Perverz, szadista gyerekdalok, mondókák?
Egy éves a gyerekem, mióta bele kellett ásnom magamat a népdalokba, mondókákba, rendre fennakadtam, hogy ejha, milyen szadista mondókák vannak.
"ég a házad", "leszakadt a pajta", "doktor bácsi, ne gyógyítsa meg, mert a mókus újra fára megy (törött lábú mókus))", "se füle, se farka", "vak varjúcska", stb.
Erre a cikkre most bukkantam, kommentben másolok be néhány kevésbé ismert versszakot, ha valakinek nincs kedve végigolvasni az egészet.
Mit gondoltok róla?
"Ürge van a gödörbe,
nincsen aki kiöntse.
Megállj ürge jól kiöntlek,
hazaviszlek megeszlek.
Eszembe se jutott ezt 6 évesen perverz módon érteni, de ha az óvónéni megtanította volna a következő négy sorát, mindjárt másképp láttam volna a helyzetet. Azért egyet s mást már akkor is tudtam az életről…
Ürge van a gatyába,
nincsen aki babrálja,
Szegény ürge hol lelapul, hun föláll,
míg egy tisztességes lyukra rátalál."
Hej, Dunáról fúj a szél,
szegény embert mindig ér
Dunáról fúj a szél.
Ha Dunáról nem fújna,
ilyen hideg se volna
Dunáról fúj a szél.
Hej, Dunáról fúj a szél,
feküdj mellém majd nem ér,
Dunáról fúj a szél.
Nem fekszem én kend mellé,
mer nem leszek a kendé,
dunáról fúj a szél.
Hej, Dunáról fúj a szél
feküdj mellém majd nem ér,
dunáról fúj a szél.
Nem fekszem én kend mellé,
mert túl rövid a kendé,
Dunáról fúj a szél.
Hej, Jancsika, Jancsika,
mért nem nőttél nagyobbra,
Dunáról fúj a szél.
Nőttél volna nagyobbra,
Lettél volna katona,
Dunáról fúj a szél."
Katalinka, szállj el!
Jönnek a törökök;
Sós kútba tesznek,
Onnan is kivesznek;
Kerék alá tesznek;
Onnan is kivesznek;
Ihol jönnek a törökök,
Mindjárt utol érnek!
nálam ez a favorit.. gyerekként csak énekeltem, mert aranyos a ritmusa :)
Erről nekem mindig ez a vicc jut eszembe:
"Egy család kiköltözik az USA-ba, a kisgyereket beadják az oviba. Az első szülői értekezleten az óvónő mondja az anyukának:
- Vigyék el pszichológushoz a gyereket, megmagyarázhatatlan kegyetlenség, agresszivitás látszik rajta.
- Miért, mit csinált?
- Égő csigát rajzolt - mondja az óvónő.
- Égő csigát? De hát ez igen egyszerű. A magyar gyerekek a csigát így hívogatják ki a házukból: Csiga-biga gyere ki, ég a házad ideki...Talán volt más is?
- Hát, mindenféle sérült madarakat rajzol, például a múltkor egy vak madarat - így az óvónő.
- Hm, hogyan? Ja, igen. Ön nem hallotta azt a kedves magyar mondókát, hogy Csip, csip, csóka, vak varjúcska?
- Na, jó. De a csonka tehén mégiscsak durva.
- Csonka tehén? Hm,..Ja, igen. Egy nagyon helyes kis dalocskánk van: Boci,boci tarka, se füle, se farka...
- Mondja, kedves anyuka, semmi vidám, kedves dalocskát nem énekelnek a magyar gyerekek?
- Dehogynem. Ott van például a Süss fel nap, fényes nap, kertek alatt a ludaink megfagynak..."
Amúgy nem vagyunk nagyon elvetemültek, mert más nemzeteknek is megvannak a maga régi, sokszor szörnyű gyerekdalocskái és meséi. Valahogy a szellemvilág sokszor visszaköszön a mesékben, és bizony a szexet is megénekelték már párszor finoman, mert régen ez még úgy hangzott, hogy feláll az ürge a gatyában, ma meg belehallgatsz egy rap szövegbe, és sokkal durvábban juthat a gyerekek fülébe, hogy mi, mit is jelent...
Én a Katalinka szállj el végét így ismerem/tanultam gyerekkoromban:
"Imhol jönnek a törökök, mindjárt agyonvernek."
Én szerintem a gyerekek ezt nem érzékelik, nem igazán úgy értelmezik mint már mi felnőttek. Mesékkel ugyan ez a helyzet.
Pl gyerekként imádtam a Csipkerózsikát most felnőtt fejjel elkezdtem nézni és konkrétan 5 perc után kikapcsoltam mert féltem...
De szinte minden mesében ott a brutalitás, erőszak és a régiekre gondolok mint pl Piroska és a farkas, Jancsi és Juliska és még sorolhatnám
A bociboci nem brutális. A szexről szól.
Pont most olvastam egy cikkben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!