy mi, és a gyerek is megszokja a nevét, mire odaérne, hogy eldöntheti, már teljesen ráragad.
Egy név, mert
- úgyis csak egyet használsz
- nekem is kettő van, de minek?
- az ismerősök állandóan rácsodálkoznak, hogy: jéééé tényleg ez a másik neved? (tök átlag név pedig, ellentétben a mai névkölteményekkel)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!