Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Te az alapján választasz a...

Te az alapján választasz a gyerekednek nevet, hogy milyen gyakori, vagy hogy mi tettszik?

Figyelt kérdés

Egyre többször olvasom, hogy szinte "kitétel", hogy ritka neve legyen a gyereknek. Még ha ez néha borzalmas is...

Te mi alapján döntöttél?

2015. febr. 16. 15:03
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
59%
Rendben van, hogy a szülőknek tetszik, csak arról szoktak a szülők megfeledkezni, hogy az a név nem az ő nevük lesz. Szóval egy közmegrökönyödés tárgyát képező név adásával a szülő lehet, hogy úgy érzi, hogy ő egy rendkívül fasza gyerek mert bátor volt és szembe ment a konvenciókkal, csak nehogy a gyerek meg úgy érezze, hogy görcsbe rándul a gyomra, ha be kell mutatkoznia.
2015. febr. 16. 15:43
 12/23 anonim ***** válasza:
50%
Amikor én terhes voltam, még nem volt ilyen gyakori név az Emma, és ha lányunk lett volna, azt kapta volna. Ma már nem adnám, mert nagyon gyakori, tehát nálam szempont, hogy mennyire gyakori. Fiam lett, neki sem szerettem volna túl gyakori nevet adni, de azért nem is olyan ritka, mikor született benne volt az első 100 leggyakoribb névben, de a környezetünkben egy sem volt. Olyan nevet választottam, ami nem túl különleges, rövid, és külföldön is megállja a helyét, ha arra kerül a sor. Két névre rövidült a lista, Félix és Alex, Alex lett.
2015. febr. 16. 15:50
 13/23 anonim ***** válasza:
97%

Nekem az a furcsa, hogy a ritka névről rögtön az jut eszébe sokaknak, hogy az csakis borzalmas lehet.

Pedig, ha végignézzük a neveket, nagyon sok az egyszerű, de szép név, és nem mellesleg szerencsére ritka is (persze ez változhat az évek alatt).

Sok szempont számított nálunk: ne legyen jelenleg nagyon népszerű (főleg az ismerősi körünkben), jól menjen a vezetéknévhez, külföldön is ki lehessen mondani (de ettől még nem kell idegen névnek lennie), lehessen becézni (mi becézős család vagyunk), viszont felnőttkorban se legyen ciki név, elegáns legyen és komoly, ugyanakkor kedvesen becézhető gyerekkorban.

S így egy ritka névre esett a választásunk, ami lehet pár év múlva már gyakoribb lesz.

Nem érdekelt, hogy más mit gondol róla, inkább az érdekelt, hogy a gyerekem kicsiként és felnőttként is képes legyen vele "boldogulni". Ne legyen vicces és ciki kategória.

2015. febr. 16. 15:55
 14/23 anonim ***** válasza:
100%
Ami tetszett. Most már nagyon gyakori név, de nekem 15 éves koromban megtetszett, végül 33 évesen született a fiam. (Bence)
2015. febr. 16. 16:47
 15/23 anonim ***** válasza:
100%
Az volt a szempont, h mindkettőnknek tetszen. Mondjuk nem volt kérdés, h mi lesz a fiunk neve. nem választanék úgy soha nevet, h mindenképp ritka legyen. Csak az alapján, ami tetszik.
2015. febr. 16. 16:58
 16/23 anonim ***** válasza:
100%

Nekünk több szempontunk van, az, hogy a név gyakori-e vagy sem, nincs közte (sőt, inkább legyen gyakori, mint ritka), viszont:

- tetsszen mindkettőnknek

- külföldön is lehessen viszonylag egyszerűen használni (így a duplabetűs nevek nagy része kiesik)

- felnőttként is viselhető legyen (ne végződjön -ka-ke -re a kicsinyítőképzős hangzás miatt)

- ne legyen túl ritka/túl szokatlan

- ne hívjanak így közvetlen családtagot az összetéveszthetőség miatt (ugyanez a dolog nem zavar, ha az oviban pl. lesz még 5 másik, akit ugyanígy hívnak, mert azt nem lehet kiszámolni, csak valószínűsíteni, pl. a Zoé név régen ritka volt, ma nem az, és lehet, hogy mikor népszerű lett, akkor a korábbi ritkasága miatt is adták...)

- ne legyen külföldről átvett, átmagyarosított, idegen hangzású név

Tudom, hosszú a lista, de elég sok név meg is felel szerencsére ezeknek a követelményeknek:)

2015. febr. 16. 17:04
 17/23 anonim ***** válasza:
96%
Az első hozzászólást mint ha én írtam volna. Fő szempont volt, hogy passzoljon a vezetéknévhez, tetsszen mindkettőnknek, ne legyen a családban és az ismerősök körében, és ne legyen felkapott divatnév. Így lett Szabolcs. :D
2015. febr. 16. 18:35
 18/23 anonim ***** válasza:
55%
Én nem néztem a gyakoriságot.Az alapján döntöttünk,hogy mi tetszik.A favorit nevem a férjemnek nem tetszett,pedig az igazán ritka.De a második név amit mondtam az neki is tetszett,így az lett a lányunk neve.Nem ritka név,benne van a 100 legnépszerűbb lánynév listában,bár én egyet sem ismerek ilyen névvel.De ha ismernék 10-et,az sem zavart volna.
2015. febr. 16. 18:58
 19/23 A kérdező kommentje:
14! Én is pont így voltam! tinikoromtól megvolt a 2 favorit fiúnevem. Mivel csak az egyik passzolt a férjem vezetéknevéhez, ezért az lett a fiam (Dániel). 29 évesen szültem, és nem érdekelt semmi, csak hogy fiú legyen... :-)
2015. febr. 16. 20:08
 20/23 anonim ***** válasza:

Nálunk szempont volt, hogy ne legyen gyakori, de nem is a másik véglet legyen, hogy csak olyan név lehet, ami még más gyereknek nincs és még sosem hallotta senki.

Szóval mondjuk a statisztikai adatokban a 100 leggyakrabban adott nevek között a 3gyerekünknek csak 1-nek van benne a neve. A másik kettő ritkább. DE benne vannak a naptárban is, szóval nem elvetemült nevek szerintem. :)

2015. febr. 16. 21:49
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!