10-11 éves gyerekedet engeded hétköznap számítógépezni?
15 éves fiú, 11 évesen még csak játszott valamennyit a gépen, és többet rajzolt, aztán fokozatosan egyre többet kezdett gépezni. Mikor 11 volt (és ez most is így van) a háziknak kész kellett lenniük, a jegyeknek rendben kellett lenniük, és kellett járnia sportolni rendszeresen, illetve nyelvi különórára jár. Ha ez megvolt, akkor nem volt korlátozás. Jó is, hogy így alakult, mert most a 15 éves gyerek azóta megtanult egy csomó számítógépes programot profi szinten kezelni, mehetne grafikusnak, zeneszerkesztőnek már akár most dolgozni. Az energiáit és a kreativitását a gépen élte kis, és éli ki a mai napig, és a haverjai is ilyenek, most együtt szervezik az első olyan bulit, ahol ő fogja csinálni a zenét.
És persze az angol ragad rá, tavaly lett meg a középfokúja, mert kiskorától angolul vannak a játkok a gépen, és az összes oldal is, ahonnan a kép- és zeneszerkesztői tudását felszedte. Szóval én nem korlátoznám a helyedben, hanem segítenék neki, hogy olyan dolgokat csináljon majd rajta, amit élvez, ami leköti a figyelmét, és amivel tudást is felszed. Jobban ért a gyerek egy csomó szoftverhez, mint én, pedig én grafikus vagyok, és zeneszerkesztéssel is foglalkozom. Még ő szokta nekem mutatgatni, hogy miket csinált a legutóbbi zenéin.
Szóval csak terelni kell a megfelelő mederbe. Bár nálunk csak annyiban volt terelve, hogy a húgom tanította rajzolni sokat gyerekkorától, amikor éppen volt rá idő. Innen indult az egész, hogy ezeket el kezdte digitálisan is csinálni a gépen. Egyébként számítógépet előbb tudott kezelni, minthogy olvasni tudott volna:D Ez az akkori Harry Potter játék miatt volt, 5 éves volt, mikor nyomkodni kezdte a laptopot.
Olyan játkot kell adni, ami fejlesztő jellegű, nemcsak azt látni, hogy fuj-fuj számítógép. Nem az agyatlan internetezésre kell szokatni, hanem megmutatni neki a lehetőségeket, ami a gépben rejlik. Ennek köszönhetően a 15 éves gyerek most nem bandázik üres perceiben cigit szívva az utcán, hanem weboldalt készít, zenét szerkeszt, saját zenéket ír.
Ez lenne az utolsó, amit elvennék tőle.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!