Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Összezavarodtam, most akkor...

Összezavarodtam, most akkor jár az adójóváírás vagy sem?

Figyelt kérdés
December óta vagyok GYED-en. De akkor még magasabb összeget kaptam a fél havi TGYÁS és a tavalyról maradt, utólag visszafizetett adóelőleg miatt. A januári GYEd-em, amit február elején kaptam viszont jó 13 ezerrel kevesebb volt, mint vártam. Amikor érdeklődtem a munkáltatónál, azt mondta a 2009-es évre vonatkozóan engem nem érint az adójóváírás,majd csak 2010-re, és erről is majd májusban az adóbevallás környékén beszélünk. Nem értem.... addig kevesebb pénzt kapok, vagy egyáltalán nem kapok többet, erre az évre jóváírás, vagy ez még a tavalyra vonatkozna? Teljesen össze vagyok zavarodva, nem tudom hol a pénzem :(
2010. febr. 15. 11:45
1 2
 11/16 A kérdező kommentje:
hihetetlen.... :( nem is értem...ekkora kuszaságot, összevisszaságot...és az meg már csak hab a tortán hogy az illetékeseknek derogál foglalkozni szegény "unatkozó kismamával"... :S
2010. febr. 15. 13:53
 12/16 anonim ***** válasza:

Mi úgy csináltuk, hogy én elküldtem postán, ők meg visszaküldték aláírva.

De ha élsz a gyanúval, hogy nálatok ez nem fog működni, vedd fel a fapofát, menj be, dugd a nőci orra alá. "A férjemnek kellett ilyen, utánanéztem és rájöttem, hogy én nem írtam ilyet alá, hogy megkönnyítsem a dolgotokat, behoztam." Nem mondhatja azt, hogy nem írja alá. Azt viszont tudnod kell (ezt el is kell, hogy mondja), hogy amennyiben mégsem járt volna adójóváírás, akkor adóév végén a teljes összeget vissza kell fizetned +20%-os büntivel. De ne aggódj, a gyed nem az a jövedelem, ami után nem jár :)

Utolsó:

Több ismerősömnek is kevesebb a mostani jövedelme, nem lehet, hogy adótartozásod volt, és egyösszegben levonta a munkáltató? Vagy most tgyást kapsz, és a bérszámfejtő progi úgy veszi, hogy egész évben ennyi lesz a havi jövedelmed és több adót von le?

2010. febr. 15. 13:58
 13/16 anonim ***** válasza:

Semmi adótartozásom nem volt és január óta gyed-et kapok.Előtte tgyás-on voltam.

A fizetési papíromon ez szerepel: levonandó SZJA.

ennyi.

Na,most megvárom a februárit és ha ott is ilyen kusza lesz,utána nyomozok.

Csak az a baj,h tök hülye vagyok ezekhez az adózos dolgokhoz.

2010. febr. 15. 14:43
 14/16 A kérdező kommentje:
na ez az én bajom is, hogy nem értek hozzá....ezt is csak onnan tudom hogy járna az adó jóváírás, hogy itt olvastam a többi anyukától...egy megbízható, jó nevű multinál vagyok,nem hinném, hogy szándékosan lenyúlnának...bár ki tudja....
2010. febr. 15. 14:48
 15/16 anonim ***** válasza:
Több ötletem nincs, hogy miért kaptatok kevesebbet :(
2010. febr. 15. 16:12
 16/16 anonim ***** válasza:

Az adójóváírás az adóalap-kiegészítéssel növelt bér 17 %-a, de jogosultsgái hónaponként legfeljebb 15.100,- Ft (évente összesen legfeljebb 181.200,- Ft) és teljes egészében akkor érvényesíthető, ha az összes jövedelem az adóévben nem haladja meg a 3.188.000,- forint jogosultsági határt. Ha meghaladja, a meghaladó rész 12 %-val csökkenteni kell a 181.200,- Ft-ot, vagyis évi 4.698.000,- Ft összes jövedelem esetén már nem érvényesíthető az adójóváírás.

az adóalap-kiegészítés: az összevont adóalapba tartozó jövedelmekhez adóalap-növelő tételként hozzá kell adni a jövedelem 27 %-kát.

Ha a GYED-ed maximum 102.900,- Ft x 1,27 = 130.683,- Ft x 12 hó = 1.568.196,- Ft éves szinten, tehát megjár az adójóváírás.

Mindenképpen kérjed a munkáltatódat, hogy érvényesíteni szeretnéd az adójóváírást.

2010. febr. 16. 12:29
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!