Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Miért csinálnak lelki kérdést...

Miért csinálnak lelki kérdést sokan a szülés/szoptatás témakörből?

Figyelt kérdés

Többször olvastam már, hogy valaki nem tudja feldolgozni, hogy császárral szült vagy nem tudott szoptatni.

Mi az oka, hogy ez ekkora lelki traumát okoz?

2015. máj. 10. 09:31
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
25%
Azért éltem meg úgy a császárt, ahogy, mert nem életmentés volt, hanem orvosi kényelmi kérdés, amit sosem fogok tudni megbocsátani neki. Ahogy a császárok kétharmada ilyen, és nem életmentés. Aki erre rájön, másképp látja az "Istenorvos" szerepét a gyereke "megmentésében". Mi nem voltunk életveszélyben, csak nem volt kedve éjszakázni.
2015. máj. 10. 12:15
 12/22 anonim ***** válasza:
Nyilvan a sajat gyerekemnek azt akarom, ami a legjobb. En ugy gondoltam, hogy a termeszetes uton, kompikaciok nelkuli szuletes a legjobb neki, valamint a szoptatas, az anyatej. Termeszetesen ez volt a celom. Ha nem sikerult volna igy megszulni, ha lett volna valami komplikacio es csaszar lesz belole, az rosszul erintett volna nyilvan, de emellett orultem volna, hogy mindketten jol vagyunk, nincs semmi baj. Jo dolog a csaszar, amennyiben valovan szukseges. A szoptatast is kipipalhatom, ugy erzem. Fel eves a fiam es meg szoptatom. De ez mindennapos kuzdelemmel jar. Ha nem lett volna tejem, az rossz lett volna, amellett persze, hogy orultem volna, hogy van tapszer, amitol jol lakik. Tehat a csaszar es a tapszer is jo dolog, amennyiben mas lehetoseg nincs. Ettol fuggetlenul meg lehet rossz erzes, ha nem sikerul a termeszetes szules/szoptatas. De azert az nekem is fura, hogy ezt valakinek fel kell dolgoznia. Ami meg szinten fura, hogy az elmult 2 evben 8 ismerosombol 7 csaszaros volt, na mindegy..
2015. máj. 10. 12:24
 13/22 anonim ***** válasza:
Szerintem csak annak lelki probléma ez a két dolog, akinél valami külső ok miatt nem sikerült a természetes szülés vagy a szoptatás. Egy valóban életmentő császár vagy egy szembetegség miatti császár nem hiszem, hogy gondot okoz valakinek. De aki úgy érzi, hogy a kórházban nem tettek meg mindent a komplikációmentes, sima szülésért (sürgették, feleslegesen beavatkoztak stb.), az nyilván rágódik rajta, meg az is, aki azért nem tudott szoptatni, mert a kórházban elvették tőle a gyereket vagy megtömték tápszerrel, ahelyett, hogy a szoptatásban segítettek volna.
2015. máj. 10. 13:27
 14/22 anonim ***** válasza:

Igen, 13-as, igazad van. De pont ezt kiküszöbölendő kell olyan babamama-barát kórházat választani, ahol a szoptatást támogatják, ahol császármetszés után amint összerakták a nőt, azonnal megkapja a babáját és megszoptathatja. Valamint manapság nem tömnek automatikusan tápszerrel, legalábbis az ilyen kórházakban. Megvárják az első 24 órát, addig az anyuka nonstop próbálkozhat a szoptatással. Tudom, miről beszélek, tapasztaltam. Ráadásul nem is egy puccos kórházról van szó: a Bajcsy, mindkét császároa gyermekemet a műtét után 20 perccel már szoptattam, és több órára bent hagyták velem és a férjemmel. Persze, nem automatizmus, ki kellett nyitni a számat, hogy kérem a gyermekem szoptatni. Boldogan hozták széles mosoly kíséretében. Szval küzdeni kell, a szülés utáni pillanattól kezdve a tejért, persze it a küzdelmet nem pejoratívan értem.

A szoptatás melletti gyógyszerszedésről pedig annyit, hogy minden gyógyszernek megvan az az alternatívája, amit egy szoptatós anyuka szedhet. Értem ezalatt a legerősebb antibiotikumot is. Ezt is tapasztaltam. Kell hozzá egy nagyon profi, a szoptatást támogató doki, aki odafigyel erre.

Szval a szoptatás az esetek többségében nem jön magától, tájékozódni kell, nem feladni, kemény meló, de ez a minimum a babánkért.

2015. máj. 10. 13:53
 15/22 anonim ***** válasza:
9%

Azért csinálnak lelki kérdést belőle, mert pl. a császárok jó része indokolatlan. CSak egy 2012-es példa: Bács-kiskunban igencsak életveszélyben lehetnek a nők, nem? [link]

Félelmetes, hogy a WHO szerinti tizenakárhány százalékos javasolt császárarányhoz képest mi mit művelünk ebben az országban!

Van, akinek mindegy, hogy születik a gyereke. És van, aki küzd azért, hogy ne a műtőben, hidegben, reflektorba érkezzen egy idegenhez, aztán elvigyék. És akkor még nem beszéltünk a szővődményekről, amit egy császár okoz(hat). Nem csoda, ha nő azoknak a nőknek a száma, akiknek a gyomra ezt nem veszi be.

De ez csak a császár. Az, hogy valakinek hüvelyi szülése volt, nem jelenti, hogy nem éri trauma közben. Hallgassátok meg első kézből, jó pár nő meséli el, mit érez, és miért:

https://www.youtube.com/watch?v=w49uZIHqeAk

Szerintem többet kéne ezt hallatni, és nem leszólni azt, akinek ez mély nyomot hagy a lelkében!!!

2015. máj. 10. 14:18
 16/22 anonim ***** válasza:
86%
a gyermek vállalás/nevelés oly pici része a szülés és szoptatás.Van utána 30-40 év amikor bebizonyosodik ki a sz@r anya...........
2015. máj. 10. 16:56
 17/22 anonim ***** válasza:
Ez így van, utolsó. Természetesen nem ezen múlik. De ahogy egy autóbalesetet és utána a lábadozást sem felejted el 30-40 év alatt, úgy a traumatikus szülésélményed is egy életen át elkísér.
2015. máj. 10. 17:03
 18/22 A kérdező kommentje:

"úgy a traumatikus szülésélményed is egy életen át elkísér."

Cáfolnám. Szülőcsatornába szorult baba, végigrepedt hüvely, érzéstelenítés nélkül, kézzel tépkedett méhlepény, 8-9 dl vérveszteség. Nem kísér és utána se kísért. Engem később műtőben összeraktak, baba megúszta károsodás nélkül, innentől mi kísértsen?

2015. máj. 10. 18:59
 19/22 anonim ***** válasza:
Akkor erősebb vagy lelkileg, mint én. Hasonlókat éltem át, és igencsak be voltam tojva, mikor kiderült, hogy sikerült (az amúgy tervezett) tesó, mert újra feljöttek az emlékek, és igenis félelmetes, hogy újra szülőszobán leszek. De én gyenge vagyok ezek szerint. Engem kísért. Kísért az az érzés, hogy vajon látni fogom-e felnőni a gyerekem, amikor a szövődmények miatt altatásos műtétem lett. És igenis félek a következőtől. Lelki kérdést csinálok a szülésből? Szerintem halálközelben sokan azt csinálnának. Megérthető, hogy vannak, akik ezen túl tudnak simán lépni, de szerintem sokan vannak olyanok is, mint én, akiknek ez nem megy olyan simán. Nem vagyunk egyformák. A kérdésed úgy szólt, hogy "mi az oka, hogy ez ekkora lelki traumát okoz?" Az, hogy féltem, hogy meghalok, és a fiam anya nélkül fog felnőni.
2015. máj. 10. 19:14
 20/22 anonim ***** válasza:

Na akkor! Császáros voltam, és tejem sem volt igazán! És nem haltam bele. A császárért még hálás is voltam, mert kellett, eszembe nem jutott,hogy az tesz valakit anyává,hogy hol jön ki a gyerek. Akkor sok gyerek nem végezné a kukában.

A tejjel próbálkoztam, még szoptatási tanácsadót is hívtam, de nem ment. Több oka volt, nem sorolnám. A gyerekorvos szólt rám szülés után 8-10 héttel,hogy ebből szerinte nem lesz tej, de látja,hogy kezdek idegbeteg lenni, és a gyereknek SEMMI nem kell jobban, mint egy kiegyensúlyozott anya.

Engem baromira zavar (baráti körömben is van ilyen),hogy annyira erőltetni akarja a szoptatást,ami nem megy, hogy szabályosan már depressziós. Nekem senki ne mondja,hogy hú de jó a babának,hogy van anyatej, de mondjuk egy folyton sírós, ideges, türelmetlen anyát is kap mellé.

Ami vicces,hogy amíg nem regisztráltam ide, nem is tudtam,hogy a császár ennyire "elítélendő". A kórházban ebből senki sem csinált gondot, mindenki örült,hogy egyben kint van a gyerek. Engem tényleg nem zavar! Van egy 3 éves, anyaimádó, egészséges fiam. Egyáltalán nem beteges, pedig tényleg minimális anyatejet kapott.

Most várjuk a tesót. Ha ő is császáros lesz, akkor sem akasztom fel magam.

Lelkinek erősebbnek érzem magam,mint,hogy ilyenen problémázzak.

2015. máj. 11. 06:25
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!