Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Lenézed azt, aki csak gyest...

Lenézed azt, aki csak gyest kap gyerekvállaláskor?

Figyelt kérdés

Kisgyerekes bérletetigazolványt váltottam ki. Rákérdezett a hölgy, hogy milyen juttatást kapok, mondtam, hogy gyest. Kétszer is visszakérdezett, hogy gyeSSSSSS-t? Mondtam, hogy igen, GYES-t. Erre nekiállt pofákat vágni, meg méregetni, néhány percre rá kioktató stílusban részletezte, hogy miért most jöttem kiváltani, miért nem előbb, meg legközelebb mikor jó, ne akkor menjek, amikor sokan vannak, stb.

Ha valaki GYES-t kap, az egyenlő a fejekben azzal, hogy csóró és a semmire vállalt gyereket? És ha így van, akkor feljogosítva érzik magukat, hogy lenézzék és lekezeljék az embert?

2015. jan. 7. 14:06
1 2 3 4
 21/40 anonim ***** válasza:
49%

nem terveztük a babàt, csak jött, de természetesen megtartottuk. Mivel sajàt vàllalkozàsban még nem volt meg a GYedhez szükséges idő, csak Gyest kaptam. Tudtuk hogy megoldjuk, a gyerekünk maximum abban szenvedett hiànyt, hogy keveset làtta az apjàt. De persze minden nap valamennyit. Igencsak keményen dolgozunk, és rengeteget szìvtunk màr, mert a baba nem az optimàlis körülmények közé érkezett. Bàr soha nem éltünk rosszul. Szerintem bőven benne van,hogy vàllaljuk a felelősséget -anyagi lemondàst is a döntésünkért. Mi ebben az elìtélendő?

Nem csinàlnàm amúgy màsképp.

2015. jan. 7. 14:38
 22/40 anonim ***** válasza:
86%

Emberként, anyaként azt gondolom, hogy senkinek nincs joga a másik embert lekezelni, lenézni. Ez alapvető lenne.

A GYES témához pedig: talán abból is eredhet némely előítéletes ember rosszallása, lenézése, mert tudják, hogy a GYES az egy ALANYI JOGON JÁRÓ SEGÉLY, vagyis gyakorlatilag semmit nem kell érte tenni (állandó magyarországi lakcím és gyermek szükséges az igénybevételéhez :).

Én nem ítéllek el, élj úgy ahogy tudsz, ahogy szeretnél. Ha a családodnak, a férjednek, a közös céljaitoknak megfelel a GYES, akkor ki vagyok én vagy más, hogy ebbe beleszóljak? Mindenkinek a magánügye.

Az viszont, hogy valaki 1-2 éves kor alatti gyermek mellett GYES-t kap, az esetek 99,9%-ában feltételezi azt, hogy nem rendelkezett korábban olyan biztosítási jogviszonnyal (magyarul munkával), hogy saját jogán és ne az alanyi jogon járó segély jogán kapjon ellátást.

El kell fogadni, hogy vannak olyanok, akiket ez zavar, hiszen a segélyt a központi költségvetésből, közös kalapból finanszírozza a társadalom elsősorban, míg a GYED, TGYÁS stb. ellátások alapja az egyén saját korábbi befizetése (járulékai, munka- vagy egyéb jogviszonyban eltöltött napjainak száma, ami feltételez gazdasági aktivitást).

Azok, akik a CSAK gyeseseket elítélik, bizonyára úgy gondolkodnak, hogy az anya a semmire vállalt gyereket, mert az a 25 eFt tényleg igen kevés.

Sokaknak még nem tűnt fel, hogy akár a gyerek 1 éves kora után teljes munkaidőbe is vissza lehet menni mellette dolgozni vagy akár vállalkozó is lehet valaki- bár azért valljuk be, ők az elenyésző kisebbség.

Nézd kérdező: anyaként azt tanácsolom, hogy ne engedd, hogy kedvedet szegje más rosszallása, kell tudni a helyén kezelni idegenek véleményét.

Amennyiben a családi költségvetésetekkel a 25 eFt-os ellátás összhangban van, a saját, gyermeked és családod ellátása az igényeiteknek megfelelően megoldott, akkor ennyi és nem több. Élj boldogul.

2015. jan. 7. 14:49
 23/40 anonim ***** válasza:
74%

Nálam két kategória van:

1) Aki azért kap GYES-t, mert a munkáltatója átba.ta vagy egyéb munkaügyi problémái voltak (nem volt meg a 365 napja, stb).

2) Aki csak szül a semmire.

A második kategóriát talán nem is kell részleteznem, ez mindenkinek ismerős.

Nem nézem le, inkább sajnálom tőle! Nem a gyerektől, mert a gyerek nem tehet arról, hogy megcsinálták akaratán kívül. Persze, lehet mondani, hogy a gyereknek jár az a "pénz", de koránt sem rá költik a legtöbb esetben.

És igen, ha tehetném akkor feltételekhez kötném a GYES-t is. Minimum 10 osztály elvégzése, és fél év munkaviszonyhoz!

Sosem fogom megérteni, hogy miért olyan nehéz előre belegondolni az anyagiakba, ha valaki gyermeket szeretne vállalni?

Nem kacsalábon forgó palotába kell szülni, vagyonok közé, csak bele kell épp ésszel gondolni, ha az a gyerek megfog nőni és az anyatej (már ha képes szoptatni az anyuka) baromira nem lesz tápláló étkezés naponta min. 5× a gyermek 3 éves korától (egyébként 1-2 évvel előtte sem).

Ráadásul a gyerek nő is. Szerintem baromira nem vicces 56os bodyt egy 80 centis gyerekre ráerőltetni, így ruháztatni is kell.

És ezek mellett van még számtalan olyan dolog, amit elő KELL (!!!) teremteni a gyermeknek/gyermekhez.

Nem az állam és az adófizetők dolga, hogy eltartsa más gyermekét, mert ő csak szül és szül. (Ugye ez egy bizonyos népcsoportra jellemző leginkább)

És igen, én már baromira unom, hogy 10 éve fizetek és nekem soha a büdös életbe nem jár semmi "extra" támogatás, mert kr.vára nem vagyok rá jogosult. Se én, se a férjem, se a két gyerekem. Az államot miért nem érdekli, hogy én mennyi hitelt fizetek?! Hogy én hogy jövök ki (szorosan, de még épp hogy) a havi bevételünkből?!

Oké, hitel.. én dolgom, a te dolgod meg a gyereked! Tartsd el te a sajátodat és ne kérj ennyi erővel pénz hozzá (GYES).. akkor majd én se háborgok, hogy van FT alapú lakáshitelem, ami téged nem érdekel (nem személyeskedésből írom!).

Tehát érted az összefüggést?!

Valóban, a havi 10 ezer forintos étkezési pénzt is tudnám hová rakni (leginkább félre, ínséges időkre), de még azt se fizeti "senki" (önkormányzat) helyettem, mert olyan "kr.va jól" élünk a törvények szerint.

És tudod, hány ilyen család van, aki semmire se jogosult?! RENGETEG!

Minket mikor fog bárki is megsegíteni?! SOHA

De, nem gond. Én minden évben befizetem az adóm, hogy Titeket segíteni tudjalak és minden hónapban megkapd a min. 27.850 Forintot.

2015. jan. 7. 15:01
 24/40 anonim ***** válasza:
60%
Köszönjük! :)
2015. jan. 7. 15:05
 25/40 A kérdező kommentje:
Hát igen. Jól kifejtetted, hogy mire gondolhatott ő is, és még az indulatod is hasonló. Nekem nincs megélhetési gondom, se GYES mellett, se anélkül. De megértem, hogy akinek van, azt idegesíti az, akinek ez elég, sőt, sokallja is tőle. De én is csak azt tudom mondani, amit te is, hogy mindenki a maga életét oldja meg. Ahogy én nem tehetek arról, hogy neked van hiteled, nekem meg nincs, ahogy megélhetési gondjaim sem. A GYES csak egy támogatás, amit alanyi jogon osztanak, köszönöm, hogy kapom, ha meg nem kapnám, hát nem kapnám, akkor úgy kellene megélni. Mindenki boldogul, ahogy tud. De szerintem ha téged kikérdeznek mondjuk a lakáshiteledről, aztán pofákat vágnak, sugallva, hogy hülye voltál, hogy felvetted, azért igencsak megsértene, nem? Mivel fogalma sincs arról, ki vagy, hogy élsz, stb. Nem tartozik rá.
2015. jan. 7. 15:11
 26/40 anonim ***** válasza:
74%

Nem, félre értesz! Én nem vagyok ideges azért, mert te pl. GYES-t kapsz és neked az elég.

Leírtam a véleményem a GYES-ről. És ez a véleményem, egy átlag normális embert baromira nem érint.

Ha figyelmesen végig olvastad az írásom, akkor olvashattad, hogy kikre térek ki és kik azok, akiktől igen is "sajnálom" a GYES-t és úgy gondolom, hogy ezt az alanyi járó dolgot baromi gyorsan el kéne felejteni és megszüntetni. Emiatt is írtam, hogy kötni kellene valamihez.

Nincsenek megélhetési problémánk, kijövünk a bevételünkből úgy, hogy minden hónapban félre is tudok tenni 10-20 ezret, ami a mai világban igen csak NAAAAGY szó már (SAJNOS)!!!

Az, hogy egy pénztáros, ügyintéző vagy egy átlag ember milyen arcot vág, sok mindentől függ. Írták már előttem is, hogy simán lehet rossz napja. Vagy neked ilyen nem szokott lenni?! Irigyellek, de tényleg! ;)

Nem kellene ilyen dolgokkal foglalkoznod. Te tudod a saját családi háttereteket, másoknak meg baromira nincs közük ehhez.

Te kérdeztél valamit én meg válaszoltam és leírtam a véleményem.

Nem fogok melletted "kiállni" vagy "helyt foglalni" egy pénztáros viselkedésével kapcsolatban, mert én nem erre a kategóriára válaszoltam.

És, mint írtam nem nézem le azokat, akik GYES-t kapnak, azoktól sajnálom, akik ezt a rendszer kihasználják és a semmire szülnek szó szerint.

2015. jan. 7. 15:17
 27/40 A kérdező kommentje:

Értelek.

Hát igen, azért megnézném, milyen visszhangja lenne annak, ha megszüntetnék az alanyi jogon járó támogatást. Szerintem ezt nem merik megtenni a közeljövőben. Márcsak a gyerekekre hivatkozva sem, még ha sokszor nem is rájuk költik el ezt a szülők.

2015. jan. 7. 15:20
 28/40 sandrachnologic ***** válasza:
29%

Kedves Kerdezo!

En is jartam mar ugy, en is csak gyest kaptam es most is csak AZT fogok a masodik babaval. Es akkor mi van? Senki nem tudja, hogy miert vallaltam 19 evesen gyereket (egyebkent betegseg miatt, mert 30 eves koromban mar nem biztos, hogy megengedhetnem magamnak egeszsegugyileg es mivel tobbet szeretnenk igu akkor jott el AZ ido), nincs a homlokomra irva, nyugodtan lehet nezni meg lesajnalni miatta idegeneknek. En tudom magunkrol, hogy hogy elunk, a gyerekunknek mindene megvan, Minden evben nyaralunk, kocsi, haz hitelmentesen. A ferjem ertunk dolgozik, es ugyan hadd vegyem mar en is es mad is igenybe AZT Ami alanyi jogon jar, mert AZ allam adja. Vagy azert mert csak a ferjem dolgozik, na kapjunk meg ennyi tamogatast sem? Ugyan 😊 ne hagyd magad felbosszantani! Nincs semmi gond vele, ha valaki a hagyomanyos csaladmodell alapjan Eli AZ eletet. 😊 ja, nem vagyunk amugy nemzetisegiek, a ferjem is diplomás, en pedig levelezőn vegzem a fosulit a gyerek mellett, szoval megvan a 10 osztályunk is, köszönjük 😊

2015. jan. 7. 15:24
 29/40 anonim ***** válasza:
38%
hmm, izgalmas téma. Kicsit nagyobb feneket kerítünk ennek a gyes-dolognak, mint amekkora. A szegény embereknek volt mindig is szerte a világon a legtöbb gyerekük. Ennek nyilván megvan az oka, ebbe most ne menjünk bele. Tehát ezeknek az embereknek akkor is pont ennyi lenne, ha semmit sem kapnának, akkor is. Mint ahogy Afrikában sem veszik figyelembe ezt az apróságot, mint anyagi helyzet, ez nem így működik. Ne sajnáljátok azt a Gyes-t, pontosan jól ki van találva. Épppppen nem halnak éhen. És ez miért jó? Azért, mert az éhező ember megvadul. És azon túl, hogy rém kellemetlen, ha hátba szúrnak 200 Ft-ért, állami szinten is költséges az anarchia. ;-) Értitek, mire gondolok?
2015. jan. 7. 15:31
 30/40 anonim ***** válasza:
36%
Én osztrák gyesen vagyok ( amivel jobban járok mintha itthogy gyeden lennék) szóval bár még velem nem viselkedtek így de nem is foglalkoznék vele. Mindenki úgy és abból él és nevel gyereket amiből tud.
2015. jan. 7. 17:01
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!