Tényleg szinte egyedül vagyok azzal a véleményemmel, hogy fel lehet nevelni egy gyereket bárminemű testi fenyítés alkalmazása nélkül is?
Frei Tamás pár napja megosztott facebookos bejegyzése kapcsán ötlött fel bennem a kérdés, elborzadva olvastam a kommenteket, tényleg alig van valaki, aki szerint más eszközök is léteznek egy jóravaló, tisztességtudó, becsületes ember felneveléséhez azon kívül, hogy pofont osztogasson, feneket csapkodjon az ember?
(Még mielőtt nekem esnétek, igen, van gyermekem. Nem, soha nem bántottam még. Sem tettlegesen, sem verbálisan, "lelki terror"-t alkalmazva).
Az ütés a szülő eszköztelensége szerintem. Tehetetlenség, dühlevezetés.
Én egyetlen egyszer kaptam pofont apámtól egy kamaszkori beszólás miatt. Röviddel utána bocsánatot kért és elmondta, hogy nem volt helyes, csak elöntötte a düh - ettől függetlenül persze haragudott a beszólás miatt is, így kölcsönös volt a bocsánatkérés.
Talán egyetlen helyzetet tudok elképzelni, amikor a verbális/fizikai traumatizálás a "kisebbik rossz": amikor a gyerek közvetlen életveszélybe sodorja magát. Mondjuk kifut az autók közé. Lehet, hogy akkor én is ütnék, abból a megfontolásból, hogy mindegy, hogy a félelem vagy a belátás tartja vissza, de többet meg se forduljon ilyen a fejében.
De remélem ez csak elmélet marad és ilyenre se lesz soha szükség.
Nem vagy egyedül, bár tény, hogy kisebbségben vagyunk. Az enyém még csak 3 éves, tehát nem mondhatom el magamról, hogy sikerült jól felnevelni testi fenyítés nélkül. De ezidáig sosem ütöttük meg és nem is szándékozzuk. Túléltük már így a dackorszak első hullámait. Nem volt könnyű, nagyon nem. Egyszerűbb lett volna időnként jól odacsapni a sok hegyibeszéd, magyarázás, elterelés helyett. De büszke vagyok magunkra, hogy megoldottuk így is. Hogy mostanra a gyerekem nem azért nem szalad ki az útra, mert attól fél, hogy megpofozom, hanem azért, mert megértette, hogy veszélyes, hogy elüthetik az autók. És még sok ilyen példát sorolhatnék.
Érdekes amúgy, hogy szinte mindenki felháborodik, ha családon belüli erőszak azon formájáról hall, amikor a férfi megüti a nőt. De a még gyengébb, védekezésre még inkább képtelen gyereket szabad ütni, sőt, egyesek szerint kell is... Sokaknál szerintem nagyon félre csúszott az értékrend.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!