Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Van itt olyan aki megkeresztel...

Van itt olyan aki megkeresztelte mostanában a gyerekét?

Figyelt kérdés

Az a kérdésem, hogy mi nem fizetünk egyházi hozzájárulást (egyházi adót) mivel én 2 éve keresztelkedtem, meg amúgy is frissen költöztünk ide. Amikor voltam bent a plébánián a keresztelő ügyében, nem említették hogy ezt fizetni kellene, gondoltam én, majd egy füst alatt a keresztelőre szánt adomány címén megfizetem idénre, meg tavalyra (a keresztelő nem külön szertartás, a mise keretében lesz)

Igen ám, de azt néztem hogy ez az éves jövedelem 1%-a, amit illik adni, a mi esetünkben ez idénre meg tavalyra 100.000 Ft....:)) hát nekünk ennyink most így egyben nincs, bár jól keres a férjem, de házfelújításban vagyunk, megjegyzem az egyházi esküvőnk, ami külön szertartást igényelt, nem került ennyibe, 20.000 Ft-ot kértek érte....

szóval ennyit biztosan nem adnék, de ha felhozom, hogy nem fizettük, akkor lehet hogy kitalálják hogy így nem keresztelik meg...meg úgy tudom nem is lehet egyházi temetés, ha nincs fizetve...de hát évi 50.000-60.000 Ft elég sok.....ti megfizetitek ezt az összeget becsülettel? vagy amennyit a jövedelmetek szerint kell?

2015. máj. 15. 08:58
1 2 3 4
 21/39 anonim ***** válasza:
0%
Te most dicsekszel vagy panaszkodsz?
2015. máj. 15. 10:15
 22/39 A kérdező kommentje:
te most kötekszel, vagy válaszolsz?
2015. máj. 15. 10:16
 23/39 anonim ***** válasza:
Kedves kérdező, akkor én valószínűnek tartom, hogy a 2500 a kötelező, ez mindenhol az alap, a többi csak adható, felajánlható, mint ahogy a perselybe is mindenki annyit tesz, amennyit akar. Ha rákérdezel, a pap is csak a kötelezőt fogja kérni.
2015. máj. 15. 10:17
 24/39 anonim ***** válasza:
Válaszoltam már: 2.500 Ft!
2015. máj. 15. 10:17
 25/39 A kérdező kommentje:

köszönöm, én is erre jutottam a válaszokból, meg az interneten találtakból...

megfogom érdeklődni nálunk is, hogy van, csak szeretnék a témában képbe kerülni, nem szeretném magam ott kellemetlen helyzetbe hozni...

mivel szeretném elkerülni a szokásos kibontakozó vitát arról, hogy "jól keres a férjed, dicsekszel, miből élsz és egyéb zsebben kutakodó hozzászólásoktól is szeretném megkímélni magam" ezért köszönöm a választ annak, aki értette a kérdést, és leírta náluk hogyan van. Nekik megy a zöld kéz, akit érdekel, majd kiírom ide, hogy mi volt a válasz a plébánián.

2015. máj. 15. 10:19
 26/39 anonim ***** válasza:

Én voltam aki a 2500ft-ot írta. Hogy honnan veszem? Hát onnan hogy mi fizetjük! De írtam is.

És nincs szó róla, hogy az adó 1%-át kéne fizetni. Ez hülyeség! Akkor nekünk is jóval többet kéne fizetni.

2015. máj. 15. 10:49
 27/39 anonim ***** válasza:
Igen, légyszi írd le, mert engem érdekel mit mondanak majd! Higgy nekem, pozitívan fogsz csalódni az egyházban, szerencsére ők még nem huzzák le az embereket :)
2015. máj. 15. 10:50
 28/39 A kérdező kommentje:

félreértettél, kedves utolsó. Én nem azt írtam, hogy adó 1%-ot KELL kötelezően fizetni, vagyis az egyháznak ajánlani. hanem azt írtam, hogy azt amúgy is fizetjük, illetve ezzel kapcsolatban volt a kérdésem, hogy ez számít e bármit is az egyházi adó összegénél...valamint kérdeztem, hogy ez felett még szükséges e külön egyházi adót fizetni, és ha igen mennyit.

Ennél érthetőbben nem tudom írni :)

Köszönöm a válaszod, be is zöldeztem feljebb.

2015. máj. 15. 10:52
 29/39 A kérdező kommentje:

27-es, engem is megleptek ezek az összegek, amiket egyes plébániák írnak, persze tudom, hogy nem hajtható be törvényileg nem kötelezhetnek rá, mégis vannak bizonyos normák, amiknek mint gyülekezeti tagok, mi is szeretnénk megfelelni. Nem gondolom, hogy le akarnak húzni, biztos, hogy meg van a helye a pénznek, itt pl fogyatékos alapítvány van, farsangot rendeznek nekik, pártfogásukba veszik aki rászorul, szép a park a templom körül, stb. nyilván ezek pénzbe kerülnek, de gondolom örülnek annak, amit adunk...de azért tényleg nem szabad amellett elmenni, hogy egy minimálbéres jövedelméhez képest a férjem teljes bevalott jövedelme utáni adó 1% is szép kis pénz a katolikus egyháznak, noha ezt ugye nem közvetlenül a plébánia kapja, és előre leszögezném, tudom hogy nem a férjem érdeme hogy bejelentik, mint ahogy nem a minimálbéresek felelőtlensége, hogy őket pedig nem.

Egyszerűen arról van szó, hogy egy hónap múlva lesz a keresztelő, én meg pár ezer forintal számoltam csak, most így hirtelen valóban nem tudnék nagyobb összeget elkülöníteni erre, mert belevágtunk megtakarításba, építkezünk amit nem hagyhatunk félbe, stb.

2015. máj. 15. 10:57
 30/39 anonim ***** válasza:
én felhívtam most a plébániát. Gyerek, mnélküli, nyugdíjas 3000, dolgozónak a bére 1%-a az éves egyházadó.
2015. máj. 15. 11:32
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!