Ti hogy időzítenétek a gyerekvállalást ebben az esetben?
Becsléseink szerint kb. egy év múlva tartunk ott, hogy annyi önerőnk legyen, hogy nyugodtan belevághassunk egy lakásvásárlásba - persze hitellel.
Egyetlen gyermeket szeretnénk a férjemmel. Van ez az új szocpol, vagyis már CSOK (2015. július 1-től lép érvénybe), amit szintén ki akarnánk használni, hisz 500 000 ft-ról van szó, ami nyilván jól jön, kár lenne veszni hagyni.
Viszont ez ütközik azzal az eredeti tervvel, hogy előbb a lakás, aztán a gyerek. Sokat töprengünk, hogyan kéne megoldani a dolgokat, hogy a csokot is igénybe vehessük. Egy gyerekre elvileg nem lehet aláírni, csak ha megvan, vagy 24. terhességi hetet betöltöttem.
Ti mit tennétek?
Addigra olyan másfél millió saját önerőt akarunk.
Az 500 000 forint szocpol (vagyis CSOK) az alapösszeg, azt mindenképp megkapjuk, ennél több lehet, ha más energiabesorolásba esik, vagy 55 nm-nél nagyobb, ez biztos.
Kétszobás lakást akarunk, ezek 5,5-6 között mozognak ott, ahol akarjuk. Ma pedig megtudtam, elvileg kaphatok munkáltatói kamatmentes lakáshitelt is, amint meglesz a 2 év szolgálati időm. Az összegéről még nem vagyok képben, de utánakérdezek majd.
A hitellel úgy kalkulálok, ez természetes. Egyébként évi 200 ezer bruttó cafeteriámat adómentesen beletörleszthetem az esetleges lakáshitelünkbe. Lakástakarékon is gondolkodunk emellett.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!