Mennyit kell költeni egy gyerekre 0-3 éves koráig, havonta?
Ez mindenkinél más. Hiába írnám, hogy mi X összeget elköltünk a fiúnkra, ha másoknál azt az összeget kell beosztani egész hónapra, 4 emberre mondjuk.
A ruhát veheted használtan, pár száz forintért és vehetsz farmert 15 ezerért, amit már másnap tönkretesz a játszótéren. A cipő szintúgy.
De annyi biztos, hogy ahogy nő a gyerek, úgy kell egyre többet rákölteni.
én meg arra gondoltam, hogy kérdező az alapján akar dönteni kell-e gyerek, hogy
- kicsi a jövedelme, és nem tudja, hogy belefér-e a keretbe?
- önös érdekből inkább magára költené, mert felesleges pazarlás egy bőgőmasinára ennyi pénzt kiadni.
ruházni lehet kevés pénzből is. határ a csillagos ég.
rengeteg használt ruhát árusitó hely van, pár száz forintért lehet venni babaruhát.
ami ütős költség az egyedül a pelenka.
ha textilt veszel, szerintem olcsóbb, és nem termelsz vele rengeteg Föld számára feldolgozhatatlan szemetet!
mosás: én már jó ideje csak mosószódával mosok és ecettel öblitek. persze foltokat ha van előkezelem, nem drága igy a mosás.
ha ügyes vagy, tápszerre sem kell költeni, hisz az elején a szoptatás tökéletes táplálék, és ingyen van.
Sajnos az, hogy tudsz -e szoptatni nem csak az ügyességtől függ. Mondom ezt úgy, hogy két anyatejes gyerekem van, de az első hetekben vért izzadtam, és igen, kellett a tápszer. Ha meg 1-1,5 éves, akkor megint veheted, ha már nem szopik és még nem akarsz neki tehéntejet adni. Akkor ráadásul már nem receptre, hanem aranyáron a drogériában.
Kérdező, én sose vettem használt ruhát a gyereknek, de mindegy, van aki igen, ezen tényleg lehet spórolni. Amin nem az a cipő (10 e körül/db) és a gyerek minőségi étkezése. Ha allergiás valamire az gáz, újabb költségek.
De még mennyire hogy nem ügyesség kérdése, hogy tápszer vagy anyatej!
A mi kisbabánk például anyatejsűrítő tápszert kellett kapjon, különben mindent visszabukott, olyan refluxos volt (1 éves korára nőtte ki).
Ebből havi 3 doboz ~9000.
Mellé kellett "sima" tápszeres pótlás is idővel (5*2200).
Hasfájásra, székrekedésre havi ~12 ezret hagytunk a patikába (colief, úgy hogy előtte minden mást is kipróbáltunk).
S erre jött csak a pelenka (nem a legdrágább, de jó), popsitörlő (persze víz+vattával is lehet, de na), akciókkal, kuponokkal ~12 ezer. Később kevesebb fogyott, de a nagyobb méret drágább is.
~eddig majdnem 50 és még nem kapott ruhát.
És ez csak a kezdet, ha nem vagy szerencsés, és arra nem lehet alapozni.
Számolj többel, és legfeljebb meglepődsz, hogy nektek nem is fáj annyiba.
Az első egy-két évben baromi olcsó tud lenni.
Nálunk rengeteg rokonbaba van, plusz ebben a korban párszáz forint a párszor mosott ruha.
Nálunk megmaradt a nagy után a drágább holmi: kiságy (20ezerért vettük, csak új matrac kellett 7ezerért), babakocsi (15e), autós hordozó (2 ezer).
A kaja már húzósabb, a tápszer, most egy évesen 10ezer havonta. Négy üveggel iszik.
Később lesz drága a gyerek, amikor a kedvenc játéka már nem a műanyag flakon és nem kinövi a ruháit hanem elvásik. Illetve a cipő.
Az olyasmi, amit soha nem adok használtan. Volt olyan év amikor háromhavonta vehettem két párat, kb ötezer/db áron.
Sokat és nem lehet előre tervezni. Én szépen kigondoltam, hogy 1 éves koráig szoptatok és nem volt tejem. Tápszer 5 naponta elfogy 2200 forintért, pelenka gyorsan fogy, eleinte több kellett már most egyre kevesebb de ahogy nő úgy drágább egy pelenkára vetítve. Nekünk kb 10 ezer körül van havonta. Eleinte próbáltunk mindenféle cseppet hasfájásra, nem tudom mennyi pénz ment el csak ezekre. Ruhákat gyorsan növi ki de pénzben nem mindegy hol vásárolsz. Használtan vettem 8 rugit 10 ezerért míg általában 3-4 ezer körül van darabja ha új. Plusz éppen az időjáráshoz igazodó ruha pl bundazsák vagy télikabát stb.. Nekünk csak 2 hónapos a baba és kb 40 ezer tuti elmegy havonta de van mikor több is úgy, hogy a legtöbb ruhát előre megvettem, ettől több lesz később. Ha tudsz szoptatni eleinte kevesebb kell.
Majd később a hozzátáplálás se 1 forint de erre nem tudok még tapasztalatot írni.
Tápszer átlag 6-10ezer/hó ameddig kicsi 0-6 hó. pelenka havi 6ezer nekem, mert akciósan betárazok előre.
Ruhákat turiban veszek negyed évente 10ezerért előre, cipőket használtan a vaterán 1 évre előre 1-200ft-ért.
Az extra gyümölcsök, müzlik stb. bevásárlásonként 1-2ezer ft+ a gyerekek miatt.
Nekem kettő pici van, havonta kb. 20-30ezret számolok rájuk, de pl a gyerekülés a nagyobbnak most 70ezer volt.
"Az első egy-két évben baromi olcsó tud lenni."
Baromi olcsó IS tud lenni, és baromi drága is.
Ha nem az első gyerek a családban, és van kitől örökölni ruhát, babafelszerelést,
Ha van az anyukának teje ÉS/VAGY nincs szükség (akár speciális) tápszerre, mint a 6-osnál,
Ha nincsenek emésztési problémái, nem hányja ki az ötödik tápszert is...,
Ha nem beteges,
Ha bírja a popója a legolcsóbb pelenkát és kencéket (a moshatózás szerintem pont hogy a gazdagabbaknak elérhető - kis lakásban kert vagy szárítógép nélkül, amikor még a sima ruhák is 3 nap alatt száradnak meg, nem fogsz mosható pelusozni)...
...akkor olcsó.
De túl sok a HA.
Ha ezek nincsenek meg, akkor már a kezdetektől sem olcsó.
(Egyébként a mai turis árak mellett gyakorlatilag olcsóbb az új. Tesco 100 % pamut body újonnan ~400-600, ugyanezt - márkára is - láttam turiban kopottan 600-ért - itt csak darabáras turkáló van; rugdalózó 100 % pamut 700-1100, turiból 800)
Nagyon szépen köszönöm azoknak akik megtiszteltek a válaszukkal! Nekem nincsen senkim akitől örökölt ruhákat tudnék összegyüjteni, turikból saját magamnak nem vásárolok igy a ruhák és a babafelszerelés új lenne.
Én inkább a havi kiadásokra gondoltam. Nekem már az is eszembe jutott hogy mondjuk tél végi leárazásokkor bevásárolnék ruhát és cipőt a jövő évi téli szezonra sokkal nagyobb méretekkel. Igy jobb minőségű ruhát tudnék venni alacsonyabb árakon. A havi kiadások inkább a pelenka(mosható pelus),krémek,gyógyszerek és tápszer..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!