Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Van itt olyan aki megkeresztel...

Van itt olyan aki megkeresztelte mostanában a gyerekét?

Figyelt kérdés

Az a kérdésem, hogy mi nem fizetünk egyházi hozzájárulást (egyházi adót) mivel én 2 éve keresztelkedtem, meg amúgy is frissen költöztünk ide. Amikor voltam bent a plébánián a keresztelő ügyében, nem említették hogy ezt fizetni kellene, gondoltam én, majd egy füst alatt a keresztelőre szánt adomány címén megfizetem idénre, meg tavalyra (a keresztelő nem külön szertartás, a mise keretében lesz)

Igen ám, de azt néztem hogy ez az éves jövedelem 1%-a, amit illik adni, a mi esetünkben ez idénre meg tavalyra 100.000 Ft....:)) hát nekünk ennyink most így egyben nincs, bár jól keres a férjem, de házfelújításban vagyunk, megjegyzem az egyházi esküvőnk, ami külön szertartást igényelt, nem került ennyibe, 20.000 Ft-ot kértek érte....

szóval ennyit biztosan nem adnék, de ha felhozom, hogy nem fizettük, akkor lehet hogy kitalálják hogy így nem keresztelik meg...meg úgy tudom nem is lehet egyházi temetés, ha nincs fizetve...de hát évi 50.000-60.000 Ft elég sok.....ti megfizetitek ezt az összeget becsülettel? vagy amennyit a jövedelmetek szerint kell?

2015. máj. 15. 08:58
1 2 3 4
 11/39 anonim ***** válasza:

Szia, mi egy éve költöztünk ide ahol most lakunk. Katolikusok vagyunk, el is megyünk néha templomba, de egyházi adót eddig még nem fizettünk soha, megmondom őszintén, nem nagyon kaptam vallásos nevelést otthonról, de felnőtt fejjel én már igyekszem ezen az úton járni. A katolikus pappal beköltözésünk után rögtön felvettük a kapcsolatot, hiszen 6 hónapos babánkat már szerettük volna megkeresztelni. A pap felajánlotta nekünk a házszentelést is, ezért sem kért pénzt, hanem javasolta, hogy fizessük ki az éves egyházi adót, ami felnőttenként 2500 Ft volt, mint ahogy egy másik válaszoló is írta. Ezután megvolt a keresztelő is, teljesen ingyenes szolgáltatás volt ez is.

Én annyira nem vagyok jártas egyházi ügyekben, de eddig még mindenhol csak azt hallottam, hogy az egyházi adó az évi párezer Ft, nem egy nagy összeg, és nem a jövedelmet nézik, az egyház nem a NAV.

Nekem mikor édesapám nyugodjon meghalt, az ottani pap a temetésre is csak az azévi egyházi adót kérte el, hogy egyházi temetés legyen, nem kért évekre visszamenőleg semmit.

Szerintem nyugodtan kérdezd meg előtte a papot, hogy ő hogy gondolja. A miénk nagyon aranyos volt, nem azt mondta, hogy márpedig fizessük ki az egyházi adót, különben nem lesz keresztelő, hanem azt mondta, hogy a keresztelés természetesen ingyenes, de nagyon megköszönné, ha hozzájárulnánk az ezévi egyházi adóval a templomi munkálatokhoz.

2015. máj. 15. 09:59
 12/39 A kérdező kommentje:
akik azt írjátok 2500 Ft/év....ezt honnan veszitek? láttátok valahol a neten? vagy mikor történt ez a keresztelés?
2015. máj. 15. 10:00
 13/39 anonim ***** válasza:
Kérdező, amit te írsz, az nonszensz. Nehezen hiszem el. Nálunk is évi 2500 Ft/felnőtt az egyházadó. (Somogy)
2015. máj. 15. 10:02
 14/39 anonim ***** válasza:

Valahol nagyon el vagy tévedve, de az ADÓ 1 %-a, nem a jövedelem 1 %-a, amit befizetsz, messze van attól, amiről beszélsz.

Viszont szerintem, mielőtt felidegesíted magad, kérdezz rá pontosan a költségekre.

2015. máj. 15. 10:06
 15/39 A kérdező kommentje:

pedig mutattam linket hozzá...

[link]

itt meg úgy írja, a 2500 ft a minimum...ezen felül meg itt a táblázát...éves nettó jövedelem 0,5%/felnőtt...a mi eseteünk ben ez 60.000 Ft/év..

2015. máj. 15. 10:07
 16/39 anonim ***** válasza:
Hát akkor fizetsz 2.500 Ft-ot. Nem értem a problémádat.
2015. máj. 15. 10:10
 17/39 A kérdező kommentje:

nem vagyok ideges, csak mielőtt a templomba megyek, érdekel máshol hogyan szokás...mert fel sem vetem a dolgot, ha 150.000 Ft-ot kellene kifizetnem, mert nincs most annyink.

Hogy érted hogy az Adó 1% és nem a jövedelem 1%?

mellékeltem több táblázatot is, mindenhol azt írják, az éves nettó jövedelem 0,5%-a...két felnőttre nézve ez ugye 1% kettőnk éves bevétele után.

Tisztában vagyok vele, hogy van egy olyan is, hogy adó 1% felajánlás, a férjem évente 2.000.000 Ft-ot fizet ki szjara, tehát a mi esetünkben kettőnkre ez is évi 30.000 Ft..de ez gondolom nem azonos az egyházadóval, azt ezen felül kellene fizetni.

2015. máj. 15. 10:11
 18/39 A kérdező kommentje:
kedves 16-os, köszönöm, az alapproblémám, hogy nem tudtam a 2500 Ft-ról..különben nem tettem volna fel a kérdést.
2015. máj. 15. 10:12
 19/39 anonim ***** válasza:
Mi reformátusok vagyunk és nálunk 5000 huf az egyházadó per év.
2015. máj. 15. 10:14
 20/39 A kérdező kommentje:
köszi a választ, katolikusra gondolok egyébként.
2015. máj. 15. 10:15
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!