Lehet kiegyensúlyozott életet élni három, vagy több gyermekkel?
Nagyon szeretnénk nagycsaládot, egy gyermekünk van. Viszont félünk a sok gyerekkel járó "gondoktól": nemalvás, többszöri dackorszak, ha egyik beteg, a többi is az lesz, sok munka (mosás, vasalás, rendrakás, főzés stb).
Persze, tudom, hogy sok gyerek=több feladat, több energia kell hozzá.
De lehet ezt kiegyensúlyozottan, boldogan csinálni? Vannak a környezetetekben ilyenre példák? Sajnos, én mindenhol csak a szétesettséget, az idekapok-odakapok, folyton van valami dolgot látom. Most már egész könnyű az egy szem gyermekünkkel, ezért nagyon izgat a kérdés (ő másfél éves).
Nekem van egy jó barátom, akinek 4 gyermeke van. A legidősebb 7 éves múlt, a legkisebb kb másfél éves. Nem élnek nagy lábon, borzasztó kis lakásuk van, de akárhányszor náluk vagyok, mindig azt látom, hogy nagyon jól megoldják a dolgokat.
Az viszont biztos, hogy soha nincs csend,tökéletes rend, van néha vita, keményebb hang is, de olyan szépen nevelik a gyerekeket, hogy azt tényleg öröm nézni.
Anyuka fáradhatatlan, soha nem láttam elcsigázottnak, hatalmas türelemmel rendelkezik. Apukának nem kell külön szólni mindenért, evidens, hogy besegít a mindennapi teendőkbe. Szerintem erre születni kell :)
Ha mégis kibuknak, a nagyi a mellettük levő házban lakik, megkérik, vigyázzon a gyerkőcökre, és ők elosonnak kettesben egy-két órára feltöltődni. Szerintem ez is nagyon fontos, és kell a kiegyensúlyozottsághoz.
Nekem két pici gyermekem van, párom is sokat segít, de érzem, ez a maximum, ami néha sok is. Többet nem vállalnék, mert ismerem a saját határaimat. :)
1, maximum 2 bőven elég. Sokan egyébként olyan elven élnek, hogy azért szülnek ennyi gyereket, mert majd ők eltartják a szülőket, ha nagyok lesznek. Nem légből kapott sztori, nem egy ilyen beteg ismerősöm van...
1 gyerek azért jó, mert ő mindent megkaphat, onnantól pedig a szülő felelőssége, hogy ettől függetlenül ne kényeztesse el. Több gyerek esetén már mindegyik gyerek kevesebbet kap, nehezebb az iskoláztatás, stb.
#5 vagyok.
Amikor két éve Pugliában, Dél-Olaszországban nyaraltunk, a tengerparton összetalálkoztunk egy magyar családdal, akik négy kisgyerekkel utaztak. Vettek egy szép nagy autót, betették a gyerekeket, és körbejárták Európát. A legnagyobb 8, a legkisebb 2 éves volt. Szóval még az sem igaz, hogy sok gyerekkel az ember a házhoz van láncolva. Minden csak szoktatás kérdése. Na meg nyilván pénzé. De gondolom, ha anyagi gondjaitok lennének, fel sem merülne a nagycsalád.
#8-nak:
3 gyerekes anya, minimálbéren, tele tartozással abból él, hogy a gyerekek pénzét elszedi, amit a rokonoktól kapnak, és az az életcélja, hogy ha a 3 gyerek felnő, akkor ő munkanélküli lesz, hogy a gyerekei támogathassák. Normális anya az ilyen?
Azért az sem egy utolsó szempont, hogy ha majd már nem élnek a szülők, a gyerek nem egyedül áll a világban, ha vannak testvérei. A párkapcsolatokra manapság nem feltétlenül lehet építeni, a szerelem múlandó, nem minden kapcsolat éli túl. Én örülök, hogy van egy öcsém, és mindig egy kicsit irigyeltem azokat, akiknek sok testvérük van. Szerintem egy testvér ezerszer többet ér a drága játékoknál és a fizetős magániskoláknál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!