Összezavarodtam, most akkor jár az adójóváírás vagy
sem?
Figyelt kérdés
December óta vagyok GYED-en. De akkor még magasabb összeget kaptam a fél havi TGYÁS és a tavalyról maradt, utólag visszafizetett adóelőleg miatt. A januári GYEd-em, amit február elején kaptam viszont jó 13 ezerrel kevesebb volt, mint vártam. Amikor érdeklődtem a munkáltatónál, azt mondta a 2009-es évre vonatkozóan engem nem érint az adójóváírás,majd csak 2010-re, és erről is majd májusban az adóbevallás környékén beszélünk. Nem értem.... addig kevesebb pénzt kapok, vagy egyáltalán nem kapok többet, erre az évre jóváírás, vagy ez még a tavalyra vonatkozna? Teljesen össze vagyok zavarodva, nem tudom hol a pénzem :(
Részben nem értem, amit írtál, de ez szerintem nem a te hibád, hanem hülyeségeket mondtak neked. :)
Olyan nincs, hogy az adott év adójóváírásáról májusban beszélgetünk! Minden évben januárban kell róla nyilatkozni, hogy kéred-e vagy sem. Kaptál ilyen nyomtatványt?
A januári gyed-ed azért lehet kevesebb, mert pl. nem számoltál azzal, hogy a gyedből már 9,5% nyugdíjat is vonnak. Vagy pl. írtad, hogy több adójóváírást kaptál tavaly és azt most, az adóbevallással egyidőben visszavette a munkáltató - feltéve ha ő csinálja meg az adóbevallásodat.
2010. febr. 15. 12:14
2/16 anonim válasza:
Egyébként, mivel írtad, hogy decembere óta vagy gyeden, 2010-re biztosan jár az adójóváírás.
2010. febr. 15. 12:16
3/16 A kérdező kommentje:
Ööö...igen, kicsit kusza amit írtam, bocsánat. Nem több volt az adójóváírásom tavaly, hanem több adóelőleget vontak le, amit év végén részletekben visszakaptam-ezt mondta a munkáltatóm. És amikor kérdeztem, hogy jó, jó, de erre az évre adójóváírás jár e és hogyan, arra mondta, hogy mivel most adózzuk a tavalyi évet, nekem még nem jár a jóváírás, és minden ezzel kapcsolatosat majd tavasszal beszéljünk meg. . Nem kaptam semmilyen papírt, majd postázzák....
2010. febr. 15. 12:20
4/16 anonim válasza:
Az adójóváírást nem adóévre, hanem naptári évre kéri az ember. Még az életben nem hallottam olyat, hogy májusban nyilatkoztatnak, hogy januártól kéred-e az adójóváírást!
Élek a gyanúval, hogy nem éppen szabályos a munkáltatód eljárása.
2010. febr. 15. 12:29
5/16 A kérdező kommentje:
Huhh...na akkor most mi a teendő? Mit csináljak, mit mondjak neki vagy mit kérdezzek? Nem túlzottan segítőkész a hölgy...
2010. febr. 15. 12:57
6/16 anonim válasza:
A kérdés jó. Én azt tenném, hogy letölteném az apeh honlapjáról a megfelelő nyomtatványt, kitöltve, aláírva (természetesen tértivevényesen) beküldeném.
ELMÉLETILEG
2010. febr. 15. 13:13
7/16 anonim válasza:
folyt.
ELMÉLETILEG nekik azonnal figyelembe kell venniük.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!