Egy 3 éves gyerek el tudja mondani ha bántják?
Egy távoli rokonunk segít be rendszeresen a gyerekvigyázásba.
Nagyobb gyerekem (3 év) nagyon beszédes, egész nap csak csacsog. A hazugságot hírből sem ismeri, elmondja ha valamit levet/összetör/elront/vagy ha bántja a kistesóját. Ő ezt szerintem még valahogy inkább csak információnak éli meg és nem csatol hozzá negatív tartalmat. De néha meg teljesen össze-vissza beszél, szóval nehéz rájönni vajon mi az igazság.
Viszont felmerült bennünk, hogy ha tegyük fel a rokonunk bántja (akár szavakkal akár egy-egy ütéssel), vajon mi azt honnan tudhatnánk? Nem azt tételezem fel hogy napi szinte kékre veri mert azért nem. De tegyük fel megy a hiszti és akkor olyanokat mond neki amivel mondjuk rendszeresen porig alázza vagy bármi hasonló. És mi ezt honnan tudnánk kideríteni? Aztán a hónapok/évek múlván vesszük csak észre.
Amikor kérdezem a gyerekem azt mondja szereti, mesél hogy miket játszanak szóval elvileg minden rendben van otthon.
A kérdés inkább csak elméleti.
Azonnal megemlítené, ha nincs ehhez szokva. Ha valami más, mint szokásos, arról beszámolnak a gyerekek. A szóval bántást nem hiszem, hogy nagyon meg tudná fogalmazni, ha nem feltűnően durva neki, szintén szokatlanul.
De értem én, hogy elméleti a kérdés, csak fura, hogy felmerül benned állítólag ok nélkül mégis a feltételezés. Ha pedig gyanakszol, akkor ne bízd rá szerintem. Vannak módszerek arra, hogy megbizonyosodj, pl. kamera, hangfelvevő.
Komolyan nem értem, miért jött a kérdés, biztosan volt valami érzésed, vagy okod rá.
Egyszerűen csak láttuk a Király beszéde filmet és abban volt egy rész amikor a szitter rossz nevelését csak évek múltán vették észre és a gyerek beszédhibás lett (nem csak ettől, más is közrejátszott).
És volt már bizony olyan, hogy amikor a gyerekem már órák óta ugrált az idegeimen akkor odamondtam, hogy "csinálj amit akarsz" meg ilyen demotiváló dolgokat.
És csak elgondolkodtam, hogy akár ő is mondhat ilyet. Tegyük fel napi szinten mondja neki hogy béna vagy, ezt sem tudod megcsinálni vagy ilyesmi. Konkrét nyoma nincs de aztán mégiscsak hatni fog a gyerek lelkére.
A kamera meg tudtommal illegális. De mondom csak elméleti a kérdés.
"A kamera meg tudtommal illegális."
Ahogy a feketemunka is, gondolom nincs bejelentve nálatok, mint munkaerő.
Szóval ahogy te is, ő is ember, és bizony kicsúszhat a száján ilyesmi. Ahogy neked is. Ha a gyerek nem említi, vagy nem változik a viselkedése,nem kell aggódni. Csak azt várd el tőle, amit magadtól.
De mondom, soha nem bíznám olyanra a gyerekemet, főleg rendszeresen, akiben nem bízom. Ha meg bízom benne, akkor rábízom azt is, hogy tudja, hol a határ.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!