Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Normális dolog, hogy az...

Normális dolog, hogy az apukák éjjel-nappal dolgoznak, hogy az anyukák minél tovább otthon lehessenek minél több gyerekkel?

Figyelt kérdés

Rengeteg helyen hallom (itt is), hogy anyuka már a sokadik gyerekkel van egyhuzamban több éve otthon, de semmi segítsége, mert apuka reggeltől-estig dolgozik, hétvégén is vagy éppen külföldön van, hogy a családnak könnyebb legyen.

Tudom, mindenki a saját dolgával törődjön, blablabla, de nekik az eszükbe sem jutott, hogy ha kevesebb gyereket vállalnának vagy nem lennének olyan hosszú ideig otthon az anyák a gyerekekkel, akkor talán apuka is kivehetné a részét a családi életből és egyrészről nem csak az anyára hárulna minden otthoni dolog, másrészről a gyerekek is többet lehetnének az apjukkal?

Nálunk az oviban és a suliban is rengeteg olyan anyuka van, aki állandóan mondja, hogy szinte sosem látja szinte a férjét, többnek is külföldön van, de ők maguk nem dolgoznak, csak leadják reggel a gyerekeket és utána beszélgetnek, vásárolgatnak, néhányan edzeni mennek, majd 4-re mennek vissza az oviba-suliba a gyerekekért.

Félreértés ne essék, mert nem irigykedem, sőt én kifejezetten szeretem a munkám, szóval csak ennek a jelenségnek a miértjére lennék kíváncsi.

2015. jún. 21. 18:20
1 2 3 4
 11/33 A kérdező kommentje:

Pont az a lényeg, hogy ugye panaszkodnak, hogy nincs segítségük, mert apuka rengeteget dolgozik, de ők maguk otthon vannak.

Szerintem ez nagyon gáz, de persze vannak kivételek.

Nekünk is volt nehéz évünk a válság miatt, amikor a kicsi született és a páromnak többet kellett dolgozni, hogy boldoguljunk, na de ez átmeneti volt és én visszamentem dolgozni, amint tudtam, hogy ne egyedül cipelje a vállán a terhet.

Én csak azt nem értem, hogy ha azért dolgozik sokat egy apuka, hogy meglegyen egy bizonyos színvonal (ami bármilyen lehet), akkor miért vállanak sorban több gyereket, hiszen úgy ugye egyre többet kell majd dolgoznia, hogy fenntartsák azt a szintet.

2015. jún. 21. 18:48
 12/33 anonim ***** válasza:
81%
Jelenleg én is itthon csücsülök, az 1 éves kislányommal! :) A férjemnek kötetlen a munkaideje...senki nem nézi, hogy mikorra ér be reggel és abba sem szól bele senki, hogy mikor jön el. Normálisan keres és a családdal is tud elég időt tölteni. Nem mellesleg jegyzem meg, hogy max gyedet kapok, illetve nem szeretnék minden gyerekkel 3 évet itthon lenni! :) Nekem eleve elszomorító, amikor a családok szétszakadnak, apuka külföldön, anyuka itthon.... :(
2015. jún. 21. 18:52
 13/33 A kérdező kommentje:

Arra gondolok, hogy ha pl. mi bevállalnánk még egy gyereket, akkor a kieső jövedelmem pótlására a páromnak többet kéne dolgoznia és így kevesebbet lenne velünk.

Éppen ezért nem vállalunk még 1-et, mert a meglévő családot fontosabbnak érezzük.

Ill. itthon maradhattam volna még pár évet és akkor nem ment volna bölcsibe a kicsi és a nagyot is elhozhattam volna minden nap ebéd után, de akkor viszont kevesebbet találkoztak volna az apjukkal, szóval szerintem ez önzőség és puszta kényelem kérdése.

2015. jún. 21. 18:53
 14/33 A kérdező kommentje:
Bocsi, azt nem írtam, hogy természetesen nem a pici babával otthon lévőkre gondolok, hanem azokra, ahol már ovis a legkisebb gyerek vagy éppen sorozatban szül az anyuka, de csak magának, mert az apa szinte sosincs otthon...
2015. jún. 21. 18:58
 15/33 anonim ***** válasza:
90%

A lanyomat 15 honaposan adtam bolcsibe es mentem vissza dolgozni, kereken most egy eve. Nem bantam meg. A ferjemnek nem kelk halalra dolgoznia magat, normalis idot tolt velunk. Nem nagy munkarendbe mentem vissza pont annyit vallaltam amennyivel kevesebbet kell a ferjemnek. Heti 25 orat dolgozom. A gyerkoc imadja a bolcsit. A ferjem se szakad meg, nem kelk tulorazgatnia allandoan, en is teszek a kozosbe kozben. Minket is sokszor megszoktak h ilyen hamar visszamentem dolgozni, de hat ez van. Nem izgat. Tudunk sporolni. Sok a megtakaritasunk, sajat a lakasunk, autonk. Jol megelunk.

Mas meg ahelyett h panaszkodik tegyen erte es slussz. Attol meg semmi nem oldodott meg h sajnaltatta magat az ember. Csak sokak szamara ez konnyebb.

2015. jún. 21. 19:01
 16/33 anonim ***** válasza:
97%
Én is hamar visszamentem dolgozni, másfél éves volt a gyerek.. Csak amíg az én gyerekem óvodai jellemzésében ezt írják: "vidám, kiegyensúlyozott"- addig nem hiszem, hogy rosszat tettem a gyerekkel. Most kiscsoportos a kisfiam, egyedül Ő szokott be sírás nélkül az oviba. Ugyanakkor nagyon ragaszkodik hozzám.
2015. jún. 21. 19:13
 17/33 anonim ***** válasza:
86%

Én is nagyon szomorúnak tartom, amikor az apa megszakad, cserébe nem is látja azokat, akikért dolgozik :( Reggel mikor megy, még alszanak a gyerekek, este mikor jön, már alszanak. Ez így borzalmasan lélekölő lehet. Anyuka közben egyedül mindennel otthon, szerintem neki se jó ez igazán.

Természetesen van, ahol kényszerből alakul így a dolog, ott nincs más választás, az a helyzet más lapra tartozik.

De azt én sem értem, hogy ahol lehetne rajta változtatni, miért nem teszik, illetve miért vállalnak több gyereket, ha ez az ára. Részemről inkább legyen egy, akinek van apja, mint 2-3 akik sose látják. Arról nem is beszélve, hogy nekem is férj kell, nem bankautomata. Egyelőre az első gyerekünk fog csak megszületni heteken belül, és úgy néz ki, hogy szerencsére belefér majd még egy ezen a színvonalon. 3 volt az eredeti terv, de ahhoz, hogy lehessen 3., a férjemnek bizony olyan munkát kéne vállalnia, hogy lényegesen kevesebb szabadideje lenne, ez meg szerintem túl nagy ár. Akkor inkább legyen kettő, és maradjunk család.

2015. jún. 21. 19:15
 18/33 anonim ***** válasza:
100%

Anyagilag beleférne, hogy akármeddig itthon maradjak.

Férjemnek kötetlen a munkaideje, 4-5 között haza szokott érni, nagyon ritka, ha később.

Viszont amiatt másfél éves kora körül visszamegyek dolgozni, mert sok év kihagyással fújhatom, amit eddig felépítettem. Attól viszont tartok, hogy az én munkám olyan, hogy akkor végzek, amikor a főnök. Ő meg hét körül. Szóval utána én leszek később itthon, férjem fogja elhozni a bölcsődéből, reggel meg én viszem, vagy ketten - ahogy alakul.

Munkahelyet váltani nem tudok, mert tanulmányi szerződés köt oda még egy ideig....

2015. jún. 21. 19:16
 19/33 anonim ***** válasza:
100%

Nem egy családot ismerek, ahol a férj már évekkel azelőtt külföldön dolgozott, minthogy gyereket vállaltak volna (sőt többen házasság előtt is). Sajnos nem jó megoldás, de többségében min. kétszeresét keresik így (és jutnak egyről a kettőre), mintha itthon pl. 2 állásban dolgoznának és akkor sem találkoznának többet. Én nem hiszem, hogy csinálnám, inkább mennénk együtt külföldre.

Olyan anyukát is ismerek, akinek a férje külföldön megszakad a munkában, ő viszont nem hajlandó visszamenni dolgozni az ovis gyereke mellől, ráadásul házimunkát sem nagyon végez... Az ilyet azért megküldeném szívlapáttal (a férjével együtt, hogy ébredjen már fel).

2015. jún. 21. 19:18
 20/33 A kérdező kommentje:

Köszi a válaszokat!

Ugyan azoktól nem kaptam választ, akiket érint a kérdésem (hacsak nem az első oldalon háborgók azok, de ugye ők sem a kérdésre válaszoltak), de azért jó tudni, hogy nem vagyok egyedül a véleményemmel.

Tőlünk is sokan kérdezik, hogy miért nem vállalunk 3. gyereket és amikor azt válaszoljuk, hogy nem akarjuk az életszínvonalunkat csökkenteni vagy éppen a családot szétválasztani azzal, hogy többet kelljen dolgozni a páromnak, akkor csak néznek nagy bociszemekkel, hogy miről beszélünk...

Nekem nagyon nem szimpi az a hozzáállás, amikor az anyuka sorozatban szül, mert jajdeszépanaccsalád, azután meg ömlik belőle a panasz, mert nincs pénz, mert sosincs otthon a férje, mert fárasztó a sok gyerek, mert nem talál munkát ennyi gyerekkel, mert minden rá marad, mert nincs ideje semmire az előbbiek miatt stb, stb, stb.

2015. jún. 21. 19:54
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!