Nektek nem megy az agyatokra, amikor valami problémátokra mindenki ezzel a "18 évesen már nem fogja ezt csinálni" szöveggel jön?
"Rendben, most nem is az alapproblémáról van szó, hanem erről a hozzáállásról, hogy ha nekem nem gond, akkor másnak se legyen az."
szerintem kérdező a válaszoló ilyen esetben a gyerek érdekét nézi és nem gond ha nem eszik önállóan, cumizik sokáig, stb stb dolgok, az, hogy neked gond, az más téma.
szóval amikor olyanokat írnak hogy nyugi 18 évesen már úgy is egyedül fog enni, azzal csak megnyugtatni szeretnének, hogy ne aggódj a gyermek végett.
amúgy meg kérj segítséget ha neked gond bármi, ne te etesd mindig, vagy keress megoldásokat ha zavar a gyermeked
A problémától is függ, amire ezt mondják.
Mert pl: szobatisztaság, még cumizik, még ébred éjszaka, még nem eszik önállóan, még nem jár még nem forog - jellegű dolgokra sokszor tényleg ez a legjobb válasz. A mai világban sok szülőnek fontos, hogy a gyereke mindent gyorsan és jól csináljon.
Egy példa. Egyik gyerekem a 3-ból "csak" 15hónaposan kezdett el járni. Nem tudod elképzelni, hogy mennyi nem túl kedves beszólást kaptam, hogy milyen visszamaradott gyerekem van. Én nem foglalkoztam vele, mert tudtam, hogy nincs baj, és ez is olyan dolog, hogy a gyerek tudja mikor érett meg arra, hogy képes legyen az önálló járásra. Ő csak 15hósan. De egyszerűen volt, hogy nem tudtam már kikerülni ezeket a megjegyzéseket, és igen-nagyon bántottak már egy idő után. És ebben a sluszpoén az, hogy aztán 15hósan elindult, és ügyesen jól járt. Mondjuk másfél évesen soha senki sem kérdezte meg, meg azóta sem, hogy na anyuka, a fiad akkor mikor is kezdett el járni. Ez csak addig volt fontos, amig nem csinálta, amióta csinálja ez már senkit sem érdekel.
Ergo ez pont így van a többi dologgal is. A másik gyerekem 3,5éves korában rakta le a cumit. Akkor mindenki szólt, hogy ejnye, hogy nézel már ki cumival, ekkora gyerek cumizik stb-stb. Letette, azóta sem érdekel senkit, hogy meddig cumizott. És így tovább.
A te kicsid is meg fog tanulni önállóan enni, nyugodj meg. Ha majd tényleg 18éves korában visszagondolsz erre a kérdésre,lehet, hogy csak mosolyogni fogsz te is rajta. :))
Engem meg pont az idegesít,hogy írják anyukák néha a baromságokat, hogy hú, ha percre pontosan 10 hónaposan nem mászik a gyerek, akkor tuti sérült, azonnal doki. Néha még egy-egy védőnőn is megdöbbenek, hogy képes olyanokat mondani,hogy egy gyereknek 7 hónaposan ülnie kell stb.
Anyukám mondta,hogy én 15 hónapos korom után kezdtem önállóan járni. De nem rángatott neurológustól tornászig. Akkor ez nem volt téma. Nyilván a gyerekorvos látott, tudta,hogy nagy gond nincs.
Az én fiam barom ügyetlen. Ő sem tudott még rendesen enni kanállal két évesen, amikor bölcsibe került. Jó fejek a gondozónők, annyit mondtak,hogy előke van, ők meg majd megtanítják enni. Most három éves, már késsel is tud vágni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!