Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Családi házban élő anyukák,...

Családi házban élő anyukák, mennyivel több ott a házimunka, mint panelben?

Figyelt kérdés
Azoktól kérdeznék, akik éltek már mindkét helyen, vagy van rálátásuk családi körben. Jó ötlet családi házban élni? Mennyivel több munka hárul az emberre ott? Mennyivel drágább a megélhetés? Nem vagyunk kertészek, el nem tudom képzelni, hogy dugványozzak és palántázzak, szóval a "megtermeljük magunknak" dolog ránk nem érvényes kaja terén. Érdemes csak a tér és csend miatt költözni? 3 gyerek lesz, kevésnek érzem a panelt, de félek a nagy háztól is. Tényleg évente tönkremegy valami? Tető, csatorna, stb.? És mit gondoltok arról, hogy nagyobb a rend és tisztaság emeleten? Sok családi házat végignéztem képen a neten, eladókat a környéken, komolyan olyan érzésem volt, mint ha mindenhol lenne minden, mint valami raktárban. Ennyire sokba kerül rendezetten tartani egy házat? Vagy amiket eladnak, azzal már nem foglalkoznak úgy?
2014. nov. 3. 11:39
1 2
 1/11 A kérdező kommentje:
Kimaradt, hogy Budapestről és környékéről van szó.
2014. nov. 3. 11:39
 2/11 anonim ***** válasza:
100%
Családi háznál van kert.nyirni a fűvet kapálni a virágágyást ha van. Több ablak, annyival több pucolnivaló.ha folyamatosan takarit az ember porttörlés, pokhálozás felmosás akkor nem szakd annyi minden a nyakdba. Több mint a panelban de nem kell beleszakadni. Szerintem nem fogod megbánni ha kiköltöztök.
2014. nov. 3. 11:48
 3/11 anonim ***** válasza:
100%

Az,hogy kinek mi a rend,zsúfoltság, relatív.

Mi családi házban élünk, a sajátunk, 11 éve.

Tavasztól őszig fűnyírás, időtől függ, de 10 naponta biztos. Vannak virágaink, bokrok, kutya, macska. Az állatok után takarítani kell.

Fát kell venni, összefűrészelni, hasogatni, behordani.

A kertben van kb.25 gyümölcsfa, mindet mi ültettük. Alma,körte, meggy, cseresznye stb. Metszeni, permetezni muszáj.

Veteményünk nem sok van: hagyma, sárgarépa, zöldség, paprika, paradicsom, eper, retek.

Néha nem árt ereszcsatornát tisztítani, kerítést festeni stb. Nekem szerencsém van, mert a férjem a felsorolt munkákat mind meg tudja csinálni.

2014. nov. 3. 11:50
 4/11 anonim ***** válasza:
100%
Én panelbe soha többé.... nekünk is 3 gyerek van, a kert nem túl nagy,lehetne nagyobb is... van egy ici pici konyhakertem,amibe fűszernövények vannak,és pár tő paradicsom,paprika...nem nagy művészet kell hozz,hogy ezt a keveset megtermeld,még is jó érzés,amikor frissen,vegyszer mentesen tudod a gyerekeid elé rakni. Nem évente megy tönkre valami...én úgy fogalmaznék,mindig szépítgetni,javítani,elbontani,hozzáépíteni lehet működni valamit rajta. Ha újabb építésű,ha nem. Tény,hogy takarítani többet kell,elég ha a porra gondolunk,ami nyáron hipp hopp beszökik a szúnyoghálós ajtón....van hátránya,de előnye még több. A ,,szabadság,, ...nekem nekünk ezt jelenti a kertes ház. Imádom! Unatkozni sosem lehet...ha bent kitakarítottam,felteszem a vacsit főni,mehetekki az udvarra,mindig van mit tenni venni,főleg a virágoskertemben,na meg vannak állataink is. Tyúkok,kacsák,1 pár liba.,gyöngyösök,sőt bari és kecske is van..a mellett hogy szeretünk velük foglalkozni,totál bio,és egészséges húst és tojást tudok az asztalra tenni. Ez a legfontosabb nekünk. Persze erre is születni kell. Valaki nem tudná ezt csinálni,így élni,nap mint nap 5 órakor kelni,hogy mire a gyerekeknek kelni kell,rendbe tegyük a férjemmel az állatokat kint.Itt nincsen hétvégi szunya délig...bizony nekem is vasvillát kell ragadnom,ha enni akarok adni a négylábúaknak...aztán itthoni ruha,és cipő le, csinosba vágom magam,egy kis smink ,,kopogós,, csizma fel,és mehetünk a suliba.Fárasztó,de megéri! Jah és igen. Attól hogy a hátsó udvarban kész farm van,még lehet szép,tiszta és parkosított a házkörnyéke,és a falusi élet nem egyenlő a retkes rumlis házzal. Igényes,szép bútoraink vannak,tisztaság van és rend,még 3 gyerek mellett is. :)
2014. nov. 3. 11:53
 5/11 anonim ***** válasza:

Évekig albérletben éltem egy 4. emeleti pesti társasházban.

Valóban nem volt ott sok teendőm, de soha semmi nem volt jobb ötlet, mint családi házba költözni.

A ház körül több a teendő, viszont ez nekem édes teher.

Mi sem ültetünk semmit, csak van egy kis udvarunk, ahol vannak fenyők, virágok és fű. Persze a gyerekeknek "játszótérrel". Nem óriási, úgyhogy ezt nem olyan nehéz gondozni. Talán csak az őszi falevélhullást nem szeretem, de amúgy imádom.

A ház nagyobb így vele is több a munka, de ezt sem érzem gáznak, hogy 2-vel több szobát kell takarítanom.

Amúgy nekünk a lakásban is elromlott minden évben valami, sőt amikor közös dolog ment tönkre, akkor utáltam a vitákat, mert mindig volt egy-két szomszéd, aki hátráltatta az egész ház lakóit... Itt ez nincs és ez szuper, hogy nem kell senkihez sem alkalmazkodni.

Gyerekkel meg olyan jó a családi ház, nagyobb szabadságot érzek így, mint egy sima lakásban.

De szerintem ezt is embere válogatja. Barátnőm imádja a panelt, soha nem költözne el onnan, pedig már neki is van két gyermeke. Ők meg így szeretik.

2014. nov. 3. 11:55
 6/11 anonim ***** válasza:

Mi pár hónapig (a saját lakásunk megvásárlása utáni felújítása alatt) éltünk anyósoméknál, akkor volt pár hónapos a lányunk. Hát... Nem tudom, jellemzően eddig sem akartunk kertes házban élni, ezután sem. Az ő házuk 120 m2, a miénk 80m2, nálunk két szobával van több, tehát a lakás gyakorlatilag szerintem semmi, de én pl. baromira nem rajongok a gondolatért, hogy kertet rendezgessek. Permetezni, füvet nyírni, kapálni, valamivel mindig van valami gond, eresz, stb. Hát... Nekem nem jött be, pedig a ház újépítésű, a kert gyönyörű, és lusta sem vagyok. :)

Mi egy belvárosi csendes utcában, új építésű társasházban élünk, van saját, zárt garázsunk is hozzá, a házhoz tartozik játszótér, füves rész, sok hatalmas fa, amit szépen gondoz egy kertész, és ennyi. Az erkélyünk nagy, nyáron van benne pár fűszernövény, egy teraszra való kisebb grill, meg kerti bútorok. Csend van, béke, abszolút nem hallatszik a lakásba semmi, és nekem egy icipicit sem hiányzott még soha sem a kert. A kisasszonnyal csak leugrunk ide, ha akarunk, az erkély nagy, ott tudunk grillezni is a barátokkal, a lakás modern, nagyon szeretjük. Szóval nem tudom, én abszolút ebben hiszek, város és társasház, lehetőleg új építésű, de mindenki más, a legtöbb barátnőm megvan veszve a kertesért, de pont azért, amit te nem akarsz: a saját konyhakertért és a kertészkedésért. :) Nagyon szuper társasházak vannak már, nézzetek szét, és nézzetek meg sok családit is, és amelyikben el tudjátok képzelni a léteteket, az lesz a nyerő. :)

2014. nov. 3. 12:27
 7/11 anonim ***** válasza:

Mi családiból költöztünk panebe2 gyerekkel. Mérlegelnem kelett és ez volt a jobb megoldás. Na nem azért, mert itt kevesebb a munka :) Szóval klasszisokkal kevesebb a dolgom, de a családi ház az igazi és nem adtam fel, vissza fogunk költözni családiba, csak várni kell rá pár évet.

Az, hogy a családiban indig elromlik valami, igaz leet a panelra is, hiszen itt is használati tárgyak vannak. Ráadásul, ha a fölötted lakónál csőtörés van, te is megszívod. Ha valakinek kigyullad a lakása, te is megszívod. Ha valait megszavaz a lakóközösség, ait te nem akarsz, akkor is így jártál. Szóval mindketőnek van jó és rossz oldala is.

2014. nov. 3. 13:42
 8/11 anonim ***** válasza:

25 évig éltem a belvárosban, ezután mentünk kertes házba, Buda környékére.

Igen, mindig történik valami. :)

Ami a többiek írtak, fűnyírás, hólapátolás, levélseprés...ha nincs kiskerted. Ha van, akkor az is, meg a metszés, sövény nyírás, gyomlálás, locsolás, csatorna kitisztítás, stb. Persze az anyagiaktól függ, van aki fizet ezekért. De mindenképp többe kerül fenntartani (legalábbis a miénket), mert nagyobb, mint a régi lakás. De pl. nem távfűtés, nem zajong az alattunk/felettünk/mellettünk lakó éjszaka, futkoshatnak, játszhatnak a gyerekek, nem hallatszik át, van parkolónk, és még sorolhatnám.

Nem nagy dolog egyébként néhány paradicsomot, borsót ültetni, és sokkal finomabb, mint a bolti. Én se voltam egy nagy kertész, de tényleg semmi nincs vele. Valamivel több idő, de ha kint vagy a gyerekekkel, bőven meg tudod csinálni mellettük. A takarítás is sokkal több, mert akárhogy vigyázunk, behordjuk a koszt a kertből. De friss levegőn vannak a gyerekek és biztonságban, más életszínvonal, sokkal jobb a kertes ház.

Szerintem megéri, soha nem mennék vissza lakásba.

2014. nov. 3. 14:06
 9/11 anonim ***** válasza:

panelban kezdtünk a férjemmel, most családiban lakunk. SOKKAL több munka! komolyan mondom, a panelban él óra alatt megvoltam! plusz a konyha, mosogatás, ez az, legyen mondjuk napi 1 óra és rend volt, tisztaság.

családiban nem érem utol magam, pedig 1 éve költöztünk, még minden új és szép, de sok. nm-re is több, a kert meg sok odafigyelést igényel.

mi se vagyunk nagy kertészek, bár próbálkozunk, volt paradicsomunk és epret ültettünk :D

de a fűnyírás is heti 1-1,5 óra, a bokrokat vagdosni kell, medence van, az is sok plusszal jár, most a fákat kellene metszeni állítólag, de még nem jutottam el odáig, hogy utánaolvassak :)

de megéri :) ha nem mész vissza még egy ideig dolgozni akkor főleg! mire visszamész, addig belejössz :)

rezsi jóval olcsóbb, most akarunk kandallót venni, szerintem azzal még olcsóbb lenne a fűtés, de ezt nem tudom pontosan.

2014. nov. 3. 18:34
 10/11 anonim ***** válasza:
En 23 eves koromig eltem panelban akkor azt gondoltam sose koltozok el onnan azt szoktam meg, szerettem. A ferjem kozolte hogy o nem tudna panelban elni o ragaszkodik a csaladihoz. 7 evvel ezelott vettunk egy 2 szintes csaladi hazat egyszeruen imadom. Jo igaz tobb a hazimunka meg mindig van az udvaron mit csinalni. En pl. fuvet nyirni kifejezetten szeretek (a panelban ilyenbe nem volt reszem) szerintem az hogy a kisfiam az udvaron tud jatszani es nem a 4. emeletrol kell lefutkoraszni megfizethetetlen. A masik amit imadok hogy nyar esteken kiulni a teraszra egy pohar borral es a ferjemmel romantikazni es nem azt hallgatni hogy mar megint valamelyik szomszed oli egymast. Arrol nem is beszelve hogy a panelba ket honapra fizettem annyi futes szamlat (56 nm) mint itt egesz telire pedig nagy (200 nm).
2014. nov. 3. 19:14
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!