Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Gyerekvállalás külföldön vs...

Gyerekvállalás külföldön vs itthon?

Figyelt kérdés
1 éve szeretnénk babát, de eddig még nem sikerült. A közelmúlt eseményei elgondolkodtattak, hogy vajon nem véletlen nem jön-e, hiszen utálom a munkám, a munkaadóm, a magyarországi légkört. Korábban itthon képzeltük a jövőt, de nem vagyok már biztos benne, hogy a gyerekemnek is jó lenne. Viszont most jön a "de". De ha kimennénk külföldre, több év amíg bedolgozom valahova magam és akkor se lehetek 1-2 évig otthon a picivel...Ráadásul kettőt szeretnénk. Nagyon nem tudom mit tegyek. Volt már valaki hasonló helyzetben?
2015. dec. 22. 11:11
 1/4 anonim ***** válasza:

Külföldön hol? Ausztriában elég, ha a férjed dolgozik, és gyerekvállalás után is kereshetsz munkát. Németországban 1 év munkaviszony után adnak GYES-t 2 évig, illetve alapból is adnak, de alanyi jogon, de az nagyon kevés.

Angliában viszont, még ha dolgoztál is, akkoris nagyon rossz a helyzet.

Miért nem keresel otthon másik munkát? Tudom, hogy nem mindenhol egyszerű, de létezik átképzés is olyan szakmákba, ahol van munka, és a fizetés is jó. Igaz, hogy akkor kb. ugyanott vagy, mintha külföldre mennétek.

Ahhoz, hogy külföldre menjetek, viszont kell jó sok kezdőtőke, vagy kinti ismerős, vagy pedig jó sok lemondás az elején. Nem mondom, hogy nem éri meg, mi kijöttünk, és jól tettük, hogy a gyerekvállalással megvártuk, hogy meglegyen a kellő munkaviszonyom, így most lesz hova visszamennem. Viszont az elején az összes spórolt pénzünk ráment, és még a szülői segítség is jól jött, mert a lakásbérlés együttjár bizonyos dolgokkal.

Ezen kívűl kérdés az is, hogy a szakmád, illetve férjedé mennyire keresett külföldön. Ha nem az, akkor készen álltok jóval lentebbről kezdeni? Mi a garancia, hogy azt nem fogod utálni? Nyelvtudással hogy álltok?

Ezeket csak azért írom, mert nagyon meg kell fontolni. Ráadásul a "közelmúlt eseményei" pl. Németországban és Nagy-Britanniában is nagyon szépen megjelentek. Persze lehet máshova is menni EU-n belül, ha van nyelvtudás, de akkor hova? EU-n kívűl edig megint sok pénz, és munkavállalási engedély utáni járkálással, és egyebekkel jár.

Nem mondom, hogy ne csináljátok, de érdemes szerintem átgondolni.

2015. dec. 22. 11:32
 2/4 anonim ***** válasza:

En Angliaban szultem, aminek nagyon orulok, hoisz az egesz terhesgondozas , szules nem olyan elmaradott balkani mint otthon. ( korhazi dolgozo vagyok igy tudom mi a helyzet ) Semmi penzert nem szulnek otthon.

Viszont , 9 eve itt elek, ha most jottem volna akkor azert nem mertem volna meg szulni. Dolgozni kell. Hogy legyen gyes, es meg akkor az is keves, es csak 9 honapig jar. A bolcsode pedig tobbe kerul mint egy fizetes.

Szoval attol fugg hova szeretnetek menni.

2015. dec. 22. 12:29
 3/4 anonim ***** válasza:

Csakis külföldön, az én szempontomból... leírom, miért. NÉmetországban élek egyébként.

Németo.

Terhesgondozás, orvosi szakértelem: körültekintő, szakértő, megbízható

Kórházak állapota: modern, a kismamáknak 2 ágyas, saját mosdós szobák általában.

Extra szolgáltatások, mint pl. tervezett császár: minden igényedet és extra kérésedet figyelembe veszik, felár nélkül

Óvoda, bölcsőde minősége: nagyon jó, szakképzett alkalmazottak, gyerekbarát környezet. Az árak viszont magasak. Az étkezés változatos, a legtöbb helyen allergia vagy extra diéta (vallási okokból vagy vegetarianizmus) sem probléma, felár nélkül megoldják.

Átlagos keresetből kapott juttatások a szülés után: 14 hónapot oszthat fel az apa és az anya közösen. Akár együtt is otthon lehetnek. Gyakori az anya 12 hónapot, apa egyidejűleg 2 hónapot felállás. A kereset 60%-át kapod ilyenkor, de ez elég magas ahhoz, hogy kellemesen megéljetek.

GYES: Nincsen. A CSP viszont 190 euró körül mozog, és igénybevehettek családi adókedvezményt is a gyerek után. Ez általában elég extra bevétel ahhoz, hogy az anya otthon maradjon, egy 450 eruós (havi 30-40 óra) munka mellett.

Rugalmas munkaidők, részmunkaidők: nagyon elfogadott és széleskörben elterjedt. A legtöbb édesanya a gyerekek tinikoráig 2-4 nap közötti időtartamban dolgozik, vagy csökkentett munkaidőben (pl. napi 5-6 óra).

Táppénz: egy évben 6 hét betegszabadság 100%-os fizetéssel, majd azután pedig a nettókereset 75%-ának megfelelő táppénzzel hónapokon át (tartós betegség esetén akár 3 évig is).

Magyaro.

Terhesgondozás, orvosi szakértelem: egy rakás fos. Ha biztos akar lenni magában az ember, egy valag kenőpénz kell vagy magánorvos.

Kórházak állapota: siralmas.

Extra szolgáltatások, mint pl. tervezett császár: nincsenek, csak illegálisan, pénz fejében.

Óvoda, bölcsőde minősége: rengeteg helyen megkérdőjelezhető

Átlagos keresetből kapott TGYÁS, GYED: nem valami fényes, arra nem elég, hogy egyedül fenntartsa magát az ember, ha valami baj történne a házastárssal vagy tönkremenne a házasság.

GYES: egyenesen siralmas, még ételre sem elég 1 embernek

Munkaviszony: nagyon sok nőt nem vesznek vissza a terhesség után, vagy rövid időn belül elbocsájtanak. A munkaerőpiaci helyzet enyhén fogalmazva is instabil, és egy kisgyermekes anyára senki nem tart igényt. Egy kereső csak a legritkább esetben tud 2 felnőttre és egy gyermekre elegendőt keresni.

Rugalmas munkaidők, részmunkaidők: szinte nincsenek.

Táppénz: jelentősen csökkentett bevétel azonnal, nem engednek el sokszor.

2015. dec. 22. 15:12
 4/4 anonim ***** válasza:
Utolsó,ezt tökéletesen levezetted! :) Ez a nagy helyzet.Én is biztatnék mindenkit,hogy tiplizzen,amíg lehet.
2015. dec. 22. 18:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!