Adnál olyan keresztnevet a gyermekednek, ami a vezetéknévvel együtt egy közismert személyiség nevével egyezne meg?
melyik az a név?
amúgy engem nem zavarna. ha tetszik a keresztnév nem érdekelne hogy ugyan az a neve egy hírességnek is.
Valószínűleg nem.
Bár nekem volt ált. iskolában egy Petőfi Sándor nevű osztálytársam, de senki nem hívta így, beceneve volt, és a tanárok is azt használták.
Ha a vezetéknév nem olyan ritka, akkor igen. Pl. nekem van Hajdú Péter nevű ismerősöm, soha nem társítok hozzá mást.
Ha ritka vezetéknévhez társul, akkor meggondolnám, hogy kinek a nevével egyezik. pl. egy népszerű emberével, akkor lehet, ha egy botrányhősével, akkor nem biztos, hogy adnám.
Nem adnám és inkább mást választanék, bárhogy fáj is:
-ha jellegzetes a név, tehát sokan egyből az illetőre asszociálnak
-ha az illető egy celeb/botrányhős(nő)/playboy stb., vagyis negatív közszereplő
Ha például Kiszel lenne a családnevem, akkor nem valószínű, hogy a Tünde nevet adnám a lányomnak, de egy kevésbé rossz megítélésű személy nevét simán, ha az tetszik.
Szerencsére nincs olyan név, amit már évtizedek óta tárolgatok kedvencként, hogy majd azt adjam a születendő gyerekemnek, így nem kerülnék dilemmába.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!