Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Anyukák, mit főztök hétköznap?

Anyukák, mit főztök hétköznap?

Figyelt kérdés
Eddig otthon voltam, de most már dolgozom, és minden nap tanácstalan vagyok mit lehet gyorsan főzni. Kb. ötre érünk haza, és utána tudok csak főzni. Mielőtt terhes lettem váltott műszakban dolgoztam, és csak hétvégén főztem, míg itthon voltam a kicsivel, addig meg ráértem bármit, akár minden nap két órát is főzőcskézhettem, így most tanácstalan vagyok.
2014. febr. 27. 11:53
 1/8 anonim ***** válasza:
100%
Egyszerre nagyobb adagokat főzök, és lefagyasztom. Ha nincs időm, akkor csak ki kell melegíteni. Hétvégén akár többfélét is főzök.
2014. febr. 27. 12:03
 2/8 anonim ***** válasza:
100%

En is dolgozom a kisfiam 4 eves ovis. Mi estenkent szoktunk meleg etelt enni mert ekkor tud leulni egyutt a csalad (kiveve htevegeken).

Nekem az jott a legjobban be, hogy elkeszitek elotte valo este szinte mindent, Kisfiam 8 korul mar alszik igy van meg 1-2 oram elkesziteni es utanna meg magamra is marad egy kis idom (11:30 korul fekszem le).

Pl. a rakott krumplinak is megfozom elotte valo nap a krumplit, felszeletelem es beteszem muanyag dobozba a hutobe. Szinten felszeletelem a kolbaszt. Masnap egyedul csak a tojast fozom meg es osszerakom, majd mehet a sutobe.

Rantott husnal is kikloffolom mar elotte valo nap a hust, elkeszitem es letakarom foliaval egy tanyeron a hutobe. Masnap csak rantani kell.

Rizottohoz, rizses hushoz... felvagom aprora a zoldsegeket meg husit szinten elotte valo nap. Muanyag dobozokba tarolom a hutobe igy masnap csak osszedobom oket.

Pl bolognai spagettihez is el lehet kesziteni a husos paradicsomos szoszt mar elotte valo nap es masnap csak kifozni hozza a tesztat. Ugyan ez a helyzet chilis babbal es kifozom hozza a rizst.

Pl. en a salatahoz is felvagom a paprikat, paradicsomot, uborkat elotte valo nap es nem szarad ki egyaltalan ha legmentesen zarodo dobozkakba teszed. Ezekbe a dobozokba egyszer fektet be az ember.

Amit en firssen szoktam csinalni: az krumplipure, rizs, teszta kifozes. De pl ha zoldseges krumplis koretet csinalok vagy krumplisalatat akkor siman elkeszitem es felvagom a krumplit meg zoldsegeket elotte valo nap.

Kisfiam kedvence a paella. Ehez is siman felvagom a kolbaszt, csiket, paprikat, hagymat, paradicsomot elotte valo nap. Masnap csak ranyomom a foghagymat es osszepiritom fuszerekkel meg radobok ket marek rizst es felontom husleves kockaval. 20 perc alatt megvan.

Pl cisnalok fajitat a csirke szinten fel van vagva, a paprikak is meg a hagyma. Osszepiritom fajita fuszerkeveerekkel, jol atsutom ami 20-25 perc es mar csavarom is bele tortillaba egy kis tejfollel, salsa szosszal, kukoricaval meg sajtal. A fiam imadja.

Brassoit pl. elkeszitem elotte valo nap mert ugye annak sokaig kell foni/sulni amig a husi puha lesz. Hozza a krumplit kisutom masnap (10-15 perc) + savanyusag melle.

Kinai szoszos csirkehez es felvagom a husit, zoldseget es masnap 20 perc alatt kesz + kifozom a rizst hozza.

Elore felvagott zoldsegeket meg bacon szallonat is egyszeru osszepiritani egy vok edenybe pici szosszal meg fuszerekkel tesztaval.

Fozelekekhez is elore lehet kesziteni zoldsegeket (kiveve tokfozeleg meg krumplifozelek).Pl a spenotot megfozom es osszevagom elotte valo nap. Hutobe szepen elall. Masnap csak sozom, pici foghagyam es felontom lisztes tejjel (lehet van aki mashogy kesziti...)

Csirkepaprikas, gombapaprikas siman elkeszitheto es masnap felmelegited es belekevered a lisztes tejfolt vagy amit szeretnel. Igy 5 perc alatt kesz es kifozod hozza a tesztat.

Van olyan este, hogy eszunk melegszendvicset, osszedobunk egy jo nagy zoldseges kolbaszos rantottat neha pentekenkent rendelunk egy pizzat. De mar sutottem hazilag is pizzat (sonka gomba felvagva elotte valo nap, paradicsomos pizza szosz, kukorica a tesztat en megvettem es csak ki kellett nyujtani). Nyaron sokat szoktunk kint girllezni a kertbe, ilyenkor kicsit elhuzodik az ido es kesobb eszunk de nem a vilag vege.

2014. febr. 27. 12:23
 3/8 anonim ***** válasza:
100%

A kisfiam 3,5 éves, ovis, én is 5-1/2 6 között szoktam hazaérni (illetve együtt).

Szuper ötletek vannak az előttem hozzászóló írásában is.

Ami nálunk nagyon beválik:

- sütőzacskóban sütött csirkemell (csak arra kell figyelnem, hogy reggel kivegyem a fagyasztóból és a hűtőben délutánig normálisan kiolvad), csak egy kanál olivaolaj, beleszórni a fűszereket és már mehet is a sütőbe, nem kell ott állni mellette

- krumplit is rendszeresen sütök sütőben (van, hogy a zacskós hússal egy időben, alatta vagy felette polcon- ez sem nagy időigény (olajban, fritőzben nem szoktunk, estére egyébként is sok lenne talán)

- fagyasztott zöldségkeverékek mindig vannak otthon: nagyon szeretjük pl. az aldiban-lidlben kapható sárgarépás-brokkolis keveréket- ebből 15 perc alatt lehet összedobni egy jó kis levest. A kisfiam mindig pulykás virslikarikával kéri :)

- vagy ugyancsak fagyasztottból lehet párolt zöldséget csinálni a hús mellé kis rizzsel vagy a sült krumplival vagy krumplipürével

- nálunk nem gond, ha vacsorára van pl. tojásrántotta, amit fel lehet dúsítani hagymával, gombával, pritaminpaprikával baromfivirslivel, kolbászkarikával stb.- egyátalán nem zsírosan is el lehet készíteni

- 5 perces gyors kaja és a kisfiam kedvence a túrós tészta (úgy lehet a főzésen gyorsítani, hogy a nagy tésztafőző edény aljába kicsi vizet teszek, illetve a vízforralóba teszek még 1,5 literrel- kb egyszerre forrnak fel és tényleg 10 perc az egész főzés)- ez lehet sajttal, tejfölös túróval, hétvégén nagyobb adagban nmegfőzött és porciózva fagyasztott csirkemellpörkölttel vagy szoktam tejszínes-halasat, esetleg halas-zöldségeset, paradicsomszószosat stb. Nem nagy dolog.

- hetente-kéthetente 1* van sült virsli vagy főtt tojás-főtt krumpli-új hagyma is, illetve 1* melegszendvics is, főleg, ha sok pékáru marad, ami inkább már átsütve jobb.

Én a készételek közül inkább csak a pörköltet szeretem fagyasztani, mi jobban szeretünk frissen készíteni vacsorát, illetve a zöldségeket, salátákat nem is nagyon lehet (kivéve fagyasztott zöldségkeverék, de ugye azt még főzni kell)- így sem nagy varázslat elkészülni.

Addig a kisfiam a közelben legózik, vonatozik, még beszélgetni is tudunk. Nem szánok naponta 30-40 percnél többet az étel elkészítésére pakolással együtt sem.

2014. febr. 27. 12:40
 4/8 anonim ***** válasza:
100%

En nagyon gyakran hasznalom a kuktat.Szinte minden etel elkeszitheto benne,akar sultek is.Igy a zoldseges eteleknek 8-10 perc fozesi ido kell,a huseteleknek es szaraz babnak 25-30 perc,tehat elokeszulettel egyutt is megvan egy porkolt vagy gulyas leves 45 perc alatt.

Kedvenc gyors eteleink kukta hasznalat nelkul:

Buritos( csirkemell,kockara vagott paradicsom;piros,zold,sarga paprika;keves voros bab,hagyma,fokhagyma es chilli paprika megpiritva,tortillaba toltve,tejfollel vagy joghurtal a tetejen+ sultkrumpli)

Kinai csirke(csirkemell 3 fele paprikaval,fokhagymaval,gingerrel,citromlevel es szoja szosszal,koretkent basmati rizs)

Spagetti garnelarakkal( a garnelarakot aprora vagott hagyman es fokhagyman megpiritom,utana megy bele aprora vagott paradicsom,rozmaring,paradicsom pure,bor,so,bors.Ha megfott a teszta az egeszet osszekeverem)

Pizza( a tesztahoz csak eleszto,viz,liszt es so kell,hagyod kicsit pihenni,es azt teszel ra amit akarsz)

Rantott hus

Bolognai spagetti

Carbonara(ezt mindig friss gombaval keszitem)

Rantott hal

Ezek kozul mind kb 30 percet vesz igenybe.

A sutot inkabb akkor hasznalom,ha tobb idom van,ott sajnos nem tudom felgyorsitani a folyamatot,mint a kuktaval.

Nem szoktam elokesziteni semmit az elozo nap,nekem ez inkabb idopauarlasnak tunik a dupla mosogatas miatt.

2014. febr. 27. 13:20
 5/8 anonim ***** válasza:
100%
Általában csirkemellet, abból minden hamar megvan :)
2014. febr. 27. 14:34
 6/8 anonim ***** válasza:
100%
Csirkemell kisütése, fűszerezéssel kb. fél óra. Rizs, krumpli, tészta max. fél óra. Ezek együtt is készülhetnek. Pörköltet csak oda kell tenni. Férjed nem segít?
2014. febr. 27. 15:54
 7/8 anonim ***** válasza:
100%

Nem egy világmegváltó cikk, de a divany.hu fennállása óta szerintem az egyetlen értelmes :D

[link]

De ha tudsz angolul, akkor [link]

Bár utóbbi (az egy hónapra előre főzés) szerintem elég durva, de az egy elég jó ötlet, hogy amit tudsz azt megcsinálsz vasárnap. (Pl zöldségeket pikk-pakk előre fel lehet darabolni egy hétre és megfelelő tárolással simán kibírják)

Én pont ezen a héten próbáltam ki a dolgot először...

A főtt tojás baromi jó ötlet. Az tényleg viszonylag sokáig eláll és szendvicsre, salátába, mindenhova tök jó.

A hús feldarabolása (esetleg bepácolása) is nagyon sok időt megspórol. Szóval nekem nagyon bejött a módszer. Tegnap pl gyrost ettünk. Zöldségek feldarabolva, szósz előkészítve, pita a polcon, hús bepácolva felkockázva várt a hűtőben... pár perc alatt kész voltam. :)

2014. febr. 27. 17:09
 8/8 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat! Férjem 12 órázik, így csak hétvégén tud segíteni, mert már este fél nyolc mire hazaér.
2014. febr. 28. 11:44

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!