Gyermekes anyukák, jár így az első házasok kedvezménye?
Én úgy tanultam (most vizsgáztam TB ügyintézőként), hogy csak addig jár a fiatal házasok kedvezménye, amíg gyerek nem lesz. Tehát a családi kedvezmény felváltja. A kettő együtt nem jár.
A múltkor itt az oldalon cáfolt meg valaki. Úgyhogy már én sem tudom (de még nem is néztem utána).
2-es vagyok.
"A kedvezmény a családi kedvezményt megelőző sorrendben érvényesíthető." - Tehát ha egyszerre jár mindkettő, akkor először kell az adóalapból az első házasok kedvezményét levonni, utána pedig a családi kedvezményt. (Feltételezem, nem írnák a törvénybe a két kedvezmény sorrendjét, ha nem járhatna egyszerre a kettő.)
Én is úgy értem, hogy EGYÉRTELMŰEN IGEN. Ezek alapján:
Nem zárja ki az első házasok kedvezményét, ha a házasság megkötésekor a házastársak bármelyike meglévő gyermekre vagy magzatra tekintettel már jogosult családi kedvezményre.
1-es vagyok,akkor ezt hogyan kell értelmezni???
"A kedvezmény érvényesíthetőségének időszaka
A kedvezmény érvényesíthetősége szempontjából jogosultsági hónapként a házassági életközösség fennállása alatt a házasságkötést követő hónaptól (azt első jogosultsági hónapnak tekintve) legfeljebb 24 hónap vehető figyelembe, de az említett időtartamon belül utoljára az a hónap, amelyet követően a magánszemély magzatra vagy gyermekre (ide nem értve a nevelt gyermeket) tekintettel családi kedvezményre válik jogosulttá."
Innen van:
Szóval nem jár együtt.
Max ha egy fiatal lány hozzámegy egy elvált apukához. A lánynak ugye első házassága, az apuka meg jogosult családi kedvezményre. És a lány a fiatal házasok kedvezményét megosztja a férjével (mert ezt lehet, de ettől még nem a férj lesz jogosult), és ekkor a férj fizetésénél lehet a sorrend fontos.
De a kérdező nem ebben a helyzetben van.
Szerintem amit bemásoltál az nem ezt jelenti, mint amit írsz! Hanem azt, hogy ha tesóval terhes lesz abban a 24 hónapban, akkor nem jár.
Én ezt másoltam be:
Nem zárja ki az első házasok kedvezményét, ha a házasság megkötésekor a házastársak bármelyike meglévő gyermekre vagy magzatra tekintettel már jogosult családi kedvezményre.
Szerintem itt a "MÁR JOGOSULT"-on van a hangsúly.
Amúgy meg az a vélemény, hogy nagyon kacifántosan fogalmazta meg akárki volt, hogy azért se értse egy hétköznapi ember..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!