Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Miért kell a babákat/kisgyerek...

Miért kell a babákat/kisgyerekeket korán rászoktatni az édességre, üdítőkre?

Figyelt kérdés

Nincs gyerekem egyelőre, szóval tapasztalat érdekelne, gondolom legkésőbb közösségben, óvodában előbb utóbb úgyis találkozni fog a gyerek az üdítőkkel, csokikkal, ezért amíg legalább csak a szülő határozhatja meg mit egyen/igyon nem jobb kerülni ezeket?

Egyáltalán, ha kisebb korban megpróbáljuk a táplálkozásukat egészségesebb irányba vinni ez a későbbiekre is jellemző lehet? Van olyan egyébként közületek, aki pl.: cukrot, finomlisztet nem használ otthon?

2015. febr. 1. 00:25
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
54%

Nem vagyok édességpárti, sem édességellenes. De annyira bírom, amikor egy "még nem szülő" megsz@rja a spanyolviaszt, és jól elmondja a tutit.

A gyermekedet úgy neveled ahogy akarod, meg ahogy tudod.

2015. febr. 1. 08:44
 12/17 anonim ***** válasza:
74%

Azt hiszem, értem mire gondol a kérdező, csak sokan megint csak a 2 végletben bírnak gondolkodni.

A nagyobbik gyerekem kb. 1,5 éves koráig nem találkozott hozzáadott cukorral készült étellel-itallal, de ez nem azt jelenti, hogy nem kapott édességet! Kapott joghurtot, túrót, kását stb, de mindent gyümölccsel, cukor nélkül és imádta, mint ahogy a vizet is!

Engem meg agyon szekáltak, hogy biomami vagyok és konkrétan a fejemhez vágták, hogy ÉHEZTETEM a gyerekem és hogy milyen kegyetlen vagyok, mert 8 hónaposan nem evett még túró rudit meg tejszeletet...

Az 1. mikulásra még csak-csak megértette a család, hogy nem kell csoki, hoztak helyette gyümölcsöt, na de a másodikra, amikor 2 éves volt, egyszerűen nem lehetett beszélni senkivel, mindenki csokival akarta tömni a fiam és én voltam a szemét dög, aki sajnálja a gyerektől...

Persze végül kapott, amit nem is sajnálok, inkább csak az ezzel kapcsolatos konfliktus az, amit nagyon szomorúnak tartok, hiszen a család konkrétan szembefordult a szülők elveivel, csak hogy a 2 éves gyerek ne maradjon ki a csokizásból...

A kisebbik gyereknél kicsit előrébb tolódott minden, de ő is csak vizet ivott és nálunk már ez is hatalmas dolognak minősül, mert a párom konkrétan nem issza meg a sima vizet, csak üdítőt, szörpöt, cukros teát iszik.

Most már 8 és 5 évesek a gyerekeim és annak ellenére, hogy mind a négyen nagyon édesszájúak vagyunk, szerintem volt értelme a "szigorúságnak", mert így legalább az első 1-2 évükben megkíméltem őket valamennyi cukortól.

Annyit változtattam az életünkön, hogy pl. az itthoni sütik minimál cukorral készülnek, általában felezem vagy harmadolom a receptben szereplő cukor mennyiségét és működik! Az elsődleges szomjoltó a víz, 99%-ban azt iszunk (kivéve a párom). Minden étkezésre van zöldség. Sajnos a teljes kiőrlésű lisztet és a barna rizst nem eszik meg a gyerekek, de kompromisszumképpen durumlisztet és jázmin rizst használok. Ja és kókuszzsírral sütök-főzök.

2015. febr. 1. 08:53
 13/17 anonim ***** válasza:
67%

Pcos és kezdődő IR miatt nincsenek otthon cukros dolgok, illetve eritritet hasznalok helyette, ha nagy ritkán kell. Férjem édesapja IR-es, gyógyszert is kell szednie, tilos neki mindenfajta süti, cukor, üdítő, férjem édesanyja meg alapból gyümölcs-zöldségpárti. Anyukám nem süt sütit, nála kenyér is van, de attól a kis mennyiségtől nem fogok aggódni. Szóval nálunk ha akarna sem találkozhatna túl sok édességgel, csak ünnepnapokon tortával, bejglivel, és a karácsonyi Tiramisuval. Lekvár van otthon, de az is diabetikus, nyírfacukros.

Engem gyerekkoromban egészségesen próbáltak nevelni, de nagymamám jól elrontott hétvégenként, imádott sütizni. 16 évesen hozzáköltöztem, heti 4x sütiztünk... A férjem mindig nagy gyümölcsevő volt, akkor raktam le a sütit szép lassan, mikor megismerkedtünk. Ő gyerekkora óta előbb választott egy barackot, mint 10 tábla csokit, a húga viszont édesszájú, pedig férjem édesanyja már akkor nagyon figyelt, hogy ritkán kapjanak édességet, és inkább minél több zöldséget-gyümölcsöt, szóval sosem lehet tudni, hogy mi hogyan alakul.

2015. febr. 1. 09:08
 14/17 A kérdező kommentje:
Páran félreérttek a kérdést, írtam is, hogy nyilván legkésőbb a közösségben úgyis találkozik az édességgel, pusztán vélemények érdekeltek, hogy kiknél hogyan működik ez, hogy gondolják. Én is pl szoktam édességet csinálni, csak nem cukorral és finomliszttel, úgyhogy ha lenne gyerekem nem kellene az édeset sem nélkülöznie. Nyilván felnőttként majd úgy fog enni ahogy akar, mi sem ettünk egészségesen otthon, én most mégis úgy eszem, de talán, ha már otthon is ezt látná befolyásolható lenne a későbbi táplálkozása.
2015. febr. 1. 12:09
 15/17 anonim ***** válasza:
Nem kell, hoyg bio legyen, mert annak semmi értelme. De legyen tk kenyér és cukor mentes kaják a hétköznapokon és nálunk így is van. meg ma már a normálisabb ovikban mindenhol. Suliba is olyanba viszem, aholy figyelnek arra, hogy ne kapjanak ilyen egészségkárosító cukrot minden nap, nyilván néha napján kap, ha valami alkalom van, de akkor sem nagyon eszi meg.
2015. febr. 1. 14:17
 16/17 anonim ***** válasza:
79%
Egyszer volt a tv-ben egy kísérlet. Két gyerekcsoporttal kísérleteztek. Az egyik csoportban olyan gyerekek voltak, akik soha vagy nagyon ritkán kaptak édességet. A másik csoport tagjai kaptak a mindennapokban édességet. Kitettek különböző édességeket és megnézték melyik csapat, hogy reagál. Azok a gyerekek, akik nem vagy ritkán kapnak édességet, két pofára tömték befelé, azok akik kaptak a mindennapokban, egyet-kettőt megettek, de nem estek túlzásba. Nem hiszem, hogy az a jó megoldás, ha nem adunk a gyerekeknek ilyen dolgokat. Nem tömöm a lányomat állandóan édességgel, de nem is fogom tiltani. Nem érzem úgy hogy ezzel nagy hibát követnék el.
2015. febr. 1. 14:43
 17/17 anonim ***** válasza:

Azért édesség és édesség közt van különbség. Most vagyok 8 hetes kismami, nagyon egészségtudatosnak tartom magam. Szeretem az édességet de nem mindegy mi van benne. Zabból, gabonából aszalt gyümiből (magam aszalom) mézből és étcsokiból magam csinálok müzlit. Házijoghurtból és kerti gyümiből gyümölcsjoghurtot vagy fagyit. Imádnak az uncsitesók jönni mert mindig kreatívkodok valami finom édességet, müzlit elvitelre kérik 😄 Pedig nagy csokimániások! Itt mégsem igénylik pedig tudják hogy van mert a párom néha rááll 😉

Szóval csak idő és kreativitás kérdése minden. Nyilván egyszerűbb megvenni a boltba és ezt is meg tudom érteni. Nem ítélem el. Én mérlegeltem és a műanyag bolti kalács helyett megy a zabkalács...furán hangzik!? Igen! Finom? Apum nemigen rajong az alternatív konyhámért. Neki azt hogy se cukor se fehér liszt se zsír egyenlő a szentségtöréssel. Észre se vette hogy más 😉

2015. febr. 1. 15:14
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!